CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  SACRU si PROFAN in TARA SFANTA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- COMENTARIU - 
  
În desăvârşirea sa supremă, dintotdeauna omul, a avut nevoie de credinţă şi rugăciune.  
  
Ruga a noastră gândită, este grăită cu ajutorul limbii, iar aceasta la rândul ei, este îndemnată de inimă . Din inima noastră pleacă tot ceea ce gândim, tot la ceea ce noi suntem părtaşi.  
  
Din inima noastră, pleacă marea iubire, pleacă binele şi răul, dorinţele noastre repetate la infinit, pleacă toate faptele şi patimile noastre, pleacă toată osteneala minţii noastre şi timpul în care trăim. Mărturisesc toate acestea ca un preambul la cartea „Sacru şi profan în Ţara Sfântă”/jurnal pe care am primit-o cu nespusă bucurie , din mâinile autorului ei; poetul, eseistul, prozatorul, jurnalistul şi promotorul cultural – NICOLAE BĂCIUŢ .  
  
Mi-a fost dăruită în semn de respect pentru cultură, în ziua vernisajului la expoziţia mea de grafică din 16 octombrie 2010, care a avut loc în oraşul Tg.-Mureş.  
  
„ Sacru şi profan în Ţara Sfântă” / jurnal, a fost editată la Ed. Nico, Tg.-Mureş, anul 2008 
  
După ce am fost părtaşă la toate mărturisirile autorului în acest jurnal, m-am bucurat de toate acestea, în tăcere.  
  
Consider tăcerea, un element sacru ! 
  
Un om când face o faptă bună, sau o milostenie oricât de mică ar fi ea, o face în tăcere. 
  
Citind cartea” Sacru şi profan în Ţara Sfântă”, autorul Nicolae Băciuţ, ne mărturiseşte prin descriierile sale aici, marea bucurie, adevărata bucurie plecând ca pelerin în necunoscut şi întorcându-se din” profan”, ca un chemător , întrebător , doritor şi rugător la tot ce-i este de folos sufletului. Nicolae Băciuţ, ne mărturiseşte cu toată căldura inimii, despre toată bunătatea şi toată dragostea pe care i-a însuflat-o această călătorie pelerină, tulburându-i fiinţa şi dinlăuntrul inimii, prin a tinde şi mai mult către Dumnezeu.  
  
Dumnezeu , care niciodată nu ne scapă din ochi, care ne dă iubirea şi bunăvoinţa Sa, mai mult; când noi , cei păcătoşi şi pieritori, cugetăm cu toată inima noastră, cu vorba, cu fapta, cu mişcarea şi nădejdea noastră, de a birui orice rău.  
  
„Tg.- Mureş , 8 mai 2006  
  
Ierusalimul e foarte aproape. Poimâine voi pune piciorul în Ţara Sfântă. Încă nu am reuşit să mă pregătesc sufleteşte pentru acest pelerinaj, nici măcar să mă spovedesc, aşa cum este de cuviinţă înaintea unei astefel de întâlniri . Dar aproape că m-au sufocat evenimentele din ultima vreme, parcă duşmănoase, ostile plecării mele. A trebuit măcar în parte, să le înfrunt, să fac faţă, să obţin măcar amânare a unui deznodământ. A unor „ chestiuni arzătoare la ordinea zilei”, care n-au nici un Dumnezeu ! Dar acest drum trebuie făcut. Măcar în parte, am reuşit să străbat istoria Ierusalimului. Informaţii despre Ţara Sfântă se găsesc foarte multe, chiar derutant de multe. Organizatorii au fost obligaţi, prin forţa împrejurărilor, să limiteze pelerinajul la minimul necesar şi obligatoriu, pe traseele biblice, să lase deoparte muzeele, deşi Israelul, se spune, are cel mai mare număr de muzee, raportat la numărul de locuitori. Ca să-l parafrazez pe cunoscutul om politic evreu Simon Perez, care afirma despre râul Iordan, că are mai puţină apă decât istorie, cred că Israelul are mai multă istorie / trecut decât prezent şi viitor. Deşi, cu viitorul nu-i de glumit ! Un joc inevitabil de cuvinte, pentru întrebări deloc retorice; Câtă istorie atâta credinţă sau câtă credinţă atâta istorie ? „  
  
Nicolae Băciuţ, prin mijloacele cuvintelor, deşi este aproape supus tăcerii emoţionale înaintea plecării, se gândeşte la toate urmările mântuitoare, ale bunei înţelegeri, după ce va ajunge să pună piciorul pe Pământul Sfânt . Aproape stă de veghe, pierindu-i şi somnul la gândurile că va sosi momentul, când va sta câteva secunde la Mormântul Domnului nostru Iisus Hristos. O asemenea bucurie din gândurile sale, îi dă puterea să se adune şi să vină în întâmpinarea puternicilor emoţii, de ce-i vor vedea ochii .  
  
„ E copleşitor şi contradictoriu ceea ce dezvăluie Ierusalimul. Sigur, fiinţa oricărui creştin se înfioară de bucurie şi trăire religioasă , realizând, de fapt, că se află într-un tunel al timpului, că dă ceasul înapoi mai bine cu două mii de ani şi păşeşte pe aceste locuri pe unde a călcat Mântuitorul, că aduce foarte aproape în inima sa un timp, că încearcă să se regăsească în acel timp, întrebându-se poate în ce fel şi-ar fi găsit rostul , atunci, în orice loc s-ar fi aflat, de la Biserica Ecce Homo la Biserica Sfântului Mormânt. În această din urmă biserică, adevăratul creştin nu poate intra decât în genunchi, cutremurându-se.  
  
Câţi dintre noi ne-am fi purtat ca Simon Cirineanul, la al cincilea popas, câţi ar fi avut curajul să ia crucea de pe umerii Mântuitorului, să ducă singur povara ei ?  
  
Nu poţi, străbătând Via Dolorosa să nu atingi cu mâna locul în care se păstrează amprenta unei palme, care e a Mântuitorului şi care a rămas acolo într-unul din momentele în care acesta, urcând spre Golgota, sub apăsarea crucii, s-a sprijinit cu mâna de stâncă.  
  
E un sentiment puternic al „ atingerii „ locurilor cu istoria sacră, ortodocşii români având în tradiţie atingerea icoanelor a moaştelor, nu doar cu buzele ci şi cu obiecte de îmbrăcăminte sau diverse alte lucruri care, astfel s-ar încărca de har dumnezeesc.  
  
Caldarâmul Căii Crucii e ros de paşii, de genunchii celor care au trecut pe aici, prin veacuri, pe urmele Mântuitorului. Pietrele sunt parcă şlefuite, sticloase, cu luciri de oglindă.”  
  
Cutremurându-se de toate cele văzute, Nicolae Băciuţ , descrie cu smerită pioşenie întregul arhipelag de biserici vizitate , pe Pământul Sfânt.  
  
Toate acestea dăruindu-i mai multă virtute şi rabdare, ce înseamnă dragoste . 
  
Răbdarea , este esenţa vieţii noastre.  
  
Scriind această carte cu răbdare şi inima plină de bucurie emoţională, Nicolae Băciuţ ,  
  
îşi însuşeşte încă odată ajutorul primit de la Dumnezeu , ca prin tot harul scriierilor sale, să ne împărtăşească şi nouă din bucuriile fără de seamă : simţământul adevărului prin credinţă , aceasta învăţându-ne să fim mai buni în viaţa ce ne este dată să o trăim.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
SACRU si PROFAN in TARA SFANTA / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 252, Anul I, 09 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!