CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Selectii >  


Autor: Romeo Tarhon         Publicat în: Ediţia nr. 444 din 19 martie 2012        Toate Articolele Autorului

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE ”RUGĂ FĂRĂ SFÂRŞIT”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Scrisoare deschisă pentru Naţiunea şi creatorii proiectului epopeic „Rugă fără sfârşit”, cel mai lung poem colectiv pentru Cartea Recordurilor  
http://www.ziarulnatiunea.ro/2012/03/19/scrisoare-deschisa-pentru-natiunea-si-creatorii-proiectului-epopeic-%E2%80%9Eruga-fara-sfarsit-cel-mai-lung-poem-colectiv-pentru-cartea-recordurilor/#comment-1460  
Publicat în 19 martie 2012 Romeo Tarhon  
 
Redacţia Naţiunea a primit recent de la domnul Vasile Bele, renumit folclorist, original staroste al nunţilor oşene, artist orator şi rapsod, prozator şi poet remarcabil, colaborator preţuit al publicaţiei noastre, om cu har care nu permite risipirea tradiţiilor sfinte ale satului românesc în deşertul dezromânizării de către neprietenii naţiunii române în complicitate cu nemerniciţii noştri trădători şi vânzători, o scrisoare deschisă care merită un loc de cinste în contextul acestui articol al cărui merit de a fi publicat îi revine semnatarului scrisorii, eu, gazetarul, neavând de făcut decât să îi fi citit cu emoţie scrisoarea-articol şi să îi fi conceput această scurtă introducere, iar autorului scrisorii să îi mulţumesc respectuos în numele Naţiunii şi al meu personal pentru sinteza şi statistica realizate cu profesionalism, pentru strofele de o rară vibraţie, scrise special pentru poemul nostru colectiv care a trecut de incredibilul număr de 16.000 de strofe în şase luni de la lansare, precum şi pentru promovarea acestui proiect în cercurile de români adevăraţi, de scriitori şi prieteni ai domniei sale. Domnul Vasile Bele, ca român, este un model! Îmi face plăcere să vă amintesc, dragi cititori, faptul că am scris în Naţiunea cu admiraţie despre românul exemplar şi poetul excepţional Vasile Bele, recomandându-vă să recitiţi articolul de prezentare pe care l-am publicat în 28 decembrie.  
 
Scrisoare deschisă domnului Romeo TARHON pentru a cere permisiunea publicării acestui articol în această parte de lume – nord de România (Baia Mare, n.n).  
 
Desigur în veţi înţelege gândurile şi rândurile!  
 
Întrebărilor dacă net-ul (cum ne place nouă să-l scurtăm în denumire ori definiţie) este sau nu util, s-a răspuns în fel şi formă. Nu sunt un înrăit ,,navigator pe net”, doar în măsura timpului liber (câteva minute, poate spre o oră/zi!), dar, iată, pentru mine net-ul, raportându-mă la întrebare, e un beneficiu.  
 
Personal, eu aşa am aflat, de dumneavoastră, domnule Romeo Tarhon, de la ziarul Naţiunea, de dumneavoastră, de ziar, de echipa din spatele dumneavoastră, de proiectele ce le aveţi în derulare. Dacă nu era net-ul, eu nu ştiam de dumneavoastră, deci nu vă scriam!  
 
Acum, vin şi vă mulţumesc pentru interesul care l-aţi manifestat persoanei mele în ceea ce priveşte scrierea şi promovarea articolelor. Mă bucur să pot spune că de-aici din acest colţ de ţară, Baia Mare, Maramureş, au fost publicate în ziarul dumneavostră, pe care cu iscusinţă şi măestrie îl conduceţi, articole ce-mi poartă semnătura. Doamne ajută şi pe mai departe, pot doar să spun! Dar nu a mă lăuda scriu toate acestea, ci pentru că mă simţeam dator cu o mulţumire. Din articol în articol, aflu despre proiectul, simplu şi ipotetic, numit în această clipă, de către mine, ”Rugă fără sfârşit pentru Cartea Recordurilor”. Desigur, voi reveni cu amănunte, căci despre acesta doresc a face rostire în cele ce urmează. Curiozitatea m-a îndemnat să caut, să ,,răsfoiesc”, să găsesc sau să regăsesc câteva articole extrem de importante despre toate acestea, inclusiv invitaţia dumneavoastră de participare, către toţi cei care au curajul literar, dorinţa şi putinţa literară. Curaj de participare, zic eu, ar trebui să fie!  
 
Derulat de câteva luni bune – din septembrie 2011 – acest proiect literar, încă nu ne este prea cunoscut nouă celor din această parte de ţară. Nu doresc a condamna pe cineva anume sau o persoană anumită, departe acest gând de mine, doar vreau să se audă ecoul proiectului dumneavoastră, în cazul în care, precum am fost eu, mai sunt şi alţii.  
 
Iar pentru a purcede în consecinţă, voi folosi multe din argumentele-chemare-invitaţie de participare, scrise de dumneavoastră, fraze sau scurte propoziţii pentru a face o cât mai bună cunoaştere a scopului propus, şi spun, ducerea lui la îndeplinire. Doamne ajută!  
 
Primul contact cu proiectul propus (citez):  
 
Cu un titlu inspirat din Coloana fără sfârşit, capodopera marelui artist Constantin Brâncuşi, ”RUGĂ FĂRĂ SFÂRŞIT – CEL MAI LUNG POEM COLECTIV PENTRU CARTEA RECORDURILOR” este un proiect patriotic inedit lansat de către Romeo Tarhon pe facebook – – în echipă cu inimoşi creatori, iubitori şi amatori de poezie destinată Ţării şi Neamului Românesc. Milioane de români, cu sau fără acces la net, dar cu vibraţie lirică şi cu spirit naţionalist, sunt invitaţi să participe la repararea imaginii României din Guiness Book, în care Sorin Oprescu a ”promovat” ţara cu cel mai lung cârnat ... „Regulamentul” manifestării patriotice este simplu: un român, un poet ... cât mai multe strofe. După doar câteva zeci de ore de la lansarea originalei idei, românii din ţară şi străinătate socializează în masă, mândri că îşi pot aduce aportul liric pentru România.  
 
În limita spaţiului electronic şi a celui pe suport de hărtie, ziarul ”NAŢIUNEA”, principal partener media şi sponsor, va publica periodic, inclusiv sub formă de volume prin propria editură, sutele, miile, sutele de mii şi, sperăm noi, milioanele de versuri, având onoarea de a participa la un fenomen, la o revelaţie spirituală care poate constitui un prim pas nonpolitic al solidarizării naţionale, al retrezirii conştiinţei româneşti. ”Neamul românesc nu a coagulat niciodată în jurul unei ideologii, ci a unei stări de spirit” (Dan Puric).  
 
Scurt, clar, cuprinzător – întregul dumneavoastră articol (luat de pe confluenţe româneşti.ro). Dar mă simt dator şi cu mai multe explicaţii, fie şi pentru întregirea articolului (publicat în 27septembrie 2011, de către Alina Cristiana Lupu)  
 
Nu faceţi ca ei! ...  
 
Proiectul propus demarează în forţă pe reţeaua FB (n.a. facebook), în parteneriat cu Ziarul Naţiunea – o laudabilă iniţiativă şi extrem de mult curaj. Evident, nemernicii, nu stau în ascunzătorile lor. Sunt la orice pas, şi uneori am impresia că nici nu ne ştim feri de ei. Sunt precum Iuda, exemplul biblic, Doamne iartă-mă! Dar ce să le faci unor astfel de oameni cu astfel de comportamente? Eu îi las în lumea lor, sincer!  
 
Abia născut, proiectul este ,,vandalizat” de minţi ,,luminate” (ce-or fi căutând prin lumea noastră?). Un furt intelectual al ideii şi proiectului – ziceţi dumneavoastră – numind şi autorul: nume de user Vali Zăvoianu. Cine-o fi doar Dumnezeu ştie! Vali Zăvoian ... Nume de referinţă – aviz celor care vor citi acest articol! Ce a făcut? A încercat să denatureze scopul şi idealul măreţ al proiectului şi grupul original ,,RUGĂ FĂRĂ SFÂŞRIT” prin transformarea lui în grupul – pastişă ,,CATEDRALA DE CUVINTE”.  
 
Cum au fost posibile toate acestea? Prin minciună, piraterie şi manipulare. A izbutit să sustragă primele 98 de strofe şi lista pricipalilor membri ... sabotând proiectul la comanda politică a slugilor politicianului Sorin Oprescu! Să vezi, să auzi şi să nu crezi! ...  
 
Oameni bolnavi de ură, de invidie ... Dar ce caută în lumea asta? Ce-or fi având în mintea lor rătăcită? Şi putem a ne pune încă o mie de astfel de întrebări, căci, oricum, nimic nu va schimba caracterul infect al dumnealor. Cât despre comanda politică, a mai sus amintitului primar ... prea se practică astfel de practici! Iertaţi-mi exprimarea ... voită de această dată. A urmat revenirea la cursul normal, firesc, de drept al proiectului ... Câteva întrebări şi tot atâtea răspunsuri: Cine a lansat proiectul?  
 
Proiectul liric patriotic fără precedent a fost lansat de către publicistul Romeo TARHON în parteneriat cu Ziarul Naţiunea şi în echipă cu inimoşi creatori şi iubitori de poezie din ţară şi străinătate – un proiect unic în lume, destinat reparării şi promovării imaginii de o neasemuită frumuseţe a României.  
 
Iniţiatorii? Grupul de Presă ALCERO – NAŢIUNEA şi ziarul Naţiunea. Cum?Prin link-ul http://www.ziarulnatiunea.ro/category/ruga-fara-sfarsit şi prin facebook: RUGĂ FĂRĂ SFÂRŞIT – CEL MAI LUNG POEM PENTRU CARTEA RECORDURILOR – accesibil prin link-ul http://facebook.com/groups/rugafarasfarsit/. Obiectivul proiectul?Alcătuirea unui poem naţional românesc alcătuit din zeci de mii de strofe scrise mai mult cu sufletul, dovedind faptul că românii adevăraţi, atunci când se mobilizează şi îşi pun energiile creatoare în slujba ţării, familiei şi confraţilor, sunt de neegalat, de neînfrânt, de neumilit.  
 
Regulament? Fiecare strofă trebuie să fie alcătuită din patru versuri preferabil cu rimă şi ritm, să aibă o metrică scurtă sau medie şi să înceapă obligatoriu cu verbul ,,SUNT”, drept element lexical de legătură între strofe pentru continuitatea şi unitatea poetică şi validarea versurilor scrise de către participanţi. Recomandări?Vigilenţă şi toleranţă! Participanţi? Creatori profesionişti şi amatori; persoane responsabile şi care fac onoare Ţării şi Neamului Românesc; iubitori de Poezie şi Ţară; creatori cu ambiţie, sentimente înălţătoare, prietenie, armonie, forţă spirituală, inspiraţie; milioane de români cu vibraţie lirică şi cu spirit naţionalist. Contribuţie? Creaţii – strofe – inedite din câte 4 versuri, care trebuie să înceapă cu banalul predicat ,,SUNT”, elementul lexical de legătură şi continuitate a strofelor. ”SUNT” la persoana I, singular sau la persoana a III-a plural.  
 
Asumarea onoarei? Ziarul Naţiunea, prin publicarea periodică a seriilor de strofe ale acestui poem naţional, precum şi a numelui celor cale le semnează ( autorii). Începutul proiectului?Întâiul articol din ziarul Naţiunea, dedicat cu tot entuziasmul de început marii aspiraţii – epopeea de inimă românească, „Rugă fără sfârşit”: Românii au hotărât să repare imaginea României penibilizată de către Sorin Oprescu prin cel mai lung cârnat, scriind cel mai lung poem al naţiunii ... căci popor mai talentat nu există. Derularea proiectului?Până în septembrie 2012 când se va finaliza faza de publicare şi înregistrare a strofelor de la toţi participanţii.  
 
Anunţ la un moment dat, extrem de IMPORTANT: În urma consultării responsabililor Guinnes Book, ,,Naţiunea” a aflat că este permisă participarea fiecărui iubitor şi creator de poezie, amator şi profesionist cu oricât de multe strofe care să înceapă cu ,,sunt” ca element poetic de legătură şi continuitate, criteriul de validare şi înregistrare a performanţei în Guinnes Book fiind numărul de strofe şi nu numărul de autori.  
 
Recompense şi premii? Ziarul Naţiunea a hotărât ca cei mai prolifici poeţi să fie premiaţi prin publicarea şi lansarea de către editura Naţiunea a câte unui volum individual cu strofele pentru poemul colectiv alături de poeziile pe care fiecare autor la consideră expresive.  
 
Apel către toate colectivităţile şi comunităţile ce doresc participarea la proiect: Toţi participanţii benficiază de drepturile de autor cuvenite şi de cota parte la premii şi benficii.  
 
Câteva date statistice ale proiectului aflat în derulare:  
 
Au răspuns ideiişi iniţiativei mulţi iubitori de litere şi literatură, poeţi consacraţi ş amatori, mulţi începători (laudă lo!), români de bine care au înţeles gândul autorului proiectului pornit spre adeverire. Au intrat atâtea popoare în Cartea Recordurilor. Noi, adică POEZIA ROMÂNEASCĂ, de ce nu?! Evoluţia poemului: 7 octombrie 300 de strofe (1200 de versuri); 12 octombrie – 400 de strofe (1600 de versuri) – în mai puţin de-o lună; 22 octombrie – 500 de strofe; 23 octombrie – 600 de strofe; 30 octombrie – 8oo de strofe; 2 noiembrie – 900 de strofe; 7 noiembrie – 100 de strofe; 9 ianuarie 2012 – 7000 de strofe; 23 februarie 2012 – 1000 de strofe; 29 februarie 2012 – 10600 de strofe; 3 martie 2012 – 10 900 de strofe (43600 de versuri). Datele ne-au fost şi ne vor fi oferite, prin postare pe site, cu regularitate de Alina Cristiana LUPU. Haideţi să-i mulţumim pentru munca şi efortul făcut!  
 
APEL:  
 
Dragii mei, eu în calitate de semnatar al acestora, vă anunţ că mi-am depus intenţia de participare. Când vor fi publicate şi cele 95 de strofe cu care am început, desigur fără laudă, vă voi anunţa. Haideţi să punem ,,mână de la mână”, ,,umăr lângă umăr”, creaţie lângă creaţie, strofă lângă strofă, pentru a contribui la impunerea poeziei româneşti. Lansarea ei, aşa cum este proiectul Rugă fără sfârşit pentru Cartea Recordurilor, va face cunoscută întregului mapamond buna intenţie a poporului român. Noi de ce nu am putea, când alţii au putut!? Nu sunt rău, dar îmi doresc un final fericit. Îmi doresc şi ştiu că se poate, că dacă aşa n-aş gândi, nici nu lansam ideea ...  
 
Invităm toţi creatorii, profesionişti sau amatori, să se alăture acestei grandioase opere naţionale, precum şi uniunile, grupurile, cercurile, cenaclurile, cluburile, şezătorile, cafenelele, saloanele literare, invită autorul proiectului românii să se alăture acestei iniţiative. Gândindu-mă la câtă nobleţe se află în sufletul şi inima dumneavoastră, ştiindu-vă cât sunteţi de luptători, cunoscându-vă talentul şi priceperea întru modelarea rimei şi ritmului strofelor, sunt convins că acestea nu vor rămâne fără ecou – din Răsărit până-n Apus. Nu degeaba se spune că suntem toţi „o apă şi-un pământ!”, evident înafară celor nemernici.  
 
Închei toate acestea, cum altfel, cu sufletul împăcat, încrezător în toate şi în toţi, în fiecare în parte, convins fiind că la final toţi vom fi fericiţi spre slava POEZIEI. Dacă mi-am pus amprenta prin cele 95 de strofe, credeţi, oare, că-mi este cu greutate a mai scrie? Evident am s-o mai fac, am să mai scriu! Iată, şi următoarele 5 catrene, spre rotunjirea celorlalte:  
 
Sunt alături de voi cu râvnă voi lupta  
 
pentru-a poeziei slavă  
 
cu cinste-o voi cinsti şi onora  
 
căci dragostea pe toţi ne cheamă şi ne va chema.  
 
Sunt truditorul ce-şi doreşte  
 
să nu cunoască truda şi nici amarul  
 
sunt ostenitor spre slava poeziei  
 
dar şi de dragul României  
 
Sunt eu cel care fără poezie n-aş putea ca să trăiesc  
 
şi vreau din suflet ca poemul românesc  
 
spre culme să ajungă cât mai sus  
 
căci fiecare-n parte de azi avem ceva de spus  
 
Sunt verdele de-afară atâta de frumos  
 
şi când scriu acestea toate chiar sunt mai bucuros  
 
căci ştiu că fi-vor lumii dar şi nouă  
 
de un real folos da de folos  
 
Sunt cel care vă cheamă neîncetat mereu  
 
vă chem cu gând curat gândind la Dumnezeu  
 
căci sunt convins că azi vom câştiga  
 
simt că prin acest proiect şi Dumnezeu chiar vrea.  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE ”RUGĂ FĂRĂ SFÂRŞIT” / Romeo Tarhon : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 444, Anul II, 19 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Romeo Tarhon : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Romeo Tarhon
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!