CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 430 din 05 martie 2012        Toate Articolele Autorului

SÂMBURI DE MIGDALE. CEZARINA ADAMESCU - UN MĂRŢIŞOR DE ZĂPADĂ - tabletă confesivă -
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
UN MĂRŢIŞOR DE ZĂPADĂ 
  
Cum luna februarie ne-a oferit surpriza unei zăpezi, după versurile lui Francois Villon, ca-n vremurile „de altădată”, în care casele au rămas mici, stâlpii au fost îngropaţi cu totul sub nămeţi, oamenii au orbecăit prin tuneluri de zăpadă îngheţată, pe cascade te puteai căţăra ca pe munte, polii s-au confundat unul cu celălalt şi veştile îngrozeau pur şi simplu oamenii, indiferent de locaţie, am ajuns, în sfârşit în Mărţişor, timp în care Baba Dochia ar trebui să-şi lepede cele nouă cojoace. 
  
Dar nu e aşa. Surprizele neplăcute continuă şi zilnic, plouă, ninge şi suflă vântul cu mare furie. Oamenii încearcă să se adapteze noului climat, dar se gândesc cu groază ce se va întâmpla când nămetul va începe să curgă la vale şi va lua cu el gospodării şi animale. 
  
Mărţişorul, de această dată, n-a mai fost iluminat de soarele crud al debutului de primăvară. În schimb, s-au găsit din belşug, mărţişoare de gheaţă, fie pe Dunăre, fie pe râuri, fie pe case sau sub streşini. Steluţele de nea au ţinut locul floricelelor de pe glie, brânduşelor, ghioceilor, violetelor şi brebeneilor, dar mai cu seamă narciselor şi toporaşilor. Cum să mai răzbească aceste firave flori de primăvară, stratului de câţiva metri de zăpadă îngheţată? 
  
Flori de zăpadă şi gheaţă s-au găsit din belşug şi la ferestre şi doar trebuia să întinzi mâna, să le atingi, pentru ca ele să se prelingă, sub formă de lacrimă pe geamul îngheţat. 
  
Înveşmântate în mantii de gheaţă, ca nişte fantome gheboşate, au fost şi maşinile şi coşurile de gunoi stradale şi copacii şi stâlpii cu sârmele de electricitate. 
  
Ce să-i oferi femeii iubite, mamei, soţiei sau chiar fetiţei? 
  
Dar cum oamenii se adaptează rapid, s-au inventat buchete de flori de piatră, de toate culorile, prinse în sârmuliţe pe un suport sau într-un coşuleţ 
  
cochet legat cu un fir simbolic. Românu-i inventiv şi „isteţ ca un proverb”. 
  
De data aceasta, au păcălit Mărţişorul. 
  
Aşteptăm Sfintele Paşte, poate vom păcăli şi iepuraşul? 
  
2 martie 2012 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
SÂMBURI DE MIGDALE. CEZARINA ADAMESCU - UN MĂRŢIŞOR DE ZĂPADĂ - tabletă confesivă - / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 430, Anul II, 05 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!