AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Libertate >  


Autor: Dalelina John         Publicat în: Ediţia nr. 641 din 02 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Să ştiţi că nu servim peste rand!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

M-am minunat cand am auzit o asemenea replică în zilele noastre, de consum. Replica era dată de o doamnă vanzator unui potenţial client care statea cuminte la o coadă frumuşică dintr-un aprozar de cartier. Este adevarat că domnul gesticula, întreba şi se uita cu atenţie la cine se ”bagă” în faţa. Intrasem să iau niste fructe, am vazut mica scenetă, m-am amuzat şi am iesit. M-am abţinut mult să nu comentez. La doi pasi era un supermaket dar mie încă îmi place să cumpar din aprozare şi piaţă . Imi place să vad oamenii străini ( unii de alţii ) stranşi pe langă o coadă, cum se întalnesc şi îşi vorbesc ”de-ale lor”. Preocuparea evidentă pentru ”ziua de maine” e mai evidentă într-o piaţă decat într-un supermaket. Acolo lumea umblă mai relaxată , într-un ,,turism comercial” euforic. Dacă e sa fiu corectă pot spune că merg destul de des să fac cumparaturile cel puţin dintr-unul din supermaketurile existente, pentru că ”nu am timp” (oare de ce nu mai am timp?!) pentru a merge în piaţă. Imi fac chiar şi liste , pe care le depaşesc cu regularitare. În carucioarele mari, etajate, supraetajate încap multe… lucruri de care nu am neaparată nevoie (luate ca să fie sau dacă tot le-am vazut aşa stinghere , pe acolo). Încurajarea consumului fără necesitate a devenit un bulgăre care se măreşte , se tot mareşte şi o să ne doboare într-o zi. Am descoperit însă (de curand ) că te poţi controla. Ca în multe cazuri de dependenţă, azi renunţi la una (chiar dacă stai în mană cu produsul vreo jumatate de ora, îl duci , îl ei şi în cele din urmă îl duci la loc) , maine la alta. E prima lecţie de economie ”aplicată” pe care o înveţi din experienţă. Secretul nu este caţi bani ai(si nici caţi poţi să faci) ci cat cheltui. Sintagma ” bani puţini , nevoi putine ; bani mulţi , nevoi multe” e testată din punct de vedere psihologic. Dar în cazul în care sesizezi cum se creeaza atunci, pe loc , necesitatea iluzorie de ”a avea” eşti mai atent la consumul ce ,,ne consumă” energie şi bani.  

http://artelesistiintelevietii.wordpress.com/  

Referinţă Bibliografică:
Să ştiţi că nu servim peste rand! / Dalelina John : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 641, Anul II, 02 octombrie 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Dalelina John : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dalelina John
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!