CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 636 din 27 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Revista REGATUL CUVÂNTULUI angajată în activităţi culturale
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

Revista de cultură universală Regatul Cuvântului – publicaţie lunară, editată sub egida Ligii Scriitorilor Români -, se angajează activ în activităţi culturale prin membrii Colectivului de redacţie ori prin redactorii săi. De data aceasta este vorba de domnul N. N. NEGULESCU, director fondator şi redactor-şef, membru al Ligii Scriitorilor din România.  

Domnia sa va avea plăcerea şi onoarea de a o prezenta pe doamna Eliza ROHA, prozator, dramaturg, poet, eseist, membră a U.S.R., cu ocazia lansărilor sale de carte.  

Evenimentul se va desfăşura în ziua de joi, 4 octombrie 2012-09-27, orele 17.00, la Biblioteca judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, judeţul Dolj, în organizarea Bibliotecii menţionate şi a „Editurii „Betta”, Bucureşti, incluzând şi prezentarea poetului Marin Dumitrescu, ocazionată de lansarea ultimelor sale volume de versuri.  

Moderator al evenimentului literar va fi doamna Dana Popescu.  

 

ELIZA ROHA (Elena Roşu, fiind numele său real) s-a născut în Bucureşti, la data de 8 iulie 1946. A fost funcţionară, actualmente pensionară. Este membră a U.S.R.– Secţia proză, Filiala Bucureşti, din anul 2008, membră a Clubului dramaturgilor U.S.R., membră a Fundaţiei Internaţionale Mihai Eminescu, membră a Asociaţiei culturale Iulia Hasdeu – Club UNESCO.  

Activitate literară:  

POEZIE:  

- a debutat cu poezii publicate în diverse reviste literare între anii 1970 -1980: „Drama”, „Revista Fundaţiilor”, „Harababura”, „European Echo”, „Mesaj literar”, „Faleze de piatră” şi altele;  

- volum de autor, „Profeţie” – 2008, Editura Betta, Bucureşti.  

PROZĂ (romane, povestiri, eseuri, critică, interviuri):  

- Ultimul om, 2012, Ed. Betta;  

- Îndrăgostiţi de arta cuvântului, (Încercări critice şi interviuri) 2012, Ed. Betta, Bucureşti;  

- Chipuri de apă, 2011- Ed.Betta;  

- Povestiri: Codiţă cel viteaz, 2011 - ed.Betta;
- Formula matematică a iubirii, 2010 - Editura Betta;  

- Întâlnire la castel, 2000 şi 2010 (ed.a II-a) - Editura Betta;  

- Asasinat la Cracovia, 2009 - Editura Betta;  

- Destine în derivă, 2009 - Editura Betta;  

- Zodia proscrişilor (Concurenţialii ), 2009 - Editura Betta;  

- Femeia în verde (Deceniul speranţei), 2008 - Editura Betta;  

- Deceniul obsedat , 2007 - Editura Betta;  

- Capcane, 2007 - Editura Vox ;
- Locul de lângă icoană , 2007 - Editura Betta;  

- Patru zile în paradis, 2006 - Editura Vox ;
- Insomniile unui prinţ valah, 2005 - Editura Vox – Bucureşti şi altele  

TEATRU
- Moartea şarpelui, premieră la Teatrul dramatic “G. Bacovia” din Bacău, stagiunea 1982/1983;
- Undeva în Europa (Prizonieri ai erorii), premieră la Teatrul de Stat din Sf. Gheorghe, Secţia Română, 1986/1987, publicată în revista „Teatru” nr.5/1987;
- Întoarcerea Mariei, premieră la Teatrul “Victor Ion Popa” din Bârlad, stagiunea 1989/1990, publicată în Revista „Teatru” nr.3/1985;
- Caragiale ... fantasticul, dramatizare după proza lui I.L.Caragiale realizată împreună cu maestrul Constantin Codrescu, premieră la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, 2002 – Anul Caragiale;
- Atelierul de croitorie, spectacol-lectură, Clubul Dramaturgilor – U.S.R., 2004.  

 

MARIN DUMITRESCU s-a născut în Alexandria în ziua de 27 octombrie 1958. Este inginer de profesie, absolvent al Facultăţii de construcţii din Bucureşti. A plecat, de mai bine de zece ani, în Spania, unde se simte ca la el acasă. S-a angajat şi lucrează ca inginer constructor, dar nu a uitat marea sa pasiune, poezia, precum nu a uitat să scrie în limba română.  

În lumea literară s-a făcut cunoscut „cu un debut cenaclist strălucit, susţinut fiind în începuturi de Nichita Stănescu, Constanţa Buzea ori Tudor Opriş”, după cum afirma criticul literar Aureliu Goci.  

A debutat cu volumul de versuri „ Tratatul de pace cu moartea”, Ed. Telepres Edit, Alexandria, 2009.  

Mult mai târziu, a urmat ciclul de poeme „Simfonia Materiei”. „Volumul cuprinde o gamă poetică ce îmbrăţişează întregul univers cu tandreţe, cu uimire, cu certitudini ştiinţifice, ca martor incontestabil al devenirii universale, pornind de la punctul primordial. Cartea cuprinde un mănunchi de versuri structurate în poeme de-a lungul a 160 de pagini. Aş zice că începe cu un prolog alcătuit din 16 poeme, o adevărată uvertură a simfoniei de imagini, sugerate de cuvinte cu sensuri metaforice, continuă cu simfonia propriu-zisă, după părerea mea o adevărată geneză artistică a universului, şi se termină cu un epilog format din 14 poeme – o carte uluitoare care nu-ţi mai dă voie să respiri până când o termini.”  

„… Este vorba de „O carte – poem, o vâlvătaie de trăiri, simţiri metamorfozate în imagini apocaliptice ale vieţii şi universului, în acelaşi timp o carte a ştiinţelor exacte şi cosmogonice, prezentată poetic. Cred că ne aflăm în faţa unui astru, pe numele său poetul Marin Dumitrescu, ce va străluci pe bolta nesfârşită a poeziei”:  

(Eliza ROHA)  

Volumul „Simfonia materiei”, Ed. Betta, 2011, „s-a bucurat de o primire entuziastă din partea cititorilor. Cu o intuiţie captată de pe un canal al voinţei divine, poetul, de formaţie inginer, deci în primul rând om al cifrelor, a descris în versuri de o memorabilă frumuseţe periplul acestei cuante dumnezeeşti în universul încă necreat, înnobilând, însufleţind, conferind formă, vitalitate inexistentului. Aşa s-a creat „punctul primordial”.  

(Eliza ROHA)  

Volumul „Muntele”, Ed. Betta, 2011, „debutează în forţă, invocându-l pe Dumnezeu, divinitatea supremă a iubirii, „şeful legilor universale”, pe care îl invită la o confesiune sinceră, inteligentă, scientistă, metamorfozată într-un limbaj poetic de înaltă ţinută filozofică.  

„Vreau să fii în seara asta, tu; şi fără îngeri  

Şi hai să ne îmbătăm aici, la mine-acasă;  

Iubitori şi băutori de viaţă, până la înfrângeri,  

Fără teamă, doamne, jur că e frumoasă!”  

Poetul este un infinit iubitor de lumină şi de viaţă, acceptând de dragul lor chiar şi bucuria durerii, energia sa vitală, ca parte cosmogonică, iubindu-se în cel mai firesc mod laolaltă cu elementele naturii înconjurătoare, cu lumina, pe care o răstoarnă, cu viaţa, o sferă ce se rostogoleşte continuu. În poemele sale, „lumina înfloreşte/Altfel lumina este o ucigătoare săgeată/Aerul o prinde şi o îmblânzeşte/Aerul face lumina înceată.” În viziunea sa totul este iubire, totul se rostogoleşte sferic, elementele naturii aflându-se într-o continuă iubire.  

Din poezia sa exultă bunătate, omenie, profundă înţelegere a naturii umane ca parte a universului, dar şi bucuria nestăvilită de a trăi. În acelaşi timp atacă problemele majore ale terrei, atenţionând asupra dezastrului ce îi pândeşte pe oameni în goana lor nebună după progresul ce secătuieşte de bogăţii şi schimbă faţa pământului. Într-o metaforă inteligentă şi plină de savoare, descrie cum gândul este invitat la un congres, unde acesta decide că, spre binele omenirii, progresul trebuie stopat urgent, desigur oamenii nefiind în stare să găsească o altă soluţie”.  

(Eliza ROHA)  

 

Iubitorii de proză şi de poezie, de literatură în general, sunt invitaţi să participe la acest eveniment deosebit din Cetatea Băniei. Intrarea este liberă…!  

NOTĂ:  

Fotografiile, mai puţin anunţul publicitar, sunt preluate prin intermediul motorului de căutare Google.  

 

Marian MALCIU,  

membru al L.S.R.,  

secretar directorat, Revista Regatul Cuvântului.  

Referinţă Bibliografică:
Revista REGATUL CUVÂNTULUI angajată în activităţi culturale / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 636, Anul II, 27 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!