CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  Sărbătorile românilor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sărbătorile românilor  

Crăciunul  

„Pentru toate există o vreme şi orice lucru de sub ceruri îşi are timpul său”(Eclesiastul cap.3).  

Una dintre marile sărbători creştine, cea mai veche închinată Mântuitorului este cea a Naşterii Domnului – Crăciunul. Sub spiritul său se desfăşoară o perioadă legată de trecerea pragului de la timpul vechi la timpul nou, începând din ajun (24 decembrie) şi până la Bobotează(6 ianuarie).  

Am avut bucuria de a-mi reaminti momente din miracolul, din farmecul acestei luminate şi fermecate perioade din an, de semnificaţia ei, primind în dar o lucrare de referinţă, „Sărbătorile Românilor. Paştele şi Crăciunul în icoane şi cuvinte” ( Ed. Universitaria, 2013). Autoarea acestui important volum, cu text bilingv (română/engleză), dr. Paula Popoiu ne restituie, scoate din „lada de zestre”, cu această ocazie şi un patrimoniu inestimabil al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Bucureşti - o instituţie etalon - mesaje la care rezonăm acum, în prag de Crăciun, căci numai la această sărbătoare mă voi referi, un catalog de icoane pe sticlă şi pe lemn, o excepţională ilustrare a acestei perioade de lumină şi bucurie. Valoroase sunt şi însemnările cercetărilor sale despre aceste mari sărbători ale creştinătăţii, ce includ gândirea fundamentală despre naştere, despre creaţie, pornind de la numele Domnului Iisus Hristos. Profesorul Paula Popoiu predă astfel noii generaţii această zestre cu icoane, o colectia inestimabilă - memorie a timpului - scoţând la lumină acest patrimoniu, ce include şi izvoare iconografice de sorginte bizantină, ofrande şi obiecte încărcate de sacralitate.  

CRĂCIUNUL  

Taină şi miracol – copilăria este mereu însoţită de farmecul zilelor de Crăciun. Cu această sărbătoare a comunităţii dar mai ales a familiei, ne reîntoarcem cu toţii la datini, colinde, tradiţii, la schimb de daruri:…”Îngerii se uită-n casă/ Văd şi spun – Iar Moşul are/ Colo-n ceriu la el în tindă,/pe genunchi o carte mare…/ cu condei de-argint el scrie/ Ce copil şi ce purtare…/Şi de-acolo ştie Moşul/ Că-i şiret el, lucru mare…” (Octavian Goga, Crăciunul copiilor).  

Pomul de Crăciun, la început a fost un „butuc de brad, ce reprezenta trupul neînsufleţit al divinităţii jertfite pentru reînnoire timpului agrar şi care renăştea printr-un ritual de incinerare”, cărbunii având caracter protector pentru casă şi familie. Iar colindele?! „…Folclorul şi practicile religioase ale populaţiilor rurale mai înfăţişau încă, la sfârşitul celui de al XIX-lea veac, figuri, mituri şi ritualuri din cea mai îndepărtată anticitate..”(Mircea Eliade). Ar fi de reţinut o importantă observaţie a cercetătoarei Paula Popoiu, care subliniază în expunerea sa, că „din fericire mai sunt încă multe colinde în ţara noastră care şi-au păstrat frumuseţea iniţială şi referirea profundă la creştinism sau la ritualurile de dinainte de creştinism (mai ales colindele referitoare la Anul Nou). Este de amintit, că avem încă norocul, ca în spaţiul românesc să se fi conservat jocurile cu măşti aşa cum s-a făcut în puţine locuri din Europa.” Revenind la ritualurile şi miturile sărbătorilor de Crăciun şi de Anul Nou putem să ne reamintim ceea ce spunea Mircea Eliade: „A trăi” miturile implică aşadar o experienţă cu adevărat religioasă, de vreme ce ea se deosebeşte de experienţa obişnuită a vieţii cotidiene”. Iar Crăciunul constituie acel nucleu de lumină pe fondul de viaţă şi de creaţie al poporului nostru.  

Elisabeta Iosif  

 

Referinţă Bibliografică:
Sărbătorile românilor / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1063, Anul III, 28 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!