AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Floarea Cărbune         Publicat în: Ediţia nr. 930 din 18 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

SAKURA-FLOAREA DE CIREŞ JAPONEZ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

SAKURA – (floarea de cireş)

Este floarea favorită a poporului şi emblema caracterului japonez. Caracterul ei efemer, frumuseţea şi fragilitatea, simbolizează existenţa precară a samuraiului pe pământ. Atât de fragile, florile de cireş sunt în orice clipă gata să se despartă de viaţă la cea mai mică adiere de vânt, la prima chemare a naturii, asemenea samuraiului care rămâne întotdeauna loial, fiind mereu pregătit să-şi dea viaţa pentru un ideal, trăind o viaţă de om liber, indiferent de problemele pe care le implică aceasta.
Floarea de cireş este floarea naţională, neoficial, a Japoniei. Există multe varietăţi de cireşi în Japonia, majoritatea înflorind doar pentru câteva zile, primăvara. Japonezii sărbătoresc perioada respectivă a anului cu „hanami” (admirarea florilor de cireş), dar şi ca pe un bun prilej de întâlnire şi de distracţie cu prietenii, la umbra cireşilor în floare. Rozul florilor se combină foarte bine cu verdele crud al ierbii. Oamenii sunt frumos îmbrăcaţi, unii în strai tradiţional. Mai ales femeile sunt foarte cochete îmbrăcând tradiţionalele kimonouri în culori ce rivalizează cu florile.
Celebrată de multe secole, floarea de cireş constituie încă prilej de inspiraţie în arta japoneză începând cu folclorul (muzica), pictura... până la haiku. Mugurele, floarea, fructul, apar în cele mai diverse aspecte. Explozia Primăverii se revarsă în cascade de flori de cireş, alb şi roz .

"Copilul se dă în leagăn
în mână cu un ram înflorit
de cireş".
(haiku-japonez)

Există multe varietăţi de cireş: cu flori albe şi simple, albe cu nuanţe roz sau roz pur. Parcurile şi grădinile de lângă temple sunt scăldate într-o mare de flori de la nuanţe de alb până la cele de roz ca şi cum un pictor nevăzut s-a jucat prin parcuri şi grădini, colorând la întâmplare, pomii. Până şi instituţiile au câţiva cireşi prin apropiere. În părculeţul din faţa şcolii, unde va învăţa Dimi, sunt câţiva cireşi înfloriţi. Mi-e greu să mă desprind de ei...
Despre japonezi se mai spune că marcau teritoriile ocupate prin cultivarea cireşilor japonezi, aceştia fiind “pecetea” lor. Sunt ţări care au împrumutat această sărbătoare cultivând cireşii japonezi în unele grădini botanice unde, în timpul înfloririi pomilor, oamenii se adună celebrând venirea primăverii prin cântec, dans şi voie bună. În America, această sărbătoare a cireşului în floare, se numeşte „Cherry Blossom” Prietenii organizează picnicuri, prilej de bucurie şi depănare a amintirilor ce-i leagă de ani în şir. Cei care azi îşi fac timp să admire splendoarea floarilor de cireş sunt urmaşii samurailor, viteji şi curajoşi, care se luptau până la răpunerea duşmanului în numele „Codului onoarei” ale cărui principii le respectau cu sfinţenie.
Întrucât sărbătoarea “florii de cireş” are loc la date diferite, am avut prilejul să vizitez câteva oraşe care se disting prin frumuseţea parcurilor, dar şi prin varietatea şi gustul deosebit al mâncărurilor sau băuturilor specifice doar zonei respective.
M-a impresionat foarte mult „Parcul Inohana” din oraşul Chiba, nu departe de oraşul Kamogawa, unde s-a organizat renumitul: „Cherry Blossom Festival”. „Parcul Inohana” este cunoscut prin numărul mare de cireşi unde, primăvara, localnicii dar şi turiştii, de pretutindeni, se desfată admirând florile de cireş. „Castelul Chiba” este iluminat pe toată durata festivalului, dând ocazia iubitorilor de frumos să admire priveliştea fantastică a florilor de cireş profilate pe cerul nopţii. Priveam fascinaţi cum se strecurau, printre ramuri şi flori, razele lunii. Deodată, cireşii au prins a se înfiora când a trecut adierea vântului printre flori. Au căzut şi câţiva picuri, răzleţi, de ploaie. Cred că bolta cerească îşi scutură roua pe pământ aşa cum cireşii îşi scutură florile în bătaia vântului. Mătase şi diamante se aştern pe covorul crud al ierbii.
Florile de cireş sunt cele mai populare flori din Japonia. Acestea nu simbolizează doar puritatea şi efemeritatea, ci şi sosirea Primăverii şi începerea unui nou an şcolar pe data de 6 aprilie.
În rândurile de mai jos voi descrie ceea ce am simţit eu vis-à-vis de această superbă sărbătoare. Este sărbătoarea pe care o iubesc cel mai mult. Este prima dintre preferatele mele.

SAKURA MATSURI

Este sărbătoarea florii de cireş japonez, prilej de relaxare şi distracţie pe iarbă, pe sub cireşi. Cireşii îşi etalează splendorile ca la paradă, de la albul pur-virginal, până la rozul diafan; de la floarea simplă, până la uimitoarea floare bătută precum floarea de bujor. Natura surclasează, şi de această dată, măiestria creatorilor de frumos. E o frumuseţe divină, stropită cu o cromatică uluitoare ce-ţi picură în suflet emoţie, bucurie, dar şi gândul că viaţa omului este efemeră, precum fragila floare de cireş.
Mă izolez sub corola înmiresmată a unui cireş şi preţ de câteva clipe, aflându-mă într-o meditaţie binefăcătoare, mă străfulgeră crâmpeie de viaţă trăite până acum, cu bucuriile şi cu tristeţile ei, cu oameni mult dragi mie. Îmi revin, îi mulţumesc lui Dumnezeu că exist şi că trăiesc clipa prezentă de o frumuseţe copleşitoare. Îi mulţumesc Cristinei care, prin bagheta magică a sufletului ei generos, mi-a oferit momente din viaţă, unice şi nevisate; îi mulţumesc lui Shinya, soţul ei, un om de o rară nobleţe sufletească, pentru că, graţie lui, sunt aici. În Japonia, m-am redescoperit, m-am străluminat, mi-am aflat şi o altă menire pe acest pământ.
Sublimul nu-l pot exprima în cuvinte, doar îl văd, îl admir, îl simt, îmi răscoleşte toate simţurile. Poate că fotografiile vor fi mai grăitoare, poate că inefabilul din mesaje şi simboluri devine mai descifrabil fără cuvinte.
Oare de ce metamorfoza mugurului florii de cireş o asemui cu o „călătorie” a omului pe Pământ?!
Mugurul să fie oare copilul fragil şi inocent?!
Bobocul de floare să fie oare adolescentul vulnerabil încă la ger şi intemperii?!
Splendida floare de cireş să fie oare tinereţea cu frumuseţea ei?!
Însângerata boabă de cireş să fie oare a doua tinereţe încărcată de un molipsitor optimism?
Mă opresc aici cu etapele vieţii, e mai prudent. Dar nu mă pot opri în a vedea, paradoxal poate, o asemuire între frumuseţea dumnezeiască a florii de cireş şi puterea, curajul încercat al legendarului samurai, pecetea luptătorului dintotdeauna învingător. Ies de sub vraja puternicului războinic pentru a reveni la hipnotizanta floare de cireş. Ciudat este cum şi femeile japoneze pe care le privesc acum, par a fi flori de cireş; cu buzele roşii, obrajii albi, mătăsoşi, pudraţi cu multă migală şi artă cu pudră de orez.
În mulţimea pestriţă, veselă, observ un fotograf şi o pictoriţă, care lucrează. Mă întreb dacă şi ei văd ceea ce văd eu, şi regret că nu pot picta frumosul ce ne înconjoară.
Poeme-fluvii s-au scris, dedicate florii de cireş şi pictori faimoşi şi-au pus harul în slujba florii de cireş. Unul dintre ei este „Hiroshige”, ale cărui opere celebre sunt şi azi admirate. Eu închin florii de cireş, ca omagiu, cu suflet emoţionat şi recunoscător, câteva modeste gânduri:

Ninge pe covorul de iarbă,
Se scutură florile-n grabă
Prin zborul dragoste-lumină...
În suflet am pace sublimă,
Căci mâine cireşele coapte
Par a fi doar un vis printre şoapte!

Numele meu în japoneză este „Hana”, adică Floare(a)!
 

Referinţă Bibliografică:
SAKURA-FLOAREA DE CIREŞ JAPONEZ / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 930, Anul III, 18 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!