AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  Scriitori clujeni în Dicţionarul Academiei Române
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Scriitori clujeni în “Dicţionarul General al Literaturii Române “ editat de Academia Română  
 
Nu de mult a apărut sub egida Academiei Române, sub coordonarea academicianului Eugen Simion, DICŢIONARUL GENERAL AL LITERATURII ROMÂNE, volumul VII, literele Ţ,Z. Dacă în anii trecuţi au apărut celelate volume cuprinzând literele A-T, iată că a apărut şi ultimul volum din această mare lucrare complexă care cuprinde articole despre scriitori, autori de scrieri bisericeşti, folclorişti, publicişti, traducători, editori, scriere cultă anonimă, carte populară, operă folclorică, specie folclorică, publicaţie periodică, curent literar, societate literară, sau culturală, instituţie cu specific literar, etc.  
 
Prezentul volum, de care facem vorbire, are pe ultima copertă următorul text semnat de Eugen Simion:”Dicţionarul general al literaturii române “, încearcă să cuprindă tot ceea ce poate define specificul şi amplitudinea unei literature: autori, publicaţii, concept, curente, scrieri anonime, grupări şi instituţii literare, traducători în şi din limba română etc. Nu există, în această privinţă, limite geografice.Oricine scrie în limba română- şi scrie bine- slujeşte literature română,adică spiritualitatea românească.O propoziţie care nu face decât să parafrazeze o cunoscută remarcă a lui Albert Camus ... Am inclus, în consecinţă, în dicţionarul de faţă scriitori din ţară, din provinciile româneşti aflate în afara graniţelor actuale ale României, din diaspora ... cu sentimental că,prin talentul lor, exprimă identitatea noastră culturală ... Un mare scriitor de origine română a scris, cu câteva decenii în urmă, o frază înţeleaptă: multe lucruri ne despart, cultura ne poate unii. Este şi miza acestui dicţionar, dincolo de scopul lui imediat: acela de a informa corect şi succint asupra literaturii române de ieri şi de azi...”  
 
Scria cineva, din interiorul Academiei Române, că astfel de dicţionare generale apar odată într-un secol.În această condiţie apariţia lucrări este un eveniment care nu trebuie ignorant.  
 
În volumul amintit se regăsesc 22 de scriitori clujeni: Victor Ţarină, Al.Florin Ţene, Ionuţ Ţene, Traian Alexandru Ţion, Cornel Udrea, Mircea Vaida, Mariana Vartic, Aurel Vasiliu, Traian Vedinaş, Dorel Vişan, Alexandru Vlad, Carmen Vlad, Ion Vlad, Tudor Vlad, Maria Vodă Căpuşan, Mircea Zaciu, Grigore Zanc, Constantin Zărnescu, Aurel Gr.Zegreanu şi Octavian Gr. Zegreanu.  
 
Numărul mare de scriitori clujeni menţionaţi şi în acest volum mă face să închei cu zicerea lui Titu Maiorescu: ”Scriitorul trebuie înţeles ca un creator în plină evoluţiune. Să nu ne întrebăm, ce devine? Creşte, stă sau dă înapoi? “  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Scriitori clujeni în Dicţionarul Academiei Române / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1028, Anul III, 24 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!