AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Traditii >  


Autor: Tatiana Scurtu Munteanu         Publicat în: Ediţia nr. 283 din 10 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Sarbatoarea comunitatii franceze la Bruxelles
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Luni, 27 septembrie 2010, a avut loc o mare reuniune la primaria din Bruxelles. Cea mai frumoasa cladire din „cel mai frumos loc din lume” a gazduit, ca de obicei, in Sala Gotica, sesiunea academica a Zilei Comunitatii Franceze din Belgia. Dupa doua luni si jumatate de la Sarbatoarea Flamanda, ministru-presedintele Rudy Demotte, in introducerea discurului sau, a subliniat faptul ca rolul Bruxelles-ului este acela de mediator intre regiunile Flamada, Valona si Bruxelles. „Bruxelles-ul nu apartine nimanui, el trebuie sa beneficieze de o recunoastere integrala a calitatii sale de Regiune.  

Tonul a fost dat. Micii cantareti din Waterloo, imbracati precum niste pastori, pentru a pastra nota regionala, au intretinut atmosfera.  

Discursul oficial a fost in mod evident nuantat de problema Valonia-Bruxelles. Dublul ministru-presedinte a tinut o pledoarie trepidanta „despre noile transferuri de competente in domeniul regional”. Belgia, la consolidarea sa, trebuie sa arate astfel: trei regiuni reunite intr-un stat federal, cu o colaborare stransa intre Valonia si Bruxelles, nu neaparat institutionalizata, prin acorduri de cooperare, ci pur si simplu culturala si interumana.  

„Am pledat in aprilie 2008, alaturi de Charles Picqué, pentru o dezvoltare a comunitatii spre o Federatie Valonia-Bruxelles. Astazi, vedem ca aceasta idee este puternic dezarmata atat in Valonia cat si in Bruxelles, asa ca profit de acest discurs pentru a lansa un apel catre autoritatile valone si cele din Brixelles in favoarea restabilirii acestei comuniuni.”  

Ziua de 27 septemrie a fost aleasa in urma unei pagini de istorie a independentei Belgiei, astfel devenind din 1975 Sarbatoarea Comunitatii Franceze. Cu aceasta ocazie toate centrele culturale si teatrele subventionate de Comunitatea franceza isi deschid portile si propun spectacole gratuite.  

Referinţă Bibliografică:
Sarbatoarea comunitatii franceze la Bruxelles / Tatiana Scurtu Munteanu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 283, Anul I, 10 octombrie 2011, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tatiana Scurtu Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tatiana Scurtu Munteanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!