CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  


Autor: Roni Căciularu         Publicat în: Ediţia nr. 419 din 23 februarie 2012        Toate Articolele Autorului

Roni CĂCIULARU - LUMEA DE RÂSUL LUMII!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Însemnări pe maginea volumului satiric „TRIUMFUL INDOLENŢILOR” de Mihai Batog Bujeniţă 
  
Cartea lui Mihai Batog-Bujeniţă, recent apărută la Iaşi, este o bijuterie literară. Talentul autorului sclipeşte în fiecare pagină. Scrisul său mă duce cu gândul, mai ales acum, în „Anul Caragiale”, exact la Marele Maestru, cu ale sale „Schiţe şi Momente”. Bine-nţeles, fiecare cu stilul său, cu incisivităţile sale de caricaturist în proză, de pătimaş al dragostei scrisului şi de crunt lucrător pe fila de hârtie...  
  
M.B.B. ia câteva teribile personaje, nişte indolenţi, comozi, leneşi, nepricepuţi, neisprăviţi, suficienţi şi cam tâmpiţi şi-i plimbă prin diferite întâmplări, dizlocându-i, de fiecare dată, de la masa cu beriţe din grădiniţa Bufetului de peste drum, unde-şi fac veacul imediat după orele de servici... Sunt vreo zece astfel de momente, în care sunt induşi în câte o altă aventură de procopseală, soldată, absolut de fiecare dată, prin eşec, eşec ce nu le strică blânda mulţumire a tihnei de dinainte şi de după. Triumful indolenţilor este asigurat de lipsa de orizont, de mulţumirea de sine, de suficienţa stagnării - tipice nu numai unei singure categorii sociale. Puterea de observaţie şi surprindere a unor trăsături retrograde din actualitatea românească actuală este excepţională. Iar autorul acţionează cu imagini vitriolante, subliniend ridicolul eroilor săi. Eroii sunt priviţi din interiorul lor, cu implicare, dar şi cu detaşarea necesară incisivităţii. Este vorba de oameni cu studii, dar impotenţi în orice intreprind, limitaţi la minimum posibil, stagnând şi dospind în nimicnicia lor minunată.  
  
De fapt, literatura satirică şi umoristică a lui Mihai Batog Bujeniţă, - am mai spus-o – e gravă, profundă. Ea are „bătaie naţională”, şi nu numai. Râsul lui M.B.B. e sănătos, căci uneşte oamenii, pe cei buni, deştepţi, capabili, întreprinzători. Râsul acesta arde, totodată, putrefacţia stătută şi mulţumită a stagnării. Dureroasă. Ridicolă. „Dacă trăieşti într-o lume bolnavă de ură, intoleranţă şi, mai ales, ignoranţă – îmi spunea autorul - nu este normal să încerci să o vindeci, dacă o iubeşti?”. 
  
Pentru cei care, poate, încă nu-l cunosc destul pe acest scriitor de valoare şi substanţă – încăodată, îmi permit să subliniez că el face parte şi din familia de valori a marelui Caragiale! - voi aminti aici: este membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Epigramiştilor din România. Preşedinte al „Academiei Libere PĂSTOREL”, din Iaşi. Director al revistei humoristice „Booklook”. Redactor coordonator la revista ieşeană de cultură „Cronica”. Redactor la revistele „Intercultural” şi „Rapsodia” din Sibiu. Colaborator la revistele de cultură „Obsevatorul” din Canada, „Faleze de piatră” din Anglia, „NiramArt” – Spania, „Agero”- Germania” , precum şi la „Tribuna” din Cluj-Napoca, „Ateneu” - Bacău, „ Ecouri Literare” - Vaslui, „Fereastra” - Mizil, „Contact Literar” şi „Convorbiri Literare” din Iaşi, ca şi la diverse reviste de umor. Totodată colaborează la numeroase alte publicaţii din ţară şi străinătate (inclusiv din Israel). A publicat până în prezent 15 cărţi. 
  
Zoltan Terner îl apreciază ca fiind un „scriitor dotat cu un neverosimil dar al umorului grotesc şi un aiuritor simţ al fabulosului derizoriu. Scriitorul Valeriu Stancu: „la final, constaţi că ai râs cu râsul altuia, că hohotele purtau în ele un car de amărăciune”. Revista „Observator” din Canada sublinia „ironia virulentă, caricaturizarea unor personaje şi situaţii, care se constituie în puternice imagini artistice, destinate ridiculizării elementelor destructive din viaţa societăţii româneşti.” 
  
„Am locuit, cândva, cu familia, la Galaţi, un oraş, la vremea aceea, încă foarte cosmopolit - declară M.B.B. De la evrei, pe atunci foarte numeroşi, am învăţat cum se trece peste necaz cu o glumă, cu un cuvânt potrivit, râzând, pentru că, ştiut este, răul fuge de cei care pot să-l ia în râs. Poate şi ei au învăţat de la noi cum se înjură, sau cum se dă cu căciula de pământ, la supărare...” 
  
În final, pot să vă asigur: M.B.B. este un scriitor contemporan savuros, prezent şi activ în lumea lui, în lumea de pe lume. El aduce pe scena omeniri o operă satirică de valoare estetică incontestabilă, un document de epocă. Întrebat de un reporter la ce visează, autorul admirabilei cărţi „Triumful indolenţilor” a răspuns: „Simplu şi utopic: La o lume mai bună!”. Este visul nostru, al tuturora! 
  
Roni CĂCIULARU 
  
Petah Tikva, Israel 
  
20 februarie 2012 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Roni CĂCIULARU - LUMEA DE RÂSUL LUMII! / Roni Căciularu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 419, Anul II, 23 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Roni Căciularu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Roni Căciularu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!