CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Ionel Marin         Publicat în: Ediţia nr. 774 din 12 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

Revista
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Revista „Bogdania”, o publicaţie literară editată la Focşani, al cărui scop prioritar este promovarea culturii şi a graiului dulce românesc  

În punctul glorios de sudură al Principatelor Unite, în istoricul municipiu Focşani, apare revista de faţă, editată de scriitorul Ionel Marin care s-a dovedit a fi foarte inspirat atunci când i-a ales numele „Bogdania”, care este hipocoristicul ţinutului Moldova, deci cel de al doilea nume al Principatului întemeiat de Bogdan I sau Bogdan de Cuhea Maramureşanul, cel ce a fost domnitor al Moldovei între 1359 şi 1365, de fapt, întemeitorul acestui puternic stat medieval din estul Europei. Fără îndoială, titlul revistei, „Bogdania”, este un nume în premieră absolută, foarte original, căci nu a mai existat vreo altă revistă sau ziar în România care să se numească astfel. Numele noii reviste relevează, printre altele, faptul că este o publicaţie care aminteşte că Bogdania (Moldova) ne-a făcut cadou pe cei mai mari oameni de cultură români: Cantemir, Ciprian, Porumbescu, Enescu, Alecsandri, Eminescu, Creangă, Sadoveanu, Iorga şi pe mulţi alţii, originea numelui însăşi echivalând cu o dăruire divină, dacă stăm să ne gândim că numele Bogdan, în slavonă, înseamnă „cadou (dar) de la Dumnezeu”. Desigur, acest nume distins îi creează redactorului şef o şi mai mare responsabilitate.
Noua revistă din Focşani, fondată recent de Asociaţia Cultural-Umanistă „Bogdania”, va fi înainte de toate o publicaţie serioasă şi decisă a promova creaţiile literare de valoare venite de la românii talentaţi de pretutindeni. Aşadar, în paginile ei, se va pune mare accent pe articole scrise în cea mai frumoasă limbă literară românească (poezie, proză, cronici, critică literară de mare ţinută). Va exista, deci, o anumită exigenţă, iar aşa ceva a devenit deosebit de necesar şi datorită faptului că, paralel cu predominantele materiale literare bune care apar zilnic în majoritatea revistelor literare româneşti din România şi străinătate, au început să se strecoare şi altfel de scrieri, într-o românească destul de stranie şi de greu inteligibilă. Nu sunt puţine articolele din presa centrală ori din reviste de specialitate, inclusiv cele literare, unde autorii se exprimă în scrieri în care redundanţa, anglicanismele, franţuzismele sau şiruri întregi de barbarisme proliferează, încercând să impună o nouă modă de scriere. Oare de ce trebuie să schilodim această frumoasă limbă latină, absolut unică în felul ei?
Să nu uităm niciodată că limba română este cel mai mândru şi mai frumos monument pe care latinitatea l-a ridicat în estul Europei. Armonia ei aminteşte de dulceaţa severă a graiului strămoşilor noştri latini, veniţi prin aceste locuri din Roma, acum două mii de ani, peste un popor activ şi viguros care vorbea o limbă destul de înrudită cu cea a cuceritorilor Daciei. Frumuseţea, cursivitatea şi bogăţia limbii noastre nu sunt cu nimic mai prejos de cea a limbii franceze, din care fluviul lingvistic românesc s-a alimentat selectiv până la refuz, atunci când a fost nevoie ca golurile să fie umplute. Uşoara ei asprime aproape lusitană, păstrează ceva din patina idiomului geto-dac, iar sporovăiala specific românească, plină de înţelepciuni aforistice şi de veselă spontaneitate, o fac egală în sonorităţi cu incantaţiile melodice ale italienei şi spaniolei. Afinitatea ei firească faţă de nou, faţă de tehnicitate, şi repeziciunea cu care adoptă toate neologismele de ultima oră o fac tot atât de modernă, tot atât de maleabilă şi de bogată în termeni internaţionali pe cât este engleza, limba cea mai vorbită pe glob în zilele noastre – motiv care îl făcea pe Tudor Arghezi să creadă că româna va deveni şi ea, într-un viitor nu prea îndepărtat, o limbă internaţională.
Dar, mai presus de toate acestea, lipsită aproape complet de barierele dialectale ale surorilor ei neolatine şi chiar ale englezei, limba română păstrează de veacuri o unitate şi exactitate lexicală uluitoare, cimentată de vicisitudinile istoriei, însuşire cu care nici o altă limbă nu se poate mândri întotdeauna.
Deoarece suntem siguri că viitorii colaboratori vor ţine cont de cerinţele acestei publicaţii, „Bogdania
(www.revistabogdania.ro) îşi deschide cu bucurie paginile ei către toţi creatorii români din cele patru puncte cardinale ale lumii şi îi aşteaptă cu drag să le publice creaţiile pe care dumnealor le consideră cele mai bune din câte au scris.
Fiind siguri că aşa se va întâmpla, îi dorim noii reviste un drum bun înainte, o viaţă lungă şi glorioasă care să o impună ca una din cele mai importante publicaţii de limba română, cu care viitoarele istorii ale literaturii române să se mândrească întotdeauna. Vivat! Crescat! Floreat, „Bogdania”!
 

Cristian Petru Bălan  

 

Referinţă Bibliografică:
Revista BOGDANIA din Focşani, la început de drum. / Ionel Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 774, Anul III, 12 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ionel Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Marin
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!