CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Confluenţe Româneşti         Publicat în: Ediţia nr. 153 din 02 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

ROMÂNIA MEA: „ ÎMI FACE SUFLETUL SĂ VIBREZE!”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De Teodora Nebunu 
  
ELEVĂ CLASA A IX-A. PARTICIPANTĂ LA CONCURSUL DE ESEURI „ROMÂNIA MEA” VASLUI 2011 
  
Răsfoind jurnalele mele de acum câţiva ani mi-am dat seama cât de mult s-a schimbat viziunea mea asupra ţării în care trăiesc. Probabil că voi avea acelaşi sentiment şi peste câţiva ani citindu-mi jurnalele de acum. Viitorul rămâne necunoscut. Cu toate acestea, în ciuda trecerii ireversibile a timpului, există şi lucruri şi impresii care rămân o viaţă, iar ţara unde te-ai născut şi unde ai crescut nu o poţi uita niciodată. 
  
Nu aş putea spune că ştiu cum funcţionează România ca sistem unitar. Părinţii mei m-au protejat, au încercat să mă ferească de orice fel de durere pricinuită de diferenţele de ordin economic sau social. Bineînţeles, au reuşit doar parţial şi pe o perioadă scurtă de timp. Am căutat mereu să îi înţeleg, să îi studiez pe oamenii din jurul meu, iar când am avut ocazia să întâlnesc persoane de pe alte meleaguri am creat instinctiv o paralelă între „ei” şi „noi”. Am încercat să renunţ la prejudecăţi când mi s-a oferit şansa să arăt cine sunt şi de ce nu îmi pare rău că sunt românca. Pentru mine, România reprezintă mai mult decât un simplu stat. Acesta este locul unde destinul meu a prins contur, unde am învăţat să merg, să scriu, să lupt mai mult atunci când e nevoie şi să mă opresc atunci când eforturile mele sunt în van. 
  
Sunt pe deplin conştientă că mai am încă multe de învăţat, că lucrurile vor deveni din ce în ce mai dificile şi că e posibil că circumstanţele sociale, politice, economice sau culturale să nu mă ajute, sau chiar să mă împiedice să îmi ating scopul. Şi totuşi, numai auzul numelui de România îmi face sufletul să vibreze. Sufletul meu ştie cel mai bine că aparţine acestui loc şi că nimeni nu va putea înlocui amintirile mele de aici. Chiar dacă, la un moment dat, mentalitatea mea nu va mai fii aceeaşi cu cea a oamenilor din această ţară, inima mea va rezona mereu cu aceste locuri. 
  
România este a mea în aceeaşi măsură în care este şi a familiei şi a prietenilor mei. Singura diferenţa este că fiecare o vede în felul lui, în fucţie de vârsta, de educaţie şi mai ales de evenimentele care i-au marcat viaţa. Pentru că am trăit în România până acum, am realizat cât de destructive pot fi excesele, fie ele de ambiţie, de încăpăţânare, dar mai ales de putere. Ţara aceasta a fost cel mai bun profesor pe care l-am avut vreodată şi singurul care a putut să îmi arate de ce sunt importante muncă şi felul în care îţi construieşti viaţa personală şi cariera. Orice lucru care nu are o bază solidă, oricât de mare şi puternic ar fi, se prăbuşeşte repede la prima bătaie de vânt. Mintea mea şi-a stabilit nişte idealuri, nişte valori, nişte principii, iar contextul social şi cultural în care am trăit a avut un mare impact asupra acestora. 
  
Teodora NEBUNU 
  
Clasa a IX-a 
  
Liceul Teoretic „Mihail Kogalniceanu” - Vaslui 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ROMÂNIA MEA: „ ÎMI FACE SUFLETUL SĂ VIBREZE!” / Confluenţe Româneşti : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 153, Anul I, 02 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Confluenţe Româneşti : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Confluenţe Româneşti
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!