CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 204 din 23 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

Sa dobandim prin experienta vietii constiinta prezentei lui Dumnezeu impreuna cu noi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Când am început să evaluez experienţa descrisă în articolul "Eu sunt cu tine", m-am gândit cum să elaborez un material cât mai instructiv pentru cel care îl va citi. De fapt, nu am căutat să propun o anumită metodă de sondare a trecutului vieţii, lucru ce poate deveni foarte dureros, ci mai degrabă am dorit să pun în evidenţă faptul că întotdeauna există o logică a evenimentelor vieţii, pe care dacă am avea răbdare, am putea să o întrezărim după ce "focul" şi emoţia au trecut. Însă pe de altă parte, prin modelul oferit, am avut speranţa să încurajez pe fiecare în parte, să îşi preţuiască mai mult experienţa propriei vieţi şi să fie mai obiectiv în evaluarea stării prezente. Trăim o singură dată pe pământ, iar trecerea noastră ar trebui să nu lase în urmă tristeţe şi durere, şi nici acel sentiment cumplit al unei vieţi irosite în mod absurd. Rândurile care urmează am speranţa să îşi atingă acest scop, cu dorinţa sinceră de a oferi o metodă inedită de abordare a trecutului într-o manieră pozitivă şi plină de lumină.

Acest material face parte dintr-o suită de alte articole grupate tematic sub numele "Putere pentru ziua de azi", şi ele fac apel la noţiunile de studiu biblic aplicat dezvolate în secţiunea "Vindecare prin Cuvânt".

"Ceea ce impresionează de la început în această experienţă, este contrastul dintre silueta nesemnificativă a unui copil aflat la o vârstă fragedă şi imaginea impunătoare a unei realităţi dominatoare, imposibil de schimbat. Acest ultim aspect revine la finalul relatării prin profilul ameninţător al şcolii, încercând să frângă şi să modeleze în mod brutal gândirea de elev şi de copil, acea parte de suflet ce trebuie să rămână mereu numai şi numai a noastră, acel colţ lăuntric unde trăim experienţa realităţii prezenţei lui Dumnezeu.  
În acelaşi timp, amintirea oglinzii, a acestui motiv cu implicaţii profunde pentru experienţa umană, reprezintă o trimitere la reflecţie, explorare şi autocunoaştere, fiindcă acest obiect nu ştie să mintă, ci doar transmite înapoi ceea ce primeşte. Astfel, nu atât oglinda în sine contează în final, cât imaginea pe care o vedem şi deopotrivă, maniera în care o interpretăm. Iar proiecţia imaginii unui copil, reflectată într-o oglindă peste fundalul obiectelor având o dimensiune impresionantă, nu poate decât să reliefeze un contrast evident dintre acestea, astfel încât lucrurile mici apar şi mai mici, iar cele mari, mult mai mari.  
De aceea, în mijlocul unei realităţi ce te depăşeşte, te simţi ca pe o insulă de dimensiuni reduse, atât doar cât să păşeşti, creându-se o senzaţie de gol, ce încearcă să te atragă pentru a-ţi anihila fiinţa. Pe acest fond, în care micul nostru personaj este adus aproape de limita disperări, apare acea impresie, acel glas interior care-i spune „Eu sunt cu tine”. Aici este un punct de conexiune deosebit de interesant, de intersecţie cu o realitate de natură spirituală, ce vine să compenseze neajutorarea evidentă în faţa realităţii potrivnice înconjurătoare. Având acest punct de intersecţie bine demarcat, se poate realizat o redefinire a experienţei, după ce vom fi identificat în cuprinsul Sfintelor Scripturi acel „cod”, acele cuvinte, care să se suprapună cu ideea prezenţei divine împreună cu noi, indiferent de împrejurare.  
De fapt, întreaga relatare are în centru necesitatea de a găsi un sprijin puternic în faţa unei realităţi copleşitoare. Este nevoia primordială a sufletului uman de a avea o susţinere fermă, care să permită depăşirea obstacolelor pe care le întâlnim pe cale, în jur, la tot pasul, de a afla acea energie interioară care să contrabalanseze dezechilibrul evident dintre ceea ce este în noi şi ceea ce se află în afara noastră. De aceea, conţinutul ideii „Eu sunt cu tine” redă faptul că alături de noi vine „Cineva”, un Necunoscut, fără nume la început, care are capacitatea de a ne întări interior şi de a controla tot ceea ce se află în exteriorul nostru.  
În opoziţie, ateismul este în totul nociv pentru mintea umană, tocmai fiindcă exclude această conştiinţă a prezenţei divine cu noi, fără de care ne prăbuşim într-un gol existenţial din care nu mai există întoarcere. Fără conexiunea cu Dumnezeu prin conştiinţa prezenţei Sale, se ajunge în abisul disperării în faţa unei realităţi copleşitoare, care ne înghite în cele din urmă asemenea unui prădător nemilos. Nu ne-am născut pentru a muri, ci pentru a trece într-un plan superior la finalul existenţei terestre. Această idee este fundamentală în trăirea cu succes a vieţii.  
De fapt, moartea fizică reprezintă tocmai experienţa finală a înghiţirii noastre, a zdrobirii de către o realitate ce ne depăşeşte şi care se joacă cu noi de-a lungul existenţei terestre, lăsându-ne să credem că suntem stăpâni pentru o vreme, dar zdrobindu-ne fără milă în cele din urmă. Acest rău existenţial, abis pe care căutăm să îi ignorăm, se întinde în jurul nostru, iar singurul lucru pe care putem i-l opunem este cel al unei experienţe spirituale interioare, unite cu făgăduinţa trecerii în planul superior al existenţei, prin îmbrăcare în nemurire.  
În faţa asaltului terifiant al temerii de sfârşit, de abisul nefiinţei, precum şi al sentimentului realităţilor copleşitoare, în faţa aceste frici ancestrale ce ne îngheaţă cu totul, ajungem să opunem acel glas, acea experienţă, ce se manifestă în interiorul nostru, deşi vine din afara noastră, care spune în mod ferm „Eu sunt cu tine” în fiecare împrejurare a vieţii, „Eu voi fi cu tine până la capăt şi în toată eternitatea!”. Când o astfel de descoperire are loc în noi, când această imagine este menţinută mereu ca o flacără sfântă, atunci realitatea ostilă din jur îşi pierde puterea de a ne mai subjuga, şi devenim biruitori.  
Acesta este tâlcul acestei experienţe şi prin urmare, unei realităţi potrivnice putem să îi opunem cea mai nobilă manifestare a sufletului omenesc prin actul sacru al credinţei în Cel care stăpâneşte peste toate lucrurile. Este interesant că înainte de a cunoaşte litera Sfintelor Scripturi, spiritul lor se manifestă prin această conştiinţă a prezenţei divine împreună cu noi în fiecare clipă a vieţilor noastre. "

 
Referinţă Bibliografică:
Sa dobandim prin experienta vietii constiinta prezentei lui Dumnezeu impreuna cu noi / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 204, Anul I, 23 iulie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!