CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Atitudini >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1106 din 10 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Sărbătoarea Zeului Pan de la Balc
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Magnatul român Ion Ţiriac, spre invidia unora, este proprietarul celor mai importante domenii de vânătoare ale lui Ceauşescu. Este vorba de aproximativ 1500 de hectare. In fiecare an, în a treia duminică a lunii ianuarie, se organizează o partidă de vânătoare la care participă importanţi oameni de afaceri din Europa şi nu numai.  

Anul acesta se organizează a noua ediţie a sărbătoririi Zeului Pan, în zilele de sâmbătă şi duminică. În acest sens, astăzi a aterizat pe aeroportul din Oradea o aeronavă charter, având la bord o parte din invitaţii europeni ai domnului Ţiriac care vor participa la vânătoarea de la Balc. Ceilalţi invitaţi urmează să aterizeze pe aeroportul din Debrecen, Ungaria.  

An de an, pe domeniul de la Balc sunt împuşcaţi peste trei sute de mistreţi, iar carnea este donată unor azile de bătrâni sau case de copii din ţară. Numai domnul Năstase, acum doi ani, a împuşcat un număr record de 25 de porci mistreţi.  

Cu toate acestea, sătenii din Balc aşteaptă cu nerăbdare evenimentul, deoarece este un prilej de a câştiga ceva bănuţi. Spre exemplu, un gonaci a primit anul trecut 150 de lei, iar un cărăuş, între 350 şi 400 de lei pentru o zi de vânătoare, având mâncarea asigurată şi un pachet de carne.  

Până aici se pare că toată lumea ar fi mulţumită şi că vânătoarea s-ar desfăşura conform legislaţiei româneşti, în vigoare, din acest domeniu. Numai că atât mass-media, cât şi Asociaţiile de protecţie a animalelor atrag atenţia că ceea ce se întâmplă la Balc nu este o vânătoare normală, ci un adevărat carnagiu.  

Faptul că porcii sunt ţinuţi într-o semi-captivitate pe un domeniu împrejmuit cu gard electric, că sunt îngrăşaţi forţat, anume pentru acest eveniment, că vânătoarea are loc în cadrul ocolului îngrădit şi altele dau de înţeles că nu se respectă nici o regulă a eticii vânătoreşti şi că, practic, acei mistreţi sunt condamnaţi, din start, la moarte sigură.  

Avem de-a face, mai degrabă, cu o suspendare a conştiinţei umane, pe moment, cu o reîntoarcere în ancestral, cu reînvierea instinctului de barbarie şi, nu în ultimul rând, cu o mitocănie josnică de a-ţi afişa puterea şi aroganţa.  

Pe de altă parte, reprezentanţii Asociaţiei vânătorilor din Bihor spun că, în fiecare an, pe domeniul din Balc trebuie împuşcaţi 300 de porci mistreţi. Altfel, domeniul devine suprapopulat, animalele nu mai găsesc hrană şi încep să distrugă recoltele sătenilor.  

Aşadar, nu puţine sunt vocile care susţin că la Balc are loc un adevărat măcel al mistreţilor pentru a demonstra un altfel de stil de viaţă, pentru că se poate şi fără să se respecte nici o regulă etică, pentru că se pot vâna cele mai mari trofee, pentru că, în final, are loc un adevărat ritual în cinstea Zeului Pan. Sau, de ce nu, invitaţii magnatului Ion Ţiriac vor participa la o simplă partidă de tenis de câmp.  

Nu ucideţi, jucaţi tenis !  

Ştefan Popa  

Referinţă Bibliografică:
Sărbătoarea Zeului Pan de la Balc / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1106, Anul IV, 10 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!