CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Rodica Elena Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 1301 din 24 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

LUME MULTĂ, OAMENI PUŢINI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

(…)  

Am descoperit că scrisul îmi face bine... Clipa! Prima mea poezie, prima poezie scrisă de mine este „Clipa”: Omul n-o ştie, / n-o vede, / n-o ia în seamă, / uneori o cheamă / sau o blestreamă, / atunci când devine fior / o scrie, / o cântă, / o poartă / ca pe propria-i soartă. Atenţie dar, / clipa nu este har, / ci e drum / sau hotar!  

Să vorbesc cu mine, e ca un tratament. O fi un semn al epocii moderne? „Omul arhaic vorbea cu cosmosul, omul medieval vorbea cu Dumnezeu, omul modern cu el însuşi”, spunea Heineman, şi se confirmă. Te las să răspunzi singur cititorule pentru că eu ştiu: îmi place să vorbesc cu mine însămi...şi am încept să scriu.  

(...)  

S-a tot căutat, pe la începuturi, prin 1990, o definiţie a democraţiei româneşti – că nu putem, tocmai noi, să adoptăm, pur şi simplu, democraţia altora, a tuturor celor care au scăpat de dictatură. Şi atunci, primii guvernanţi post-comunişti ai României au strigat „evrika!” pe limba lor, spunând „democraţie originală”. Dar o democraţie ornamentală n-ar fi oare, mai aproape de adevăr? Nu că n-ar exista libertatea cuvântului şi altele, specifice tuturor democraţiilor decât pe hârtie, nu. Ci pentru că prea se fac din toate simple ornamente ce pot fi lepădate cât ai zice peşte. Încercăm să clădim un zgârie-nor susţinut de un graţios cârcel de viţă de vie. Pentru că, la capitolul rezistenţă, atâta ne duce mintea şi voinţa politică. Unde o să ajungem, Doamne, mă întreb încă?!  

(...)  

După revoluţie, când a început să se vorbească despre proprietate ca despre un drept şi ţăranul a primit ceva din pământul luat cu japca, - chiar din dispoziţia unora care astăzi guvernează, au fost tentaţi să zică: “Iliescu ne-a dat pământ”, de aceea l-am votat. Apoi, când “cornul cu laptele” a ajuns la elevi, au zis: “Pe Năstase îl votăm că ne dă de mâncare copiilor”. Apoi au ales din nou şi…  

Dar totul, nu a fost şi nu este decât o umilinţă, o propagandă meschină, o imagine nefavorabilă în lume, o pauperizare care nu poate fi salvată de un plan lansat peste noapte.  

Şi alegătorul de la oraş, sau dintr-un sat de munte, cu studii universitare sau cu patru clase, angajat în domeniu public, sau patron peste gospodaria lui, îşi pune întrebarea: “ÎN CE DIRECŢIE SE ÎNDREAPTĂ ŢARA?”  

La propră ceaţă densă, domnule Preşedinte!  

(...)  

“Voi sunteţi urmaşii... Nişte răi şi nişte fameni / E ruşine omenirii / Să vă spună vouă oameni.”  

Domnule Mihai Eminescu, istoria se repetă! Ce-i de făcut?  

(…)  

Scriu şi voi scrie, din suflet pentru suflet!  

De ce în ultima vreme simt nevoia tot mai mult „să călătoresc în propriul meu trecut”, cum spunea Mircea Eliade...sau în trecutul altora? De ce am scris până acum romanele care au la bază fapte reale? Fac asta pentru a lăsa ceva, sincer – altceva decât pe fiica mea după ce nu voi mai fi!  

Ceea ce scriu este exact viaţa! În esenţă este o demonstraţie de felul în care eşecul poate să semnifice o victorie şi izbânda o înfrângere. Depinde de la ce distanţă priveşti lucrurile şi, mai ales, cu ce inimă.  

Rândurile mele sunt o meditaţie asupra a ceea ce se numeşte o viaţă de om. Nu-mi dau seama de ce îmi vin în minte toate astea... De ce le scriu? În primul rând pentru că vreau să-ţi explic ţie, cititorul meu, să răspund chiar eu la potenţialele întrebări sau nedumeriri care te împiedică să mă înţelegi. Cu trecerea anilor mi-am dat seama că tu ai fost şi rămâi singurul cu care am comunicat şi comunic, prin aceste scrisori mai groase, cum îmi place mie să numesc cărţile. Asta este extraordinar pentru că ceea ce ne deosebeşte de animale, diferenţa aceea mare, „specifică” a speciei este „cuvântul, comunicarea...”. Şi să fiu sinceră adevărul este că nu doar acest motiv mi-a determinat confesiunea. M-am gândit şi cred că pentru tine, cititorul meu, poate prezenta interes ceea ce se întâmplă cu un om, ceea ce simte el înainte de... marea şi ultima lui aventură aceea a „Morţii”. Sau „a doua naştere”, „suprema iniţiere”, cum o numeşte Mircea Eliade: „Trebuie să mori pentru a renaşte în eternitate”, a spus el. Vrei să fiu sinceră? Eu îl cred. Pentru că pentru a nu ne face din viaţă un calvar, speranţa în renaştere este suficientă.  

Mai mult a spera înseamnă a te naşte a doua oară. Speranţa te face puternic şi este ultimul lucru care se pierde.  

Ştiu că vom muri. Este singurul lucru pe care îl ştim toţi de când ne naştem pe acest pământ, fiind şi singura noastră certitudine. Toată viaţa însă aşa ne-a fost dat ca să nu ne gândim deloc la moarte, chiar dacă viaţa este o luptă de unul singur cu necunoscutul pentru a amâna Moartea. Până la urmă toţi părăsim arena pentru că toţi pierdem această luptă.  

Suntem învinşi toţi pe acest pământ, dar nu toţi dezonoraţi. Nu sunt dezonoraţi dintre noi cei care au încercat să-şi facă datoria. Aceste rânduri dovedesc oare că şi eu am încercat să-mi fac datoria? Orgoliu de ultima oră? Probabil! A greşi e omeneşte, a da vina pe alţii e politică.  

Pentru cei mai mulţi dintre noi însă viaţa este imprevizibilă, are legi ciudate şi continuă să rămână un mister.  

Scriem şi vom scrie. Fiecare zi este un cadou dacă putem să deschidem ochii, să ne concentrăm pe amintirile frumoase, amintiri pe care le-am adunat de-a lungul vieţii noastre. Aceasta este ca un cont în bancă, iei de acolo exact ce ai adunat. Sfatul meu este să faci la fel cititorule, tu care eşti timpul înşirat pe generaţii! Să aduni multă fericire şi tot ce e frumos în contul tău de amintiri şi să le mulţumeşti la fel cum le mulţumesc eu celor care şi-au adus aportul la contul meu de amintiri, unde şi astăzi strâng şi mai strâng.  

Şi pentru că e loc sub soare pentru toti nu ştiu:  

De ce oare? / Se iubeşte se trăieşte şi se moare / Într-o lume plină de minciuni. / Mă întreb întruna de ce oare? / Când pământul cu noi este bun...  

(...)  

Cu toţii putem să petrecem această clipă ce desparte naşterea de moarte cât mai plăcut, dar...  

Doamne, cât este de adevărat că trecerea anilor ne aduce cu ea înţelepciunea de a iubi şi de a cultiva îngăduinţa... Cât este de adevărat că nu conterază anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi!  

(…)  

Da, lume multă, oameni puţini!  

„Doina”va revenit la ea acasă.  

E drept, curtea e răvăşită, ogoarel le-au cam invadat ciulinii, dar înfloresc grădinile, ceru-i ca oglinda, prin livezi albinele vor porni colina...  

Sub teiul sfânt continuă Luceafărul să vegheze, cu privirea lui profetică asupra vremelnicilor, invocând eroii neamului: „Ştefane, Măria Ta, / Tu la Putna nu mai sta, / Las’ Arhimandritului / Toată grija schitului, / Lasă grija Sfintilor / În sama părinţilor, / Clopotele, să le trag / Ziua ’ntreagă, noaptea ’ntreagă, / Doar s-a ’ndura Dumnezeu / Ca să-ţi mântui neamul tău!”  

„Doina” se va întoarce acasă.  

Cred în vremurile ce vor veni...  

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
LUME MULTĂ, OAMENI PUŢINI / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1301, Anul IV, 24 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!