Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENT
DE PROZĂ

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE PROZĂ


Home > Cultural > Traditii > Mobil |   


Autor: Corina Diamanta Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 339 din 05 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

SALATĂ DE FRUCTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În nordul Europei se serveşte cu sos de maioneză, în ţări ca Malaezia şi Indonesia i se adaugă un strop de condiment sau iaurt, iar în India se pune deasupra frişcă. Indiferent că este preparat cu fructe proaspete ori din conservă, acest desert este la fel de hrănitor şi de sănătos, fiind un final dulce gustos şi plin de arome pentru orice masă. Este vorba bineînţeles, de salata de fructe. 
  
Salată, îngheţată sau cocktail de fructe? 
  
O salată de fructe care respectă reţeta trebuie să conţină cel puţin trei feluri de fructe diferite. Acestea sunt servite în sirop, care poate fi chiar siropul lăsat de sucul din fructe, sau un sirop gros şi dulce, realizat cu zahăr ori îndulcitori. Fructele care se pun în salata de fructe variază de la ţară la ţară şi în funcţie de sezon. De obicei, acestea sunt mere, ananas, pere, cireşe, struguri, kiwi, piersici şi portocale. În ceea ce priveşte îngheţata din salată de fructe, aceasta este pregătită cu bucăţi mici de fructe, aromatizate cu sucuri din concentrat de fructe sau cu îndulcitori artificiali. La fel de aromate şi de proaspete sunt şi cocktailurile de fructe. 
  
“Ambrosia”, un deliciu de secol XIX 
  
Dacă în antichitate salatele de fructe nu conţineau altceva decât fructe proaspete sau uscate, salata de fructe propriu-zisă a început să fie preparată la jumătatea secolului XIX, în epoca victoriană. Din această perioadă datează reţeta “Ambrosia”, un adevărat deliciu în materie culinară. În 1863 de exemplu, pentru o salată de fructe tradiţională aveai nevoie de "caise, pere, portocale, coacăze şi fructe de pădure", la care se adăugau "un vârf de cuţit de nucşoară şi o linguriţă de brandy sau rom." 
  
Prohibiţie, criză şi război asezonate cu salată de fructe 
  
În timpul prohibiţiei, între anii 1920-1933, cel de-al 18-lea Amendament din Constituţia SUA interzicea producerea, vânzarea şi transportul alcoolului. Prohibiţia era susţinută de Klu Klux Klan, dar şi de majoritatea femeilor, care sperau că astfel, se va ajunge la mai puţine cazuri de violenţă în familie. Ca urmare, acum apar variantele nealcoolice ale salatei de fructe, ce se vor menţine în topul deserturilor din SUA pe toată durata Marii Crize. Motivul? Salatele de fructe sunt la îndemâna oricui şi nici nu trebuie să scoţi cine ştie ce bani din buzunar pentru a procura ingredientele de rigoare.  
  
Izbucnirea celui de al doilea război mondial nu ia nimic din renumele popularei salate de fructe, din contră, aceasta este promovată ca o sursă de vitamina C, atât de importantă pentru soldati, fie că aceştia sunt americani sau din ţările aliate. Într-o carte de gospodărie din 1944 se spune: "Zilnic ar trebui să consumăm fructe la fiecare masă, deci să nu uităm de salata de fructe, care poate fi servită ca aperitiv, fel principal, salată sau desert, asigurând aportul de vitamine necesar oricărei familii." În timpul Războiulu se vând tone de conserve din fructe, care ajung direct pe front, fiind folosite la prepararea salatelor de fructe în spcial pentru infanterişti. 
  
Salate de fructe cu stil 
  
O salată de fructe cu stil, un autentic exemplu de rafinament american, este salata Waldorf. La aceasta salată, având ca ingrediente principale mere şi ţelină, se adaugă un sos pe bază de maioneză, precum şi compot de anans şi nuci. Renumita salată Waldorf este creaţia bucătarului hotelului Waldorf-Astoria din New York. Tot în categoria delicateselor „fresh” şi rafinate intră şi salatele de fructe la care se folosesc smântâna, iaurtul sau chiar muştarul ca variaţie pentru sos. De asemenea, frişca pusă peste un amestec de fructe de pădure şi bezelele în miniatură dau un gust savuros salatei de fructe. 
  
În Malaezia, se prepară o varietate de salată de fructe, numită Rojak, la care componentele sunt stropite cu un sos picant pregătit din alune si pastă de creveţi. În Filipine, savoarea salatelor de fructe este îmbogăţită cu nucă de cocos şi lapte praf. 
  
La evenimente şi nu numai 
  
Salatele de fructe sunt uşor de preparat, au un gust inconfundabil şi adună în ele toată savoarea naturii, fiind perfecte în orice anotimp şi pentru orice ocazie. În plus, acestea sunt foarte hrănitoare, datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin şi sunt ideale pentru zilele in care gospodinele nu au prea mult timp de petrecut în bucătărie. De pe masa de Crăciun şi de Revelion nu trebuie să lipsească niciodată salata de fructe. Poftă bună! 
  
Corina Diamanta Lupu 
  
Bucureşti 
  
5 decembrie 2011 
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
SALATĂ DE FRUCTE / Corina Diamanta Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 339, Anul I, 05 decembrie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Corina Diamanta Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Diamanta Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.
 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX DE ARTICOLE AUTOR

 
 
CLASAMENT
DE POEZIE

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!