CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1088 din 23 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

S-a născut Mesia
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

De câte ori trebuie să se nască Pruncul Iisus pentru ca noi să înţelegem sensul adevărat al vieţii şi al lucrurilor? Un proverb popular spune că de câte ori este nevoie, iar un călugăr spunea că de s-ar naşte Pruncul Iisus de o mie de ori, tot zadarnic ar fi, dacă noi nu simţim o mişcare lăuntrică, dacă nu înţelegem mesajul Creatorului, dacă nu ne naştem şi noi spiritual.  

Prin venirea în lume a Pruncului Iisus, Dumnezeu se descoperă întregii omeniri. Dumnezeu s-a smerit atât de mult pentru a ne arăta nouă, oamenilor, că pentru a ajunge în vârf, trebuie să porneşti de jos, cu paşi mărunţi pe o scară gradată şi progresivă, chiar de ai fi cu părul cărunt. Aceasta înseamnă că trebuie să înlături toate lucrurile care te reţin, care nu-ţi dau absoluta libertate. Numai atunci când eşti liber, devii uşor şi poţi urca spre vârf, poţi atinge mântuirea.  

Zadarnic îl căutăm noi pe Hristos, dacă acesta nu s-a născut înlăuntrul nostru, dacă nu-l primim, mai întâi, pe Pruncul Isus. Numai prin înţelegerea misterului naşterii Pruncului Iisus, omul poate afla rostul existenţei sale pământeşti şi ţinta pe care trebuie să o urmeze, asemenea celor trei magi în căutarea Pruncului. Iisus s-a născut într-o iesle săracă, în sălaşul dobitoacelor, într-un contest în care violenţa luase o amploare fără precedent.  

Pruncul Iisus s-a născut şi a adus cu El un mesaj omenirii. Cel mai mare mesaj al tuturor timpurilor, cel mai mare mesaj al omenirii. Mântuirea. Ce poate fi mai măreţ lucru în această lume decât acela că omului i se deschide o perspectivă, o cale, o opţiune binecuvântată, aceea de a da sens vieţii lui, de a se mântui.  

Prin Naşterea Domnului, Dumnezeu a făcut cel mai mare dar omenirii, pe singurul şi Unicul Său Fiu – Iisus. Dumnezeu a creat lumea din iubire şi tot din iubire a dat şi pe Unicul Fiu, Iisus, de aceea, naşterea Pruncului Iisus este considerată sărbătoarea vieţii, a iubirii, a păcii, a bucuriei şi a fericirii universale, căci este cu adevărat cel mai mare eveniment care s-a întâmplat în istoria omenirii.  

Prin trimiterea în lume a Pruncului Iisus, Dumnezeu nu urmăreşte altceva decât refacerea unităţii lăuntrice a fiinţei umane, pierdută prin pătrunderea în lume a păcatului, prin protopărinţii noştri Adam şi Eva. Păcatul a pătruns în sufletul omului prin punerea la îndoială a creditului divin: „Oare a zis Dumnezeu cu adevărat?” (Facerea 3, 1). Acum şi aici a avut loc prima fisură în unitatea lăuntrică originară. Îndoiala este în ea însăşi începutul dedublării, al duplicităţii, care în cele din urmă se va transforma în negaţie: „Nu veţi muri!” (Facerea 3, 4), care va duce, în final, la tăgăduirea binelui unic, din care purcedem cu toţii. Şi, prin păcat, a venit în lume moartea pe care avea să o biruiască Hristos, Fiul lui dumnezeu.  

Pruncul Iisus ne arată adevăratul sens al vieţii şi al morţii, ne îndrumă paşii pe cea mai scurtă cale către Adevăr: iubirea. El ne aduce iubirea dumnezeiască, binecuvântarea şi dreptatea lui Dumnezeu. De aici, vorba populară înţeleaptă că dreptatea, ori care ar fi aceasta, nu este la oameni, ci la Dumnezeu.  

„Hristos s-a născut, slăviţi-l,  

Hristos din ceruri, întâmpinaţi-l,  

Hristos pe pământ, înălţaţi-vă.  

Cântaţi Domnului tot pământul”.  

Crăciunul este iubire, speranţă şi fericire! Crăciun luminat!  

Sărbători fericite alături de cei dragi!  

Ştefan Popa  

Referinţă Bibliografică:
S-a născut Mesia / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1088, Anul III, 23 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!