CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Doina Theiss         Publicat în: Ediţia nr. 1056 din 21 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

România în ”Stern”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

România în ”Stern”
”Cei mai mulţi oameni”, atunci când aud cuvântul ”România”, ”gândesc imediat la Dracula iar apoi, la sărăcie, corupţie sau la ex dictator Ceauşescu”
Acestea sunt cuvintele autoarei Karin Spitra, din Bucureşti. Autoarea a scris o serie de articole ( şapte articole), despre România, al 27-lea membru în EU. Aceste articole au fost publicate in ”Stern” pe data de 5 februarie 2007.
Mai jos am tradus câteva aspecte din cele scrise de această româncă, redând în mare conţinutul textului postat în ”Stern”.
Puţini cunosc frumuseţile României, ospitalitatea şi gândurile acestui popor minunat..
Puţini se întreabă cum le merge acestor oameni? Cum arată viaţa lor zilnică? Care sunt adevărurile, în legătură cu ceea ce se aude în lume despre România?
In România există încă o sărăcie brutală: bărbaţi alcoolici, femei istovite de muncă, altele, ”istovite de viaţa uşoară”, femei care la vârsta de patruzeci de ani, arată precum ar fi la sfârşitul vieţii lor...
In România încă mai există acea frică faţă de autorităţi, faţă de organele de stat; este o ţară în care corupţia se află la ea acasă; viaţa la ţară şi-a păstrat înfăţişarea de acum 200 de ani...
Mai există încă, acele prelate colorate de pe căruţile de ţigani... Aceşti oameni sunt numiţi şi în ziua de astăzi astfel, pentru că nimeni nu a numit aici " romii”, ”Roma”, ci doar, ţigani.
Pe uliţile satului vezi costume colorate, femei bătrîne care şi-au păstrat credinţa pentru Dumnezeu, care poartă numai haine negre şi păstrează tradiţii arhaice şi ritualuri. Există deasemenea mulţi oameni care poartă dorinţa de nestăpânit, de a ajunge în Europa.
După o eternitate petrecută în ghiarele unui sistem comunist, românii doresc să recupereze în sfârşit tot ceea ce până acum nu au avut parte....
”22, 3 milioane de persoane doresc un viitor mai bun pentru ei şi copiii lor; doresc să fie în sfârşit fericiţi, să mănânce, să bea bine, să petreacă vacanţe minunate, să călătorească, să câştige o mulţime de bani pentru a cumpara lucruri frumoase...; vor să aparţină şi ei de lumea vestului...; desigur mult prea multe dorinţe...într-un timp atât de scurt.
Nicăieri în Europa, nu sunt fustele mai scurte şi tocurile mai înalte, decolteurile mai adânci şi părul...” mai blond (vopsit), ca... în România.  

Aderarea României la EU este văzută, de către popor, într-un mod foarte contradictoriu...
Adevărul în legătură cu ”nu este uşor” şi ”destul de dificil”, este o diferenţă semnificativă; această grijă a început să apase pe umerii tuturor. Problemele sunt bine cunoscute, aşteptările sunt atât de mari... ; la urma urmei, mai mult de jumătate din populaţie, consideră că aderarea la UE va face lucrurile mult mai rău: impozite mai mari, explozia preţurilor la energie şi costuri de trai...
În special pentru fermieri, odată cu UE vine şi groaza; structurile sunt prea mici pentru a fi competitivi într-o Europă unită. Atunci probabil, roşiile siciliene vor fi mai ieftine decât în ​​România - cum poate un fermier mic să supravieţuiască?
Multe dintre pieţele de la sate, vor înceta să existe.
De această situaţie vor profita negociatorii intermediari şi întreprinderile mari.
Va apărea o altă ”faţă a sărăciei”: pensionari care vor cerşi (plini de ruşine), după o viaţă întreagă petrecută numai cu munca, cu un cartonaş ţinut în mâinile bătătorite, pe care stă scrisă rugămintea de a fi ajutaţi, pentru a-şi plăti medicamentele scumpe, prescrise de medic...
In contrast cu această faţă a sărăciei, va apărea o altă faţă...: aceea a prosperităţii şi o dată cu ea, a ignoranţei; vom vedea, taţi care aşează cu grijă copiii în scaunul special pentru copii, al noului Audi Q7. Va apărea din ce în ce mai des imaginea mondenă a Femeilor care se îndeletnicesc cu ”shopping”, cumpărături luxuriante, însoţite de bodyguards... oameni care le apără de ”atacurile ce pot veni din jur”. Vom vedea (se vede deja) studenţi sorbind o cafea cu lapte la cafenea, discutând fără griji despre Dumnezeu şi despre Lume ( über Gott und die Welt...), sau vom privi femei care îşi efectuează, după orele de muncă, cumpărăturile de seară în supermarket-ul din colţ...
Toate aceste ”preziceri” scrise de autoarea Karin Spitra-Bucureşti, în anul 2007, au ajuns intr-adevăr, în marea majoritate, realităţi triste... în România.  

© D. Theiss  

Referinţă Bibliografică:
România în ”Stern” / Doina Theiss : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1056, Anul III, 21 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Doina Theiss : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Doina Theiss
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!