CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Rexlibris Media Group         Publicat în: Ediţia nr. 1221 din 05 mai 2014        Toate Articolele Autorului

RADU-ANTON MAIER – LUMI VIZIONARE ÎN METAMORFOZE CROMATICE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un mare artist:  
Pictorul Radu-Anton Maier  
Lumi vizionare în metamorfoze cromatice  
Germania, Fürstenfeldbruck, Galeria Radu Art  
24 aprilie 2014  
 
Radu-Anton Maier - pictor, grafician, desenator şi ilustrator, reprezentat de bază al generaţiei explozive din România anilor '60 - aparţine elitei celor mai importanţi artişti plastici din România, cu distincte inflexiuni pe scena artistică internaţională. Exponent al postavangardismului românesc, artistul - ca nimeni altul din generaţia sa - introduce la baza propriului univers artistic semnificante laitmotive onirice şi pendulează constant între universuri arhetipale, permanent conturbate de lumi vizionare, care generează adevărate metafore narative.  
 
Radu (sub acest nume figurează pe scena internaţională) s-a născut în 28 aprilie la Cluj-Napoca şi se numără printre ultimii reprezentanţi în viaţă ai promoţiei 1958 ai Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu“, actualmente „Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca. De-a lungul a 12 semestre i-a avut ca profesori pe Teodor Harşia, Petre Abrudan şi Alexandru Mohi. Dupa terminarea Institutului (1960) Radu Maier devine asistent universitar la catedra de pictură, condusă de Prof. Aurel Ciupe, o personalitate importantă, nu numai în cadrul mai sus-amintitei Academii, ci şi implicit în dezvoltarea şi consolidarea profesională a tânărului pictor Radu-Anton Maier. În aceeaşi calitate va lucra periodic şi alături de Prof. Corneliu Baba, in Bucureşti.  
 
Cariera artistului va suferi o lovitură percutantă în plin „dezgheţ cultural“ al anilor `70 ai secolului trecut: o impresionantă pictură murală, desfăşurată pe o lungime de 42 m, executată în holul cinematografului Republica din Cluj-Napoca, este ştearsă şi acoperită (peste noapte) cu var din ordinul Regionalei de Partid din acea vreme, ca fiind de inspiraţie „burgheză", cu „multiple elemente decadente”, „profund duşmănoase clasei muncitoare”. Radu părăseşte ţara în semn de protest şi se stabileşte definitiv la München, în Germania.  
 
Pictorul român devine cunoscut atât printr-o participare sistematică la expoziţiile internaţionale din întreg spaţiul de limbă germană (Germania-Austria-Elveţia), cât şi prin masiva prezenţă în SUA, în special la New-York, în celebra Lincoln-Gallery. Radu va relua legăturile cu România abia după 1990 şi va expune periodic în muzeele şi galeriile de artă din întreaga ţară. La Cluj a avut cel puţin 6 expoziţii personale, dintre care majoritatea la Muzeul Naţional de artă din Cluj - evenimente artistice culminate în 1999 cu decernarea titlului de Cetătean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca, „pentru meritele sale la sporirea renumelui şi prestigiului plasticii clujene şi româneşti în lume". A fost prezent şi la Muzeul „Bruckental“ din Sibiu (2001), de asemenea interesat de pictura lui Radu. La Bucureşti în incinta Casei Predescu (2006) şi în repetate rânduri - în sălile galeriei „Frezia“ din Dej este prezent cu mai multe expoziţii personale, încadrând cele mai semnificative lucrări ale artistului. Un număr reprezentativ de tablouri ale pictorului clujean se află în galerii şi muzee din întreaga lume.  
 
După 1990, ancorat activ în viaţa culturală bavareză, pictorul stabileşte solide punţi culturale între Germania şi România, implicit între Ardeal şi Bavaria şi întreţine excelente legături cu Consulatul General Român din Munchen. În Galeria RaduArt organizează mai multe expoziţii personale şi de grup, se angajează în intensificarea conexiunilor şi în descoperirea similitudinilor între comunitatea saşilor, a ungurilor, şvabilor şi bineînţeles a românilor din Transilvania, organizând deja o serie de expoziţii cu o tematică corespunzătoare, incluse în poiectul artistic „Kunstler aus Siebenburgen”.  
 
Ţinând seamă de sistematica prezenţă a artistului, după 1990, pe scena românească a artelor plastice, implicit cea clujeană, Radu este considerat în continuare o verigă importanta în dezvoltarea relaţiilor dintre artistii din Germania şi România, Ardeal şi Bavaria. Galeria de artă RaduArt, înfiinţată în anul 2009 împreună cu soţia sa Dr. Svetlana Maier, care promovează opera artistului pe plan internaţional, oferă consumatorului de artă contemporană - începând cu 20 aprilie 2014 - o paletă largă de lucrări din toate perioadele de creaţie ale artistului.  
 
Consulatul General Român din München va vernisa în 23 mai 2014 expoziţia personală „Radu. Große Retrospektive“ (23 mai - 15 iunie 2014) în galeria de artă a Consulatului. O expoziţie personală va avea loc în perioada 03 iulie - 03 august 2014 la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Seria evenimentelor culturale va fi continuată atât în România cât şi în Germania cu acţiuni similare.  
 
Persoană de contact:  
 
Galeria RaduArt  
Dr. Svetlana Maier  
Departamentul de presă  
Ledererstrasse 12,  
82256 Fürstenfeldbruck,  
Germania  
Telefon: 0049 (0) 8141 – 22 45 95  
Informaţii suplimentare la adresele web  
sau  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
RADU-ANTON MAIER – LUMI VIZIONARE ÎN METAMORFOZE CROMATICE / Rexlibris Media Group : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1221, Anul IV, 05 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Rexlibris Media Group : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rexlibris Media Group
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!