CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 197 din 16 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

Sa ajungi sa traiesti experienta marelui salt interior
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
octavian_lupu@yahoo.com

 

Am analizat experienţa descrisă în articolul "Transfigurând prezentul sau experienţa conştientizării prezenţei lui Dumnezeu”, în care menţionam experienţa pe care am avut-o în timpul dictaturii comuniste, o perioadă deosebit de dificilă pentru cei ce aveau credinţă în Dumnezeu şi căutau să şi-o exprime. A fost o perioadă în care am trecut printr-o metamorfoză, ce nu s-a încheiat practic nici în clipa de faţă. 

Acest material face parte dintr-o suită de alte articole grupate tematic sub numele "Putere pentru ziua de azi", şi ele fac apel la noţiunile de studiu biblic aplicat, dezvoltate în secţiunea "Vindecare prin Cuvânt", cu scopul autoevaluării şi înţelegerii experienţelor prin care trecem în cuprinsul vieţii. 

„Întotdeauna impresiile sunt declanşate de un anumit fragment de memorie, de o fărâmă abia simţită a unei percepţii apuse, dar ale cărei urme mai persistă undeva, în labirintul amintirilor. Acea imagine a unei după-amieze de internat militar, are o putere specială să evoce o trăire specială a conexiunii cu un plan spiritual, superior lumii fizice. 

Întotdeauna, în faţa unui prezent implacabil şi a unei realităţi ce nu poate fi schimbată, se îndeplinesc condiţiile producerii saltului interior, acea sublimare în spiritual, ce stă ca o mărturie interioară pentru lucrurile ce depăşesc orizontul îngust al vieţii de zi cu zi. Frigul, însingurarea, opresiunea devin astfel factori activi în provocarea saltului de viziune şi concepţie, de unde începe de fapt descoperirea lui Dumnezeu şi a adevăratei religii. 

Experienţa iluminării interioare şi a păcii ce vine o dată cu ea, aduce un răspuns mângâietor peste timp, pentru durerea acută cauzată de prezent. Fără a limita această redare la un anumit loc, ea se poate foarte bine aplica şi în alte situaţii similare, când stai în faţa unor realităţi negative pe care nu le poţi schimba. 

În astfel de situaţii ajungi fie la religie, fie la o revoltă deschisă, fie la un abandon final. O altă opţiune pare a fi exclusă. Pe de altă parte, se poate remarca o similitudine cu celelalte experienţe expuse, fiindcă transfigurarea prezentului, transcederea acestuia, este posibilă doar prin ataşarea fermă de experienţa descoperirii lui Dumnezeu în interiorul sufletului tău şi de perceperea providenţei ce te însoţeşte pas cu pas. Cred că numai astfel poţi dobândi puterea de a nu te da bătut, de a merge mai departe spre eliberarea de frică şi de orice fel de teamă. 

Acestea sunt premisele unei biruinţe spirituale, care se poate câştiga chiar şi în cele mai defavorabile circumstanţe. Iar dacă lumea din jur rămâne impasibilă la ceea ce ţi se întâmplă, acest lucru oricum nu mai contează, fiindcă deja ai făcut saltul interior într-o dimensiune spirituală intangibilă. 

Despre acest „salt” s-a vorbit mult în repetate rânduri de diferiţi autori, existând o similitudine ce trece dincolo de împărţiri şi clasificări de tot felul. Există o unicitate a saltului credinţei, ce ţine de fiecare dintre noi, dar şi o similaritate ce face apel la natura umană şi la relaţia ei cu divinitatea. 

Saltul despre care vorbesc nu are nimic de-a face cu mistica, sau cu evadarea din realitate, ci dimpotrivă, aş putea spune că este o ancorare mai fermă în mediul în care trăieşti, fiindcă dobândeşti o viziune superioară, ce cuprinde în cele din urmă întregul univers, în ansamblul său. Este ca şi cum deodată, îţi revii din amorţire, şi îţi dai seama de energiile uriaşe, cosmice, care se propagă prin tine, înălţându-te deasupra împrejurărilor dificile ale vieţii. 

Şi chiar dacă în faţă îţi stă crucea, adică sacrificiul, „saltul” credinţei aduce un suflu, un elan, ce răstoarnă orice fel de raţionament bazat pe frică sau compromis. Este o pace profundă pentru cei care se încred cu totul în Dumnezeu, fiindcă marele salt este o adâncire în profunzimile naturii umane ce se află în interiorul tău, sondarea unor dimensiuni nebănuite, ce se află latente în sufletul tău. 

Atunci lanţurile se rup, şi orice fel de legătură nu te mai doare, având dispoziţia de a merge până la capăt, pentru a împlini destinul plin de slavă ce stă înaintea ta. 

Da, a trebuit să plătesc pentru aceste gânduri, pentru aceste trăiri a fost necesar să dau tributul necesar. De fapt, nu am ajuns să mai absolv vreodată acel internat militar, ba chiar am trecut printr-o experienţă în care având un exemplar al Noului Testament asupra mea, şi fiind descoperit, a trebuit să îndur batjocuri, persecuţii şi umiliri ce pot fi menţionate cu greu în cuvinte. 

După decembrie 1989, am părăsit armata, am rămas în Bucureşti, am aderat la un anumit curent religios, care într-o formă sau alta m-a influenţat, fără a mă asimila totuşi, însă acel „salt interior” pe care l-am trăit în perioada comunismului mi-a dat acel impuls pentru a mă ancora în Cuvântul vieţii din Sfintele Scripturi. 

Cred că adevăratul creştinism nu are o legătură directă cu forma sau tradiţia în care ne aflăm, ci mai degrabă cu o anumită dorinţă de a ne lăsa modelaţi, şlefuiţi, pentru a trăi „marele salt”, o experienţă care la anumite intervale trebuie reluată, adâncită, experimentată. Universul interior este la fel de mare şi de fascinant ca universul exterior, iar atunci când suntem încercaţi, când totul pare că se năruie, din interior se aude glasul blând al Celui Veşnic. Nu este uimitor? Şi totuşi sunt o mulţime de mărturii pe această temă, o mulţime de melodii pe o aceeaşi partitură, fiindcă natura noastră umană este aceeaşi, iar ea a fost croită după chipul lui Dumnezeu. Nimic şi nimeni nu va putea şterge acest lucru vreodată.” 

Am încheiat analizele de experienţe, ce au avut drept scop interpretarea redării diferitelor fragmente de amintire. Aşa cum s-a putut observa, atunci când comentăm, avem ocazia de a privi de undeva din exteriorul nostru ceea ce s-a întâmplat cu noi. Prin judecarea materialului faptic pus la îndemână prin amintiri, ajungem să punem lucrurile la locul lor, ordonându-le conform cu logica lor internă, dar şi cu ansamblul perspectivei vieţii, ce se conturează atunci când analizăm mai multe evenimente alese la intervale suficient de mari pentru a fi relevante. 

Exerciţiul expus este deosebit de util şi ne va ajuta în sondarea unor aspecte nebănuite, ce ne vor dezvălui adevărata noastră identitate şi tendinţa de a ansamblu a vieţii pe care o trăim. Dar în acelaşi timp, acest exerciţiu nu reprezintă decât o etapă pregătitoare pentru conectarea cu realităţile spirituale descrise în cuprinsul Sfintelor Scripturi. 

  

Referinţă Bibliografică:
Sa ajungi sa traiesti experienta marelui salt interior / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 197, Anul I, 16 iulie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!