CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  SA-ŢI PLÎNGI VĂDUVIA?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

SĂ-ŢI PLÎNGI VĂDUVIA?  

Bolnavii intrau, îşi spuneau păsul,îi consultam, le dădeam tratament, sfaturi şi plecau.  

Dar un caz aparte a „colorat” ziua.  

Intră , la un moment dat , o femeie tînără, brunetă,mai mică de statură. Mă salută respectuos şi o invit să ia loc în faţa mea şi o întreb :  

-Ce probleme ai ? Ce te supără?  

-Doamna doctor, nu mai pot dormi, nu mă mai pot odihni noaptea...  

-Dar ai avut vre-un şoc? O intreb eu.  

-Da... doamna doctor.. şi oftînd adînc, îmi spune :păi de cînd mi-a murit bărbatul…  

Mă uit insistent la ea şi apoi îi spun:  

-Nu cumva , tu eşti persoana care ai venit la mine cu un ochi vînăt şi mi-ai cerut certificat medical să stai acasă, că te-a lovit soţul beat şi-ţi era ruşine de colegi?  

Şi îţi lua salariul şi-l cheltuia pe băutură , iar tu şi copilul nu aveaţi ce mînca?  

-Ba da , doamna doctor...  

-Nu eşti tu persoana care mi-ai spus că atunci cînd venea soţul tău beat, te arunca pe tine şi pe copil pe scări şi dormeaţi în spatele scării blocului?  

-Ba da, doamna doctor...  

-Nu ,tu, mi-ai povestit că soţul tău bătea copilul cu pumnii în cap, pînă l-a nenorocit , astfel că nu mai poate învăţa şi el în rînd cu ceilalţi copii la şcoală?  

-Ba da , doamna doctor.., zise uitîndu-se cumva mirată la mine , neştiind ce va urma să-i zic.  

-Păi şi după aste toate rele şi foarte rele , care le-ai îndurat de la el, tu nu poţi dormi că nu mai ai cine să te asuprească?În loc să-i mulţumeşti Lui Dumnezeu că te-a scăpat de aşa un diavol , tu plîngi după el , nu poţi dormi? Mulţumeşte Lui Dumnezeu că te-a scăpat de el şi bucură-te ! Fii înţeleaptă!  

Şi am început să rîd.  

S-a uitat lung la mine şi încet , încet ,parcă i s-a luat un văl de pe creier şi timid a început să zîmbească, luminîndu-i-se faţa definitiv.De atunci , de cîte ori mă întîlnea, femeia îmi zîmbea larg.  

În timp ce vorbeam cu această femeie , mi-am adus aminte de romanul „Obeliscul negru”, pe care l-am citit prin anul cinci de facultate .Printre altele, autorul , observa fenomenul acesta la o anumită categorie de femei. Aici , in State, această categorie de femei , se numesc „femei aluat”. Există adăpost pentru femeile abuzate, în pericol, si există consilieri care le ajută să-şi redobîndească încrederea în sine , le ajută să se compare cu normalul, şi nu cu ce e mai rău.  

Din păcate aceste persoane nu-şi cunosc valoarea ca om, după atîta călcare în picioare a demnităţii , nu mai ştiu ce e normalul.Şi pe vremea aceea în Romania, dacă te plîngeai, ca femeie că bărbatul te asupreşte, primeai replici de felul:-Taci şi nu mai spune la nimeni, că e bărbatul tău şi e ruşine....  

-Ruşinea cui? întreb eu ...  

Iar cînd Dumnezeu ţi-l ia de pe cap,chiar trebuie să-ţi plîngi văduvia?  

Referinţă Bibliografică:
SA-ŢI PLÎNGI VĂDUVIA? / Lucia Tudosa Fundureanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 933, Anul III, 21 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Lucia Tudosa Fundureanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lucia Tudosa Fundureanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!