CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 854 din 03 mai 2013        Toate Articolele Autorului

Revoluţia din Decembrie 1989, cronică de Iuliu-Marius Morariu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Recenzie de Iuliu-Marius Morariu 
  
Flavius-Cristian Mărcău, Revoluţia română din Decembrie 1989, Editura Academica Brâncuşi, Târgu Jiu, 2011, 185 p. 
  
Recenzie de Iuliu-Marius Morariu 
  
Dacă despre ceea ce a însemnat regimul comunist în România şi despre trăsăturile activităţii sale de represiune, în urma semnalelor date de istorici occidentali precum Ştefanie Courtois , s-a scris mult, autorii părăsind discursul dulceag şi angajat cu care fuseseră obişnuiţi de epoca nu de mult apusă, dar păstrând totodată, ca mărturier a autenticităţii memoriile şi interviurile , în ceea ce priveşte revoluţia din 1989, deşi s-a scris mult, în prea puţine cazuri se poate vorbi despre o cercetare istoriografică realizată în mod profesionist, cu un instrumentar metodologic bine definit şi corect utilizat. 
  
În acest context, lucrarea tânărului cercetător Flavius-Cristian Mărcău, afierosită acestei teme se constituie într-o acţiune de pinierat în cadrul căreia se doreşte demitizarea istoriei şi creionarea unui discurs argumentat şi obiectiv cu privire la evenimentele care au marcat atât acel an, cât şi soarta ulterioară a României. 
  
Opera sa, apărută la Editura Academica Brâncuşi de la Târgu Jiu, unde s-a format ca cercetător, beneficiază de prefaţa reputatului profesor, istoric, om politic şi diplomat, Adrian Gorun. În cuvântul introductiv, acesta ţine să remarce grandoarea muncii depuse de scriitor şi importanţa ei. Iată ce spune el în acest sens. 
  
Ca orice cercetător care se respectă, Flavius Mărcău a lecturat cam tot ce s-a scris în domeniu, a realizat comparaţii, a descoperit similitudinile, dar şi diferenţele, a lansat ipoteze şi le-a verificat gradul de plauzabilitate (pp. 3-4). 
  
Cercetarea propriu-zisă, structurată în conformitate cu rigorile academice contemporane este segmentată în patru capitole mari, ce sunt urmate de concluzii şi de anexa bogată în documente şi riguros întocmită, care conferă valoare cercetării. Dacă în capitolul introductiv, după ce îşi motivează alegerea, îşi precizează sursele documentare (p. 6), tânărul istoric treasează direcţiile pe care urmează să se axeze, în cel intitulat Preliminarii la Decembrie 1989 (pp. 8-15), el analizează contextul internaţional din acea vreme, reliefând felul în care a contribuit acesta la declanşarea revoluţiei.  
  
Ulterior, în capitolul următor istoricul analizează rolul generalului Stănculescu, arătând că acesta a fost împotriva lui Ceauşescu (p. 17) şi a avut un rol important în declanşarea şi desfăşurarea ostilităţilor din 89, în timp ce, în cel în care vorbeşte despre începuturile acţiunii propriu-zise, el arată că oraşul ales pentru debutul propriu-zis al evenimentelor a fost Iaşul , însă, din cauza mai multor factori (precum frica oemenilor faţă de autorităţi sau deturnarea misiunii autocarelor trimise de sovietici în Iaşi ), aceasta va debuta propriu-zis la Timişoara.  
  
După prezentarea chestiunilor preliminare, altminteri necesare unui astfel de demers, se trece la analizarea desfăşurării propriu-zise a evenimentelor. În prezentarea sa, autorul se axează pe analizarea a 3 mari puncte care au avut un rol crucial atunci, respectiv Timişoara, Bucureştiul şi Sibiul. În cadrul capitolelor dedicate acestora sunt analizate episoade şi personaje precum Laszlo Tokes (pp. 29-36, autorul arătând faptul că nu el este elementul declanşator al revoluţiei, că curajul său nu este decât o simplă invenţie şi că debutul propriu-zis al evenimentelor a avut loc, aşa cum s-a arătat, la Iaşi – p. 29), sinuciderea lui Milea (pp. 87-94), sau activitatea colonelului Aurel Dragomir (pp. 120-121), în consonanţă cu descrierea amănunţită şi bine documentată a desfăşurării propriu-zise a evenimentelor. 
  
Urmează apoi concluziile (pp. 127-132), în cadrul lor fiind recapitulate principalele elemente descrise pe larg în cadrul lucrării. Flavius remarcă aici că, în ciuda faptului că au trecut deja mai bine de două decenii de la sângerosul eveniment, în jurul lui planează încă prea multe secrete (p. 127), cercetătorii tineri fiind privaţi de aflarea multor informaţii din pricina tăcerii unora dintre principalii actanţi ai evenimentelor şi nerămânându-le decât să cerceteze documentele din arhivele statului sau mărturiile deja editate.  
  
Dincolo de lucrarea propriu-zisă, bine structurată, bazată pe o documentare temeinică şi tratând în mod profesionist un subiect încă fierbinte, se cuvine să remarcăm faptul că un mare plus al volumului îl constituie partea anexă, formată din 37 de documente în care autorul prezintă o serie dintre documentele şi rapoartele care au stat la baza cercetării sale . Ele dovedesc temienicia cercetării sale şi fac din volum nu doar o simplă cercetare şi analiză a documentelor ci şi o antologie a acestora, fapt ce o va plasa cu siguranţă între operele indispensabile instrumentarului de cercetare ce vizează tristul dar importantul eveniment. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Revoluţia din Decembrie 1989, cronică de Iuliu-Marius Morariu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 854, Anul III, 03 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!