AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Istorie >  Şcoala din Rucăr (XLIV)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Toni Petru Stoicescu(1937-1994) 
  
A făcut şcoala primară la Rucăr şi a fost profesor de arte plastice (desen) la in liceu din Piteşti. Prin formaţia sa artistică nu putea să nu se întâlnească cu poezia adevărată, poate pentru a ilustra plenar acel adagiu latin, "Ut pictura poesis". A participat la vernisarea unor expoziţii personale de pictură în numeroase locuri din ţară şi străinătate. A scris şi câteva volume de poezie, din care amintim "Acuarele", "Poeme", etc. A murit în plină putere creatoare, la numai 57 de ani. 
  
Ion Puiu Stoicescu(1939) 
  
În cartierul Tabaci, alături de vechea casă a lui Moise Bunescu s-a aflat casa Matache Popescu ... Este casa în care s-a născut, a petrecut copilăria şi adolescenţa fratele lui Petru, Ion Puiu Stoicescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, cu o bogată activitate literară şi publicistică. Şcoala elementară a terminat-o la Rucăr, iar după absolvirea Facultăţii de Filologie a făcut studii post-universitare în regie de film şi ziaristică. A fost o vreme redactor şef la Redacţia Culturală a TVR. Din creaţia sa literară amintim : 17 piese de teatru, toate jucate pe scenele unor teatre din ţară, la Arad, Botoşani, Constanţa, Piteşti, Timişoara; culegerile de versuri, mai ales din perioada 1962-1964, din care reţinem titlurile: Flori de mai, Dialoguri de pe malul mării, Miniaturi dobrogene, Trepte, Secvenţe sonore. Unele din piesele sale au fost premiate. Astfel, "Oul discordiei" a primit marele premiu al Festivalului Teatrelor pentru tineret din 1977; "Suflet de păpuşar" a primit medalia de aur la acelaşi festival. Dintre premiile internaţionale acordate ca regizor amintim pe cel al festivalului "Delfinul de aur" (Bulgaria, 1978). Filme de autor: "Astă seară se întoarce Dracula" (selecţionat la Festivalul de film de la Monte Carlo-febuarie 1995), "Concert pentru casa cu lei"(selecţionat la Festivalul de film de la Veneţia şi Torino). Dintre cărţile de proză şi publicistică amintim: "Taina crinilor de piatră" (1982), "Anotimpurile eternei iubiri" (1985), "Dimensiunile infinitului" (1988), "Cât costă un om" (1991), "Clipă fără umbră" (1995), „Vâslaş pe Rubicon”(2005), etc. Este autor a zeci de scenete de televiziune. A realizat şi condus multe emisiuni, unele dedicate românilor de peste hotare. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala din Rucăr (XLIV) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 410, Anul II, 14 februarie 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!