CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Accente >  


Autor: Gigi Stanciu         Publicat în: Ediţia nr. 735 din 04 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Rezumatul operei literare ,, Epopeea lui Ghilgameş
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aceasta este o operă ce aparţine literaturii sumero-babiloniene. Epopeea a fost redactată cu scriere cuneiformă în Mesopotamia, în sec. al XII-lea i.Hr., pe douăsprezece tăbliţe de argilă. În această operă se povestesc întâmplările prin care trece Ghilgameş, un rege din Uruk, puternic şi rău.  
  
Poporul din cetatea Uruk era foarte nemulţumit de faptele crude ale stăpânului regatului lor şi s-a plâns zeilor de nedreptatea care li se făcea. Auzind una ca asta, zeii au hotărât să creeze o fiinţă la fel de puternică ca Ghilgameş şi cu care să se lupte acesta iar, poporul să trăiască în linişte şi pace. În acest fel a fost creat Enkidu. El avea o forţă uriaşă şi trăia în sălbăticie. Enkidu a descoperit iubirea şi civilizaţia datorită unei curtezane care l-a adus la Uruk. Aici, bărbatul l-a întâlnit pe Ghilgameş şi s-a luptat cu el dar, a fost înfrânt. Din acel moment, cei doi au rămas prieteni foarte buni. Împreună s-au luptat cu stăpânul pădurii de cedri, uriaşul Humbala şi au reuşit să îl ucidă.  
  
Zeiţa Iştar s-a îndrăgostit de Ghilgameş dar, acesta nu i-a împărtăşit iubirea. Supărată, Iştar s-a hotărât să se răzbune. Ea i-a cerut zeului Anu să facă un taur ceresc, pe Urus, care să îl omoare pe Ghilgameş. Regele a ucis fiara cu ajutorul lui Enkidu şi s-a lăudat cu fapta sa aruncând măruntaiele în faţa zeiţei. Iştar s-a înfuriat şi mai tare şi a trimis o boală nemiloasă asupra lui Enkidu care l-a omorât.  
  
Speriat de moartea prietenului sau, Ghilgameş a căutat un mijloc de a scăpa de moarte. El a plecat într-o călătorie până la capătul pământului că să îl întâlnească pe străbunul sau, Utana-pistim. Bătrânul era singură fiinţă care a supravieţuit unui potop în care au murit toate vietăţile pământului. Străbunul i-a spus nepotului că nimeni nu poate să trăiască o veşnicie. Cu toate acestea, moşul i-a dat lui Ghilgameş o plantă miraculoasă cu ajutorul căreia oamenii puteau să scape de bătrâneţe şi de moarte.  
  
Regele nu a apucat să se bucure de remediul miraculos, nici să îl împartă cu poporul sau deoarece i l-a furat un şarpe şi l-a înghiţit. Pentru că întâmplarea l-a întristat peste măsură, zeii i-au trimis lui Ghilgameş spiritul prietenului sau . Enkidu i-a dezvăluit lui Ghilgameş că morţii sunt nefericiţi, trăiesc în întuneric şi suferă de foame.  
  
Discuţia cu Enkidu i-a deschis ochii lui Ghilgameş care a realizat că nu se poate împotrivi destinului. Regele s-a întors în Uruk şi a domnit până la bătrâneţe, fără să mai caute elixirul tinereţii.  

Vanesa Tiron  

Clasa a V a B  

Referinţă Bibliografică:
Rezumatul operei literare ,, Epopeea lui Ghilgameş / Gigi Stanciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 735, Anul III, 04 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Gigi Stanciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gigi Stanciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!