CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 196 din 15 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

Sa te lupti pentru propria ta indentitate interioara
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
octavian_lupu@yahoo.com

 

Experienţa descrisă în articolul "Un alfabet învăţat cu durere" - impresiile unui copil în primele zile de şcoală” a fost şocantă pentru multe persoane care mi-au scris ulterior publicării. Am fost întrebat unde s-a întâmplat, în ce perioadă şi dacă se poate identifica acea şcoală sau acea învăţătoare care a procedat astfel cu elevii din prima clasă de şcoală primară. 
  
Însă, scopul meu nu a fost să acuz pe cineva sau să răscolesc trecutul, ci pur şi simplu să ofer un exemplu de sondare a trecutului vieţii, mai precis a acelor evenimente dureroase şi cu ecou pentru adultul de mai târziu, iar ulterior să aplic o anumită metodă de compensare şi depăşire a acestor traume interioare. Practic, am folosit un exemplu dureros luat din propria mea viaţă, o experienţă pe care am reuşit cu mare dificultate să o depăşesc mai târziu. 
  
Pentru cei care mă cunosc, pare puţin straniu să afle că am avut dificultăţi în învăţarea alfabetului sau că am fost supraponderal atunci când eram copil, sau alte detalii de felul acesta. Cu siguranţă că fiecare dintre noi deţine amintiri care pot să şocheze pe cei care ne-au cunoscut doar la o vârstă adultă. Realitatea este că de multe ori „rădăcinile sunt amare”, iar primii ani de viaţă, în loc de a fi cei mai fericiţi, sunt dimpotrivă, marcaţi de felurite probleme ce forţează o maturizare prematură şi o nesfârşită suferinţă. 

Acest material face parte dintr-o suită de alte articole grupate tematic sub numele "Putere pentru ziua de azi", şi ele fac apel la noţiunile de studiu biblic aplicat dezvoltate în secţiunea "Vindecare prin Cuvânt", cu scopul autoevaluării şi înţelegerii experienţelor prin care trecem în cuprinsul vieţii. 
  
„Indiferent de împrejurare, este tulburătoare imaginea unui copil maltratat de un adult sau cea a incitării de către o persoană matură a unor copii să îşi bată joc de un alt copil. În plus, mijloacele profund antipedagogice practicate de către anumite cadre didactice, lasă urme adânci asupra minţii fragede de copil, impresii ce nu se vor mai şterge vreodată. 
  
Elementul central al relatării este constituit de momentele în care pedeapsa venea, fără să poată fi evitată. Era ca şi cum un destin trebuia să se împlinească, fără a oferi o cale de ieşire, o variantă favorabilă în faţa unei perspectivei sumbre. În zadar te străduiai să te pregăteşti mai bine pentru a face faţă situaţiei, fiindcă în final tot nu aveai cum să scapi de pedeapsă. 
  
Deseori ne confruntăm cu situaţii asemănătoare, când pregătirea cea mai bună nu poate reduce suferinţa şi evita situaţiile defavorabile ce se profilează la orizont. Motivul învăţătoarei ce te va pedepsi aspru, fiindcă oricum îţi va găsi o greşeală de care să se lege, apare deseori şi în alte împrejurări, scopul fiind de fiecare dată acelaşi, mai precis de a-ţi pierde încrederea, de a-ţi scădea respectul de sine, iar nu în ultimul rând, de a-ţi afecta identitatea. Astfel ajungi să fii determinat să crezi că nu eşti altceva decât un ignorant, ce nu poate să îşi depăşească în vreun fel condiţia mizerabilă în care se află. 
  
Cred că nimic nu poate scuza utilizarea de mijloace violente împotriva celor ce nu pot să se împotrivească în vreun fel. Şi pe bună dreptate te poţi întreba asupra rostului unor astfel de mijloace „educaţionale”, când doar un îndemn rostit la momentul potrivit ar fi remediat totul. Aici nu este vorba doar de regimul comunist, ci de caracterul oamenilor, mai precis al celor ce iau asupra lor misiunea de dascăli şi pedagogi. 
  
Până la urmă viaţa îşi regăseşte făgaşul, chiar şi atunci când înainte îţi stau obstacole de netrecut. Providenţa divină acţionează în cele din urmă schimbând scena vieţii, pentru a-ţi permite să înaintezi. Însă amintirile dureroase lasă o urmă de neşters în suflet, şi ele te vor marca pentru tot restul vieţii într-un mod ştiut sau nu, dar sigur. 
  
Ca urmare a unor astfel de experienţe nefericite în copilărie, în faţa multiplelor provocări pe care le avem de întâmpinat de-a lungul vieţii, învăţarea diferitelor „alfabete” în diferitele domenii ale cunoaşterii, adică a unor lucruri noi, necunoscute, se va asocia într-un mod nefericit cu impresia neputinţei, durerii şi ruşinii, în faţa motivului învăţătoarei rele, lipsite de compasiune sau îndurare. Şi de nenumărate ori acest spirit rău se va întrupa într-un funcţionar lipsit de scrupule, într-un şef căruia îi place să te umilească, sau chiar într-un lider religios ce abuzează de cei credincioşi, scopul fiind de fiecare dată acelaşi, de a te descuraja până la abandon pe cărarea vieţii. 
  
Însă nota finală a relatării are o tonalitate ce compensează deficienţa sistemului educaţional, prin refacerea imaginii de sine şi conştiinţei propriei valori, pe baza rezultatelor pozitive de mai târziu. Experienţa ulterioară avea să infirme falsa imagine de sine inoculată de un fals educator. Şi poate că o astfel de evoluţie are şi ea valoarea ei prin înfruntarea şi învingerea unor circumstanţe defavorabile, menite să te îngenuncheze pe drumul vieţii şi să te transforme chiar de la început într-un om înfrânt, incapabil să îşi valorifice imensul potenţial ce se află în sufletul tău. 
  
Cu toate acestea, câţi dintre foştii elevi abuzaţi de personalul didactic vor reuşi să recupereze mai târziu? Mai mult ca sigur că procentul este destul de mic, iar sechelele deformării în procesul educaţional va conduce la multe probleme personale şi sociale mai târziu. 
  
Însă, cel mai important lucru este să nu abandonezi şi să nu cedezi în a crede că viaţa pe care o ai de trăit are un sens ascendent, ce nu poate fi nimicit de influenţele defavorabile pe care cu siguranţă le vei întâlni de-a lungul vremii. Binele învinge în cele din urmă răul, chiar dacă aparenţele par a spune cu totul altceva. Şi poate că această luptă aduce cu sine cel mai bine conştientizarea adevăratei valori personale într-un mod mai sigur decât simpla recunoaştere din partea celorlalţi. Este o cale mai dură, dar învingând rezultatele sunt dramatic mai puternice decât în absenţa opoziţiei din partea celor pretinşi învăţători, lideri sau alţii în genul acesta. 
  
Nimic şi nimeni nu poate opri revărsarea timpului peste vieţile noastre şi puterea devenirii ce a fost pusă în noi. Dacă nu abandonăm lupta, dacă ne luptăm pentru propria noastră identitate interioară, dacă nu ne lăsăm amăgiţi de influenţe nefaste, ce vin de multe ori chiar de la cei apropiaţi, vom ajunge să distingem, să învăţăm şi să înţelegem marele alfabet al unei vieţi cu sens, bucurie şi împlinire, în ciuda dificultăţilor.” 
  
Referinţă Bibliografică:
Sa te lupti pentru propria ta indentitate interioara / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 196, Anul I, 15 iulie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!