CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 346 din 12 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Rolul emoţiei în
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eseu de Al.Florin ŢENE  
  
Rolul emoţiei în “construcţia” poeziei 
  
Un rol important în exegeza poeziei, de-alungul timpului îl are emoţia, reprezentând pe lângă multe elemente stilistice şi alte figuri de stil, elemental hotărâtor. 
  
În condiţiile “irealismului” contemporan acest element este adesea respins.Irealul devine apt pentru poezie numai atunci când serveşte ca mijloc pentru a exprima indirect realul, cum ar zice Bousono. Atât poezia, denumită de unii “creativă “, cât şi cea înţeleasă ca artă “imitativă “ este nevoie să emită emoţia. 
  
În secolul acesta există un irealism al poeziei, unde fantezia joacă rolul de regina facultăţilor ce cedează iniţiativei cuvintelor. 
  
În acest context există o opoziţie faţă de “imitaţie “ încă înainte de romantism.În perioada aceea, teoriile expresive vor lua definitiv locul teoriilor mimetice, specificul poeziei va fi garantat de emoţia lirică şi nu de imitaţie. 
  
Se cunoaşte faptul că în poezie cuvintele nu conţin numai concepte, dar şi sentimente, impresii senzoriale etc. şi tocmai acestea fac posibilă expresivitatea. Limbajul figurat apare tocmai datorită nevoii de justeţe şi de proprietate expresivă.Aşa cum scria Croce, limbajul figurat, metaforic este propriu realităţilor sufleteşti.Poezia aşa cum o considera şi Bousono, este expresia “proprie”, singura expresie care nu deformează realităţile sufleteşti. 
  
Adevărata poezie este cea care surprinde şi respectă realităţile psihice aşa cum sunt. Dacă nu o face atunci ea este doar un mimetism.Eliot spunea că poezia nu este” o eliberare a emoţiei”, ci „o eliberare de emoţie.” 
  
În acest context, Bousono scris că poezia este „imitaţie “ a unor “realităţi psihice “, iar scopul ei este parcă să surprindă conţinuturile noastre sufleteşti aşa cum sunt. 
  
Poetul caută înainte de toate adecvarea dintre comparative şi comparat. 
  
La fel ca Bousono şi Croce în receptarea poeziei este necesară modificarea statutului teoretic al cititorului. În reprezentarea lui, cititorul devine “coautor “. Valery a subliniat adeseori despre dependenţa operei faţă de cititor. El a rostit şi chiar scris următoarea propoziţie radicală:”Schimbarea cititorului antrenează o schimbare în textul însuşi “. La care adaug eu că nu numai funcţia activă şi nu pasivă, dinamică şi nu statică a cititorului, dar şi caracterul ei anterior şi nu posterior lecturii-trebuie adăugat- caracterul ei interior şi nu exterior poemului. Cititorul intervine în crearea poemului începând cu momentul însuşi al conceperii sale, acţionând în mod impalpabil dar convingător din chiar interiorul poetului, de vreme ce acesta trebuie să-şi organizeze ceea ce vrea să spună ţinând seama de el..Paradoxal o să vi se pare cele ce spun acum, este că, cititorul colaborează la opera literară nu pentru că o citeşte ci pentru că o va citi. Condiţionarea astfel statuată a operei de receptor nu contrazice obiectivitatea acesteia- pentru că dacă un poem este cu adevărat poem ne obligă la asentiment, după cum ne obligă la comunicarea afectivă. Poezia nu este pur şi simplu expresie individualizată, ci expresie universal aprobabilă, adică, comunicabilă. 
  
Atât genul literar, ritmul şi chiar rima le consider ca procedee intriseci, individualizatoare, permiţând asentimentul. Acesta din urmă validează şi, uneori, corectează efectele substituirii. Finalitatea poeziei constă în emoţie( estetică) şi aceasta din urmă depinde de asentiment. Asentimentul este o condiţie şi nu un scop. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Rolul emoţiei în construcţia poeziei / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 346, Anul I, 12 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!