CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Roni Căciularu         Publicat în: Ediţia nr. 782 din 20 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

Roni CĂCIULARU - ALBUMUL JUBILIAR AL PICTORIŢEI LIANA SAXONE HORODI - TABLOURI PE UN GRUND DE SUFLET NOBIL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pictoriţa Liana Saxone Horodi este, la ora actuală, un artist ajuns aproape de apogeul creaţiei sale. Consacrarea sa este, cred, definitivă, iar recentul volum cu picturi reproduse - elegant, bine conceput; un adevărat „regal” artistic - ilusrează cu prisosinţă acest lucru. Jumătate de secol de lucru al Lianei Saxone Horodi,cu pensula şi culorile pe pânze, este concentrat şi dăruit iubitorilor de artă, prin intermediul acestui deosebit de respectabil volum jubiliar.  
 
Generozitatea artistei, de altfel, este o trăsătură de caracter specifică, aureolată fiind de un optimism vital şi dinamic. De fapt, Liana Saxone Horodi este o fiinţă destul de contorsionată (în forurile sale intime), iar unii dintre copacii pictaţi de ea, de pildă, sugerează, cred, şi această stare. Totuşi, dacă tot vorbim de acest „palier” al tablourilor Lianei Saxone (mă refer la picturile ce au în atenţia ei copacii) - trunchiurile răsucite, crengile încrâncenat unite, uneori sugerând un nonsens, sau poate o plasă (de gânduri?, de interese?, de situaţii?, de stări sufleteşti?...), ei bine, imaginile acestea vorbesc şi despre complexitatea afectivă şi ideatică a artistei. Alături de cele spuse până acum despre Liana Saxone Horodi, trebuie să adaugăm imediat şi o altă trăsătură dominantă şi relevantă: este vorba de o densă dragoste de viaţă, de oameni, artista fiind animată, totodată, de o ardentă dorinţă de bine şi echilibru (stări care, în picturile sale, spre deosebire de viaţa de zi cu zi, se etalează armonic şi înălţător).  
 
De fapt, toate aceste trăsături pozitive triumfă, în pofida dramatismului pe care destinul i l-a oferit artistei, din plin. Tatăl – arestat politic. Fiica – oripilată mai întâi din această pricină. Este, apoi, respinsă de la posibilitatea urmării unor studii superioare. Îi este dat, mereu, să cunoască nedreptatea, răutatea şi josnicia unor oameni. Murdărie, abjecţie, „bube, mucigaiuri şi noroi”! Dar din tot acest melanj urât, ea a „iscat”, alambicând, transfigurând, renăscând – minunate „frumuseţi şi preţuri noi”. Tablourile ei relevă, peste ţesătura grunduită, sentimente şi trăiri de o temeinică autenticitate, cu minunate mesaje estetice şi profund umane! Peisajele, obiectele, casele, imaginile care o atrag şi-i vorbesc, vorbindu-ne apoi şi nouă, sunt învăluite în lumini afective diverse, în concordanţă cu mesajul artistic urmărit. Sunt pensulate, energic, culori admirabil armonizate cu ele însele, dar şi cu sufletul privitorului, iubitor de artă autentică.  
 
Liana Saxone şi-a creat un stil al ei, care nu poate (şi nici nu e necesar) a fi închistat în vreo formulă estetică de grup. Ea a rămas şi este ea însăşi. Nu moda, curentele, mai noi sau mai vechi, o interesează, ci omul care priveşte tablourile sale. El este obiectul atenţiei; lui îi vorbeşte, el trebuie să fie atras şi să converseze cu pictoriţa... Prin urmare, tablourile sale trebuie să fie vii, să spună cel puţin o poveste, să conţină un conflict, direct sau de „subtext”, să fie dramatic şi emoţionant. Liana Saxone Horodi reuşeşte cu brio aceste performanţe! Tablourile sale câştigă şi prin sinceritate şi francheţe sufletească – da, sufletească! – deoarece, prin pensula artistei, pe lângă uleiurile multicolore se strecoară, direct pe pânză, culoarea armoniei inimii sale, plină de harul cu care a fost şi este înzestrată. Să mai adaugăm, ţinând seama de iscusinţa sa artstică, claritatea exprimării plastice, vitalitatea culorilor, imprimate energic şi plin, dens, puternic, în tuşe uneori rapide, energice, alteori ponderate, mai deliberate, impunând şi o oarecare linişte aparentă - ele exultând, împreună, bucuria şi farmecul vieţii. Este, desigur, remarcabilă vitalitatea din viziunea artistică a acestei pictoriţe, vitalitate exprimată sincer, dar cu meşteşug şi fior, cu prospeţime şi elocvenţă plastică.  
 
Unii ar putea încadra pictura Lianei Saxone Horodi sub un fel de „etichetă” a realismului romantic. Alţii ar putea găsi elemente de simbolism, sau chiar, pe alocuri, de suprarealism... Nu ştiu, şi nici nu mă interesează, acum, ce pălărie i se poate pune acestei doamne a culorilor sufletului nostru. Cert este că ea e un om al timpului său, iar tablorile realizate devin, în mod afectiv, ale noastre, contemporanii ei. Liana Saxone Horodi îşi păstrează cu dezinvoltură mersul ei în artă, unic, fără etichetări şi încartiruiri. Liana „locuieşte” când şi unde vrea! Acum e sub cerul liber, mâine este într-o încăpere cu o vitrină în care sunt minunate oale de lut, sau tigăi şi felinare, sau în altă odaie, în care fereastra nu-i numai ce pare la prima vedere, ci devine, dacă vreţi, o fereastră spre lume, spre copaci, spre acoperişuri şi cer; ieri a stat la Braşov, iar în cel mai adevărat azi al ei, Liana stă în România şi, deopotrivă, în Israel.  
 
Albumul prin care mă plimb acum, spre a-i înţelege mai bine arta, deci şi sufletul, îmi arată şi nişte poze care-mi vorbesc despre frumuseţea ei fizică, pe când trăia durut şi sensibil în Bucureştiul tinereţii sale: o fiinţă absolut fermecătoare! Un astfel de om, cu astfel de priviri, cu un astfel de chip, nu putea deveni decât un mare artist. Aşa s-a şi desăvârşit acest om, pe nume Liana Saxone Horodi. Acest om plin de contradicţii, dar, în cele din urmă, pozitiv, bun, împăcat (atât cât se poate!) cu destinul său şi nedreptăţile acestuia, luptând clipă de clipă, pentru bine, frumos, dreptate, înţelegere, omenie... Dramele vieţii sale au fost învinse de un teribil fel de a fi optimist, dar şi de o voinţă deosebită. Deasupra sufletului său este acum un grund bun, rezistent. Asta s-a realizat în timp, greu, cu gândire şi frământare, cu urcuşuri şi căderi dureroase, cu înţelepciune şi har aparte. Dragostea de oameni, de natură, de lucruri şi de frumuseţea lor, respiră din fiecare tablou.  
 
Ce lume minunată întâlnim în acest elegant album jubiliar! O lume adevărată, vie, expresivă, o lume care îţi vorbeşte şi-ţi arată cât de bine şi de important este să trăieşti şi să vezi, mai ales, partea plină a paharului...  
 
Ţi-am îndrăgit, doamnă, copacii, ulcioarele, cerul, camerele, ferestrele, casele bătrâne, obosite, dar şi bătrânii cu a lor decrepitudine, truncihurile şi frunzele şi crengile, carele trase de cai, oamenii surprinşi în clipa lor de trăire, ţi-am iubit nostalgia, doamnă, şi surâsul culorilor, forţa de a povesti, prin metaforă, prin simbol, prin lumină şi umbră, prin misterioase vrăji făcute cu bagheta ce lasă urme de ulei policrom direct pe orizontul vieţii noastre. Ţi-am iubit albastrul, şi galbenul, şi violetul, roşul şi albul, şi negrul, şi griul... Şi dacă sunt îndrăgostit, doamnă, şi-acum, de ceea ce ai pictat, pe văzduhul vremii noastre, asta este pentru că tablorile din volumul jubiliar m-au determinat să înţeleg că arta domniei tale - caldă, expresivă, dinamică şi poetică, înseamnă, la urma urmei, filozofie de bun simţ. In lumea asta de imagini voi mai veni, domnă – îmi dai sau nu voie! Voi mai veni şi voi mai zăbovi:  
- Am volumul acesta în bibliotecă. Lângă inimă!  
 
Roni CĂCIULARU  
Petah Tikva, Israel  
20 februarie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Roni CĂCIULARU - ALBUMUL JUBILIAR AL PICTORIŢEI LIANA SAXONE HORODI - TABLOURI PE UN GRUND DE SUFLET NOBIL / Roni Căciularu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 782, Anul III, 20 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Roni Căciularu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Roni Căciularu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!