CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Marin Bunget         Publicat în: Ediţia nr. 261 din 18 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

România de la o dictatură la alta...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Au trecut aproape 22 de ani de când România a ieşit de sub dictatura comunistă. Nu este nevoie să fii trăit sub acest regim pentru a putea înţelege ce însemnă el, în aceşti 22 de ani a fost explicat, analizat, prezentat, hulit, criticat şi chiar "condamnat". Dictatorul, un singur om, cu un singur partid, îşi crease un sistem cu ajutorul căruia conducea o Românie sub frică şi teroare.(fraza susţine explicaţiile actuale) Un sistem pe care nu îl vedeam, dar ştiam că există, că este acolo, că ne numără până şi visele care îndrăzneau să fie împotriva lui. Un sistem care ne suprima multe din drepturile prevăzute în carta drepturilor omului la care chipurile şi România era parte. Ce s-a întâmplat ştim, unii pe viu, alţii din aceleaşi explicaţii "binevoitoare". România şi-a sacrificat o parte din fiii ei pentru a scăpa de dictatură. Ce ne-a adus bun acest sacrificiu ?... în principal două lucruri, libertatea de exprimare şi libertatea de mişcare. Libertatea de exprimare avea să se dovedească în timp că nu ne foloseşte la nimic şi că în final s-a transformat într-un fel de lătrat la lună. Libertatea de mişcare avea să capete şi ea mai multe forme. Pentru unii respectă adevăratul ei sens, pentru alţii avea să fie salvarea cu care trebuiau să scape de "grijile" noului sistem, asazis... nedictatorial, pentru alţii a rămas însă un simplu vis, la fel ca şi sub dictatura comunistă. Şi până la urma, oricât de mic, un câştig ar fi fost totuşi un câştig. Păcatul este însă că au rezultat şi pierderi. S-au pierdut vieţi omeneşti. (destule la revoluţie, şi mult mai multe în cei 22 de ani)Ceauşescu a fost impuşcat si el, sub acuzaţia de genocid. Miile de morţi ai revoluţiei, dar şi zecile de mii de morti, cauzate de noul sistem, nu mai sunt insă genocidul nimănui. S-a pierdut siguranţa zilei de mâine, nu mai există siguranţa cetăţeanului din stradă, mulţi şi-au pierdut bruma de bunuri pe care o aveau prin tot felul de înşelătorii. Ce avem de fapt astăzi ? Acelas sistem, ieşit la vedere din misterioasa lui ascunzătoare, împărţit în mai multe partide şi împănat mai mult decât necesar, sub comanda unui alt dictator. Un dictator mult mai periculos, fără scrupule, fără suflet, fără conştiinţă. Un dictator care nu ştie de viată sau moarte, care subjugă şi distruge gândirea umană. Banul.  

Referinţă Bibliografică:
România de la o dictatură la alta... / Marin Bunget : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 261, Anul I, 18 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marin Bunget : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Bunget
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!