CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Atitudini >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1061 din 26 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Roşia Montană - a fi sau a nu mai fi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

După 1990, România şi-a deschis larg porţile pentru investitorii străini, numai că unii au neglijat principiul afacerii corecte, “win-win”, gândindu-se doar cum să obţină cât mai mult profit, chiar dacă partenerul e în pericol. Aşa s-a întâmplat şi cu proiectul de minerit cu cianuri şi mina deschisă la Roşia Montană. În momentul de faţă, acest proiect se află la o răscruce de drumuri.  

În anul 1997, compania canadiană Gabriel Resources a cumpărat exploatarea subteranelor Roşia Montană. După trei ani de sondări geologice, s-a descoperit că se pot extrage 300 de tone de aur şi 1600 de tone de argint prin folosirea de explozivi şi cianură.  

Povestea aurului de la Roşia Montană este mult mai veche. Ea datează din vremea Imperiului Roman, când romanii au exploatat această mină într-un mod foarte simplu, cu dalta şi ciocanul. La acea vreme, Legiunile împăratului Traian au luat aurul dacic la Roma, lăsând în urmă o reţea unică de galerii de 25 km.  

În prezent, Roşia Montană Gold Co. (RMGC) este deţinută în proporţie de 80% de compania Gabriel Resources din Canada şi doar în proporţie de 19,3% de Guvernul României. În afară de faptul că această afacere profitabilă va fi cea mai mare exploatare de carieră deschisă din Europa, pentru statul român şi pentru locuitorii zonei pare a fi o povară în ceea ce priveşte poluarea mediului.  

Însă, pentru începerea mineritului, compania stăină trebuie să obţină toate proprietăţile din zona de exploatare, să mute 2000 de persoane din arealul implicat şi să demoleze 900 de case, biserici şi cimitire, mare parte din localnici nefiind de acord cu acest lucru. Pe lângă aceasta, ar mai trebui să primească undă verde din partea guvernului pentru studiul de impact asupra mediului.  

Pe de o parte, Fundaţiile şi Asociaţiile nonguvernamentale pe probleme de mediu nu au reuşit să informeze cetăţenii cu privire la consecinţele punerii în aplicare a acestui proiect, motiv pentru care publicul nu-şi poate da seama de impactul distrugător al mineritului cu cianură. În acest sens, în ultima perioadă de timp, parcă se simte o revigorare a activităţii de propagandă a acestui demers.  

Pe de altă parte, autorităţile nu fac nimic pentru oprirea acestui proiect catastrofal, ba, din contră, insistă, inclusiv prin vizita şefului statului în zona cu pricina, ca acest proiect să se realizeze, gândindu-se la locurile de muncă ce ar putea fi create. Zilele acestea, chiar a fost realizat un puternic miting de susţinere a deschiderii minei de la Roşia Montană.  

Or, privit din toate punctele de vedere, acest proiect este împotriva intereselor statului, dar, mai ales, dăunător cetăţenilor din zonă, deşi corporaţia canadiană susţine cu tărie că mineritul nu dăunează mediului.  

Cu toate acestea, sunt regiuni precum Alaska, Tibet, precum şi unele state europene care au oprit astfel de proiecte, tocmai pentru că le distrug trecutul, dar şi viitorul. Şi România a acceptat un astfel de proiect al unei companii australiene, în anul 2000, la Baia Mare şi s-a dovedit, într-adevăr, a fi un dezastru, în momentul în care cianura folosită la minerit s-a revărsat în Dunăre. Lecţia primită din fenomenul Baia Mare se pare că nu a fost suficientă în respingerea categorică a unor astfel de proiecte ale morţii.  

Aşadar, majoritatea liderilor politici, dar şi mulţi români susţin realizarea proiectului Roşia Montană, dar mineritul să se facă în sistem clasic, fără cianuri şi alte otrăvuri, cu respectarea tuturor condiţiilor impuse de protecţia mediului şi cu respectarea standardelor europene în domeniu. Până la urmă, viaţa unui singur om valorează mai mult decât banii obţinuţi sau decât numărul locurilor de muncă nou-create.  

Ştefan Popa  

 

Referinţă Bibliografică:
Roşia Montană - a fi sau a nu mai fi / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1061, Anul III, 26 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!