CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Document >  Satul meu în timpurile din urmă, cu bune şi rele !...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
•Hanul Rucăr începe să semene a motel şi nu e rău. Noua conducere a Cooperativei de consum (preşedinte, dl.Mircea Avram) a hotărât să dărâme „zidul” suspinelor ... masculine (o să vedeţi de ce!). Spre satisfacţia consumatorilor (aici, de gen masculin, exclusiv) care, nu puteau datorită lui, să „monitorizeze”, nici vizual şi nici audio iminenţa primejdiei venită „furibund” din partea „jumătăţilor” turbulente! Acum, pare-se, totul e O.K. Oricum, vajnicii ocupanţi ai locurilor pe terasă găsiseră salvarea „pieilor” lor: retragerea precipitată într-un loc care, cu două decenii în urmă avea o funcţionalitate firească, rotund-bazinul plin de apă (dar cu multă mizerie) al fostei fântâni arteziene. Acum, e amintire ... Uraaaaaa! Integritatea ne este asigurată, s-au „încurajat” ciocnind o barbânţă, hâtrii însetaţi ...  
  
• Fermajul capitalist „a la Dallas” (din serialul cu acelaşi nume) face prozeliţi şi la Rucăr. Se intenţionează împrejmuirea hanului cu gard alb din lemn, cu ţepuşile de-a curmezişul, de fapt nişte scânduri late şi vopsite în alb, cum se vedea în ranch-ul dinastiei Ewing din filmul pomenit, un fel de ţarc cuprinzător în care cowboy-i texani îşi sechestrau animalele, îndeosebi trăpaşii, făceau echitaţie şi întreceri de rodeo ... S-o încadra, nu s-o încadra specificului nostru de munteni mioritici? Aşteptăm „dotarea” selectivă cu Colt-uri a consumatorilor ... Doamne, fereşte şi iartă! 
  
• Apropo, pe timpul „Faptului divers” al lui Ştefan Zidăriţă şi Gheorghe Popescu (nimic de-a face cu reputatul internaţional român de fotbal), doi vrednici ziarişti de la „Scânteia”, slujbaşi cu simbrie în serviciul „comanda(n)t” al partidului unic şi al vuvuzelei sale propagandistice pcr de presă scrisă (pentru un timp şi chiar onor senatorul de azi al lui Voiculescu, Sergiu Andon, de altfel un om respectabil), hanul turistic Rucăr era cunoscut în România în anii 70 (în afara interesului turistic) şi ca „ozenoport”, loc ospitalier în care farfuriile zburătoare (primul la „figurat”, al doilea la propriu) luau traiectorii curioase pe deasupra capetelor clienţilor şi, aterizau, bine mersi în scăfârliile vesele şi matrafoxate ale celor dinăuntru, asta după ce „străpungeau” prin efracţie geamurile. Cineva îmi şopteşte, aducându-şi aminte, că gestul şi calitatea de „lansator” n-ar fi fost străin(ă) nici unui tânăr-spre matur bine, viitor fost edil al semiurbei noastre de azi ...  
  
• Şi tot cam pe vremea imediat postdecembristă, o cerşetoare venită de hăt, la Rucăr, câştiga, duminical, la intrarea în piaţă, 3-4 ajutoare medii de şomaj sau un salariu peste mediu pe lună al oricărui funcţionar bugetar. Miloşi, rucărenii!...Ăla şi ăia de-atunci, c-acu gestul unui echivalent ca cel mai de sus ar fi umilitor. Guvernul, era concluzia la ştire, ar putea lua drept punct de reper, în evaluarea „coşului zilnic” mărunţişul din poala ne(fericitei) femei. O, tempora! 
  
• Se fac demersuri pentru botezarea liceului din Rucăr. Naşul râvnit? VICTOR SLĂVESCU, fiu al locului, eminenţa cenuşie a ştiinţei finanţiste româneşti din perioada interbelică. Poate de la botez să ne vină mândria de-a fi rucăreni. Că n-am fost oricine şi nici preş în spiritualitatea şi ştiinţa românească. Judecând lucrurile post-factum, gestul, diligenţele au rămas încremenite în proiect. Adică pe hârtie, sau nici măcar!?... 
  
( informaţii preluate, adăugite, culese, re(consemnate) şi în parte actualizate de George Nicolae-PODIŞOR ) 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Satul meu în timpurile din urmă, cu bune şi rele !... / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 229, Anul I, 17 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!