CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Revenirea la inocenţă-UN STROP DE VEŞNICIE de Titina Nica Ţene
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Recenzie de Prof. dr.Mihaela ROTARU  
 
REVENIRE LA INOCENŢĂ – UN STROP DE VEŞNICIE  
 
TITINA NICA ŢENE  
 
De atâtea ori am auzit, fiecare dintre noi, zicându-se că vârsta de aur a fiinţei umane este copilăria. De fiecare dată am aprobat, aducând argumente, în felul propriu, în favoarea acestei afirmaţii. O pledoarie a acestei vârste inocente este şi volumul de poezii Un strop de veşnicie, semnat de Titina Nica Ţene, apărut la Editura Dorna Tismana, în 2012. Salutăm cu largă deschidere sufletească această apariţie, extrem de inspirată, cu atât mai mult cu cât, ştim prea bine, autoarea s-a manifestat în spaţiul literar, şi altădată, cu aceeaşi vivacitate, cu acelaşi talent, cu aceeaşi vie inspiraţie. Unii se nasc pentru scris, pentru scrisul-pentru-ceilalţi, dacă ar fi să jonglăm puţin cu vocabulele, aşa, într-un spirit ludic, menit să binedispună... După propria mărturisire, smerenia, discreţia, modestia îl fac pe om, dăruirea de sine, jertfa în favoarea celorlalţi, chintesenţă a alterităţii, a omeniei, a iubirii, ca lege capitală a creştinismului.  
 
În cele 38 de pagini, scriitoarea aduce în lumină spaţiul intim al copilăriei, satul, matrice a spiritualităţii, „alfa şi omega” copilului venit în lume pe plaiuri mirifice, de basm. „Părul, nucul şi gutuiul/ sunt deja cam ofiliţi/ nu e nimeni prin ogradă/ să simtă că sunt iubiţi”. (Aşa-i viaţa...) Într-adevăr, peisajul conturat ni se înfăţişează suav, în contururi fine, de o candoare ieşită din comun. „Mi-e dor de tanti Victoriţa/ de sfatul ei cel înţelept/ deşi, de-acolo nu mai vine/ eu parcă tot o mai aştept”. (Dor de tanti Victoriţa) Fiinţe plăpânde populează acest spaţiu, ca descinse dintr-o pagină de poveste, mai aproape de ireal, decât de palpabil şi concret, prezenţe diafane, îngereşti. „Stă bătrâna gârbovită,/ pe o bancă, sub un tei/ toate tristeţile lumii/ stau ascunse-n ochii ei”. (Cheia bătrânei) „Îmbătrânesc părinţii lângă noi/ fiind ocupaţi, nu prea îi luăm în seamă”. (Îmbătrânesc părinţii...) „Am fost, măicuţă, la mormânt/ ţi-am povestit de-adâncul dor al meu/ tu nu răspunzi şi taci mereu/ iar vorbele-mi se-mprăştie-n vânt.” (Ziua morţilor)  
 
Dimensiunea religioasă este profundă, iese puternic în relief, ca într-un basorelief maiestos. „Doamne, fă ca toţi cei răi/ În suflet să se privească/ Să descopere în ei partea/ Cea Dumnezeiască...” (Rugă) Termenii religioşi abundă fără ca să vatăme cu ceva atmosfera creată, de pace, de echilibru, de bunăstare, de ingenuă căutare a esenţei în miezul lucrurilor şi al fiinţelor. Ba mai mult decât atât, religiozitatea acută sporeşte mesajul cărţii. „Să te bucuri că ai cules un măr/ Rumenit, cu miezul plin de soare/ şi copilul mic, abia mergând/ ţi-a întins cu mâna lui o floare”. (Bucuria lucrurilor simple)„Trec prin toamna vieţii mele,/ Ma aşteaptă o iarnă grea,/ ce pot, Doamne, ca să fac,/ să trec mai uşor prin ea?” (Trec prin toamnă...) „Mă străduiesc din răsputeri/ ca să gândesc mai pozitiv/ dar cum pot, Doamne, să fac asta/ îmbătrânind definitiv?” (Întrebare)  
 
Cu adevărat, cartea transmite, printr-o încărcătură extraordinară de idei, de trăiri şi de sentimente, un mesaj de reîntoarcere la puritate, la ingenuitatea vârstei de aur, o revenire cu ochii minţii şi ai sufletului, la Părinţi, la moşi şi strămoşi, poate de mult apuşi sub glie şi uitaţi sub vijelia timpului care se scurge inexorabil şi care nu ne dă răgazul să medităm o clipă asupra efemerităţii vieţii. „Dă-mi, Doamne, tinereţea înapoi/ ca să învăţ din nou la lumânare/ să mai privesc lumina clară/ a cerului cu stelele-n spinare”. (Rugăciune)  
 
Cartea devine apel puternic la trezire, regăsire, reculegere. O confesiune în succesiunea anotimpurilor - ale anului,dar şi ale ale fiinţei umane. Mai cu seamă toamna şi iarna, ...ca adâncă judecată a lucrurilor, lucidă şi pătrunzătoare. În ecou de pastel, de odă, de elegie, de romanţă, versurile de faţă dau glas unei rugi către cer. Ele devin cerere, mulţumire sau laudă ca în Psalmii lui David. Implorare a graţiei divine, cerere umilă, de o sinceritate deconcertantă.  
 
Un moment de pace, oferit nouă, cu atâta drag, de Titina Nica Ţene, inimă mare, al cărui preaplin interior, debordant, devine sursă de creaţie, de inspiraţie. Iubire şi frumuseţe morală, nobleţe şi bogăţie sufletească, tradusă în versuri de o sensibilitate rară.  
 
Prof. dr. Mihaela Rotaru  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Revenirea la inocenţă-UN STROP DE VEŞNICIE de Titina Nica Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1129, Anul IV, 02 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!