CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 314 din 10 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

ROMANUL CARE ACUZĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

CHEMAREA DESTINULUI
de Marian Malciu, editura SimArt, Craiova, 2010  


Oare pe cine acuză acest roman? Şi de ce am merita, noi, cititorii iubitori de lectură « Hypocritelecteur, - mon semblable, - mon frère!, să fim acuzaţi, când noi deschidem porţile unei cărţi cu nonşalanţă, ca şi cum am proba o altă rochie la modă, sau un alt parfum, cu dorinţa de a epata, de a ne impresiona prietenii, colegii de serviciu, cu lecturile noastre, cu ideile noastre împrumutate din cărţile citite, dar cărora nu le divulgăm sursa, vai, nimănui, dându-le drept ale noastre…  

Te simţi lezat, Cititorule? Te regăseşti în postura vreunuia dintre personajele romanului lui Marian Malciu? Ai învăţat să te camuflezi atât de bine încât nici măcar tu nu-ţi mai recunoşti adevărata identitate? Oricine eşti tu, Cititorule de romane sociale, politice, erotice, aşa cum doar Marian Malciu poate scrie, dacă ai căzut în plasa lecturii poveştilor sale, greu mai poţi fi eliberat de acolo! Poate doar o altă lectură te va putea smulge de acolo aruncându-te în braţele seducătoare ale altei cărţi, chiar dacă aceste braţe ascund adevăruri pe care le ignorai, le treceai pe stand bye pentru când te vei simţi confortabil şi vei avea puterea să le citeşti, fără să te laşi impresionat de cruzimea lor. Dar, între noi fie vorba, Cititorule, de ce crezi că o carte îţi va oferi doar desfătare, vorba lui Arghezi, doar bucurie şi doar pace interioară? Nu, dacă tu asta cauţi în lectură, e cazul să amâni pe mai târziu lectura cărţilor lui Marian Malciu. Nu este o lectură confortabilă, nici una de vacanţă sau de wekeend. Pentru asta există cărţile vândute de anumite reviste pentru femei. Sau cărţile unor autori în căutarea propriei identităţi cam de multişor…  

Marian Malciu şi-a găsit de mult propria identitate şi cărţile sale se tipăresc la edituri valoroase, se lansează cu succes şi se epuizează foarte repede. Pentru că, încă de la primele sale cărţi, Femeia, eterna iubire…Ispita, autorul şi-a educat lectorii, i-a ademenit în lumea lui atât de verosimilă din punct de vedere estetic, dar şi după chipul şi asemănarea celei reale încât cititorii săi fideli simt mereu nevoia s-o viziteze şi, de ce nu, să încerce s-o desluşească mai bine pe cea reală, ghidaţi de adevărurile emanate de cărţile lui. E o lume în care trăim şi noi, cititori sau doar personaje în devenire într-o viitoare carte pe care, poate, Marian Malciu o va scrie într-o bună zi, o lume pe care ne-o imaginăm mai bună, mai curată, decât aceea în care trăiesc personajele din romanul Chemarea Destinului ori din alte scrieri ale aceluiaşi autor. Câţi dintre cititorii acestor romane au curajul să recunoască asemănarea lumii reale cu cea ficţională ? Nu, nu avem curajul să schimbăm ceva, nu avem puterea pe care o are autorul acestei cărţi, înfăţişându-ne un adevăr dur, rău, dureros, cu curaj, cu tristeţe, cu amărăciune, dar şi un strop de speranţă la final. Da, e lumea din jurul nostru, în care se fură valori materiale şi morale, lumea în care se distrug vieţi, se desfac şi se refac destine ca într-un menuet ciudat, în care glasul raţiunii şi al legii adoarme de multe ori zămislind monştri de indiferenţă, munţi de suferinţă, pe care nici o compensaţie nu o poate răscumpăra.  

Împărţită în cinci capitole, cartea debutează cu imaginea unui cuplu de tineri ce traversează o criză a relaţiei şi nimic din tonul naraţiunii nu prevesteşte că, de fapt, subiectul cărţii nu îl reprezintă această poveste de iubire ci alte destine ale unor personaje pe care bărbatul din acest cuplu, Gabriel, le târăşte după el, fără să vrea şi fără să ştie. Treptat acţiunea se complică şi alte personaje se aşază pe tabla de şah a destinului fără ca deocamdată cititorul să realizeze legătura dintre ele. Una dintre eroinele cărţii, pentru că Marian Malciu este un fin cunoscător al sufletului femin şi de aceea personajele femine, indiferent de vîrstă, beneficiază de tot talentul şi dragostea creatorului lor, este Iuliana, elevă de liceu, smulsă din candoarea şi puritatea vârstei de un act brutal, violent, care îi va marca întreaga viaţă. Întorcându-se de la şcoală este răpită şi violată. Ritmul acţiunii se accelerează invers proporţional cu încercările autorităţilor de a-i descoperi pe vinovaţi. În ciuda bunelor intenţii şi a devotamentului profesional al comisarului Olaru, indolenţa şi indiferenţa altor poliţişti implicaţi în acest gen de cazuri, prelungeşte deznodământul nefericitei întâmplări. Remarc aici că autorul se mişcă cu dezinvoltură în mediul juridic şi poliţienesc şi că ancheta, filierele urmate, sunt extrem de atent descrise şi oferă o imagine crudă a Poliţiei Române şi a organelor de drept abilitate să rezolve asemenea cazuri. Din păcate, tot victima este cea care îşi scurtează suferinţa reuşind să-şi alerteze la timp părinţii, care la rândul lor alertează autorităţile, fata reuşind să fie salvată, dar rănile psihice nu vor putea fi vindecate niciodată. Prin arestarea unui nevinovat, chiar personajul cu care făceam cunoştinţă în debutul romanului, acţiunea romanului se complică, purtându-ne prin flasch-back în perioada comunistă pictată magistral de autor, în secvenţe antologice desprinse din rememorările lui Gabriel.  

Remarcabile sunt câteva scene familiale ale părinţilor săi, discuţiile ţăranilor de la cârciumă şi visurile de îmbogăţire ale lor, rapid spulberate în noua conjunctură politică. Toate aceste manifestări se derulează rapid prin faţa cititorilor în timp ce discret se insinuează în text destinul altui personaj cu care se vor intersecta destinele celorlalţi eroi ai cărţii. Este fratele lui Gabriel, un copil problemă pe care însă „binefacerile” Revoluţiei îl vor preface în mult mai mult: un adult-problemă care va distruge multe vieţi în jurul său, fără să aibă conştiinţa vinovăţiei sau sentimente pentru cei din jurul său. Printre victimele sale se numără fete inocente, cum este şi adolescenta Iuliana, dar mai există şi victime de genul masculin şi aceasta este chiar fratele său, Gabriel. Regăsim aici o adaptare modernă a mitului lui Cain şi Abel, adaptare condusă cu mare rafinament artistic de către scriitor, care până la finalul romanului nu dezvăluie legătura de sânge dintre cei doi fraţi şi groaznica pedeapsă a celuilalt frate (de altfel, şi el la rândul său, victimă a unui viol), pedeapsă de altfel meritată. După o viaţă închinată Răului era firesc ca personajul Gavrilă s-o sfârşească aşa. Scena morţii sale e de un realism dur, insuportabilă pentru minţile delicate, dar mă întreb: oare televiziunile nu ne oferă violenţă pe pâine, la mic dejun, la prânz şi seara în loc de somnifere ce, zice-se, ar crea dependenţă?  

Marian Malciu nu-şi iartă personajele vinovate. Măcar el, autorul, să-i pedepsească dacă Legea, de multe ori, le pierde pe drum sau le confundă. Finalul romanului e reconfortant, optimist, binefăcător.Victimele sunt recompensate moral prin deschiderea unor uşi ale speranţei, conform proverbului: ”Când şi se închide o uşă, ţi se deschide o fereastră”.  

Vă invit să priviţi şi dumneavoastră prin fereastra transparentă deschisă de autor. Veţi vedea că mai există un strop de speranţă, de încredere, de optimism, infuzate lectorului de către tonicul prozator Marian Malciu, cu fiecare filă a cărei răsfoire îmi gâdilă plăcut auzul, făcându-mă să regret că într-o bună zi, cărţile vor dispărea şi că ne vom rezuma doar la lectura virtuală... Dar ziua aceea este încă departe...  

 

Autor,  

Prof. Maria Postu  

membră a U.S.R.  

 
Referinţă Bibliografică:
ROMANUL CARE ACUZĂ / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 314, Anul I, 10 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!