CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 486 din 30 aprilie 2012        Toate Articolele Autorului

ROMANUL MILENIULUI 3
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Romanul mileniului 3 “ 
  
Două eseuri despre “Romanul mileniului 3” prezentate în cenaclul Cetatea lui Bucur (Filiala Bucureşti a LSR) desfăşurat la sfârşitul lunii aprilie, 2012, au stârnit interesante şi deosebite comentarii asupra acestei tematici din unghiul a două generaţii de scriitori, în acord cu fenomenul actual.  
  
Profesor dr. Ştefan Lucian Mureşanu a urmărit nu numai de la catedra universitară dar şi ca un scriitor avizat, romanul în lumina cuvântului, actualizând în eseul său “Agresivitatea termenului literar superrealist” : “Cuvântul, de când şi-a marcat existenţa, a ars umanul dând dureri fără margini, a secat teluricul şi s-a întins roditor spre înaltul cerului, coborând cu savoare spre nimicirea entităţii om. Cuvântul este rodul ideilor noastre ... .Romanul se naşte din dorinţă, o dorinţă acută a frământărilor interioare ale scriitorului, o introvertire mascată, neînţeleasă de lumea profană ... .Personajele din zilele noastre trebuie să fie legate cât mai mult de viaţa tumultoasă şi schimbătoare a lumii, să fie singure şi introvertite, pentru a fi uşor manipulate, să nu aibă cultură, ci doar dorinţa de a şti ce să facă în fiecare zi pentru a mai putea trăi ... .Creaţia superrealistă, pe care noul romancier al secolului al XXI-lea o doreşte este un joc al mutărilor de destine murdar şi ineficient pentru un intelectual, care se pierde într-o lume viciată însă nu lipsit de inteligenţă, de şcoală ascunsă a iniţierii ... .satisfăcându-le plăcerea ... .Din aceste umbre tenebroase se aleg personajele dureroase ale vieţii noastre de astăzi, multe şi greu definite ... ..Conceptul de suprarealism iniţiat de Andre Breton suferă modificări majore ... .Primul deceniu al secolului douăzeci şi unu a fost şi va rămâne şi în continuare un timp istoric al omului singur ... Scriitorul superrealist caută să modifice întregul comportament al societăţii fără viaţă, de cultură, de cuvântul nobil care sugerează, neindicând locul profan al identificării ... ... Romanul superrealist este o dictare liberă a imaginaţiei, a tot ceea ce ochiul a văzut şi observă, întâmplările succedându-se una după alta, trăite sau nu de romancier, scrise fără menajamente literare într-o regresivitate vizibilă a cuvântului în dialog sau chiar în descrierea acţiunii.”  
  
Tânărul scriitor , prof.dr. Marian Dragomir a urmărit “condiţia epicului în cadrul unor opera care au fost remarcate ” la - Gala tinerilor scriitori pentr anul 2011 - punctând “Eposul post-duămiist” despre care Răzvan Ţupa declara că “duămiismul a murit” ... Criticul şi poetul Octavian Soviany vedea în literatura începutului de secol o ”literatură apocaliptică “. Suntem de părere, că această viziune a format gustul generaţiei actuale care se reconfigurează mental printr-o proastă manageriere a cantităţii uriaşe de informaţie, lucru ce duce la un nihilism şi o referenţialitate propie în lumea invadată de informaţii ... Noul val literar ce se dezvoltă în ultima perioadă este unul tributar siturilor gratuite de creaţii, în special poetice dar şi epice unde majoritatea autorilor îşi expun miezul romanelor lor. Literatura acestei perioade este una, unde feedback-ul este permanent un lucru care a debutat din generaţia douămiistă”. O dură analiză din partea tânărului critic, care a venit cu exemplificări din autori precum George Vasilievici, Răzvan T. Coloja, Jean-Lorin Sterian, Paul Mihalache, Augustin Cupşa. Şi o concluzie realist ă despre această ”literatură vocală dar lipsită de lectori dornici să desfacă vraja nepătrunsului ascuns al secolului al XXI-lea. Acest fapt duce la o pierdere a moştenirii culturale a poporului deoarece românii nu mai au conştiinţa creaţiei scrise a limbii române şi a mitologiilor acestei perioade”.  
  
Interesantă a fost şi viziunea critic ă a literatului avizat, scriitoarea Elis Râpeanu, remarcând acea “alunecare în aspecte care ţin de intimidate, de anatomia individului, de sex (Cărtărescu, Groşan, Vosganian)”. Două exemplificări reuşite ale genului au contrabalansat “colajele”, talente autentice fiind, după analiza critică făcută, Elena Ionescu Colcigianni şi George Şovu ... .În ceea ce ne priveşte pe noi, românii, când transformările de pe toate planurile existenţei se vor aşeza şi spiritul se va limpezi, va apărea şi romanul adaptat noilor condiţii, într-o formulă puţin schimbată faţă de marele roman classic.”  
  
Scriitoarea Elisabeta Iosif, referindu-se la “timpul istoric al omului singur” a transferat tema şi la romancierul care trece printr-o profundă criză sufletească şi porneşte el însuşi într-o călătorie pentru descoperirea de sine. “E ste tema din Aleph, unde Paulo Coelho “hotărăşte să aleagă un nou început , călătorind ... în spaţiu şi timp. Aleph ne îndeamnă să privim cu alţi ochi trecerea noastră prin această lume, rescriind destinul”. Tot printr-o călătorie, printr-o aventură, Elizabeth Gilbert tratează tema căutării sufletului şi a descoperirii de sine , “ pentru că, de fapt, călătoria are loc în noi. Două romane ale acestui început de mileniu, din două colţuri ale lumii, Brazilia şi SUA, care au fost pe lista numărul unu al celor mai bine vândute cărţi , traduse în zeci de limbi, adevărate bestseller-uri ale începutului de mileniu”.  
  
Şi Daniela Dumitru – Danaela, a analizat romanul acestei perioade prin prisma “ timpul istoric al omului singur”, subliniind faptul că fiecare autor vede, de fapt, societatea în felul său, încercând prin scris o vindecare într-o viaţă de coşmar.” 
  
Închei această scurtă retrospectivă, alcătuită din diverse puncte de vedere privind -Romanul primului deceniu al mileniului 3 – optimist, cu o cugetare dintr-un sonet al lui Schiller despre Cristofor Columb: “Mergi drept înainte. Şi dacă lumea pe care o cauţi n-a fost creată încă, ea va ţâşni din valuri anume ca să-ţi îndreptăţească îndrăzneala; căci există un Dumnezeu între natură şi geniu, care face ca una să ţină întotdeauna ce promite celălalt”. 
  
Elisabeta IOSIF 
  
Aprilie, 2012 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ROMANUL MILENIULUI 3 / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 486, Anul II, 30 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!