CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 732 din 01 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

REVELION ÎN SCARA BLOCULUI - tabletă - CEZARINA ADAMESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

REVELION ÎN SCARA BLOCULUI  

 

Ce-a mai rămas din vechiul an? Câteva urme de sine. Nişte cărţi. Nişte cuvinte. Multe lipsuri din patrimoniul secret al inimii mele. Aceste lipsuri/absenţe mă dor simptomatic, ca şi durerea unui picior lipsă. Locul nu poate fi umplut lesne. Fiecare absenţă lasă un mare gol. Şi atâtea amintiri pe retină. Prilej de nostalgie. Nu le rechem, dar ele vin singure. Le gonesc îndărăt, se ascund, apoi se ivesc din nou. Sâcâieli.  

Am adunat atâtea afecte. Ce să fac cu ele?  

Îmi sunt zadarnice.  

Ieri noapte, la cumpăna anilor, am avut din nou acele încercări şi ispite, de a-mi lua lumea în cap. În loc să fiu liniştită, în casa mea, zgomotul petardelor, pocniturile puşcoacelor şi rachetelor care zguduiau blocul, mi-au isterizat animalele casei. Şi pe mine, în primul rând. Ce fel de petrecere e asta? Unii oameni nu se simt bine dacă nu fac un zgomot infernal. Şi dacă nu deranjează pe cineva. Cu cât deranjul e mai mare, cu atât satisfacţia lor creşte până la paroxism. Le măreşte adrenalina. Faptul că fac rău cuiva (bătrân, copilaş, animal) îi excită grozav.  

Poliţia n-a luat nici o măsură pentru ca în oraş să nu se întâmple asemenea grozăvii deşi s-a spus că s-au confiscat tone întregi de materiale explozive şi pedeapsa pentru utilizarea unor astfel de materiale este de 1-3 ani de închisoare. Aiurea! Răul proliferează şi închite totul, ca o caracatiţă.  

E o apetenţă grozavă pentru petrecerea sălbatică, primară care-i transformă de oameni în fiare. Până şi fiarele sunt mai blânde, mai liniştite şi nu te atacă decât când simt că sunt în primejdie.  

În ce ne-am transformat, oameni buni? În oameni preistorici? Unde ne trezim? În grote?  

Şi peste toate, faptul că nu poţi spune nimănui acest lucru – pentru că lumea te consideră nebun sau înapoiat – te doare cel mai mult.  

Care să fie normalitatea, că eu am pierdut noţiunea acestui cuvânt?  

Am văzut jocurile de artificii din China şi din Australia. Nu aveau nimic agresiv. Erau nişte desene luminoase pe cer, mai mare frumuseţea. Efectele pirotehnice au fost extraordinare. Nu te săturai să priveşti. De ce nu ne putem distra civilizat, ci numai în zbierete, chiote, ţipete, bubuituri, care-ţi sparg timpanele?  

Pentru mine e tare curios şi revoltător. Mai ales, că, împotriva unor astfel de sălbatici, nu ai cum te apăra. Nici poliţia nu le mai poate face nimic. Ei pun stăpânire pe oraş, pe cartiere şi se comportă ca oamenii grotelor. E ca într-un coşmar care nu se mai termină.  

Dimineaţă, când m-am dus la biserică, pe cutiuţele poştale din holul scării, erau multe pahare din plastic, pe jumătate consumate. Mulţi tineri s-au adunat în scara blocului şi au făcut revelionul lor. Cu mugete, cu strigăte, cu pocnituri, cu tunuri, rachete, cu întreg arsenalul explozibil cumpărat (de unde?) – că s-a zis că au fost confiscate.  

Nu mi-a priit nimic, nimic. Voiam doar linişte. N-am avut baftă.  

Astăzi încă, mai răsunau din când în când, ecourile exploziilor de ieri după amiază şi de azi noapte.  

Agresiuni care-ţi transformă viaţa în coşmar.  

Şi nimeni nu iese în uşă să-i alunge. Nu înţeleg deloc atitudinea vecinilor care tolerează aceste acţiuni barbare, ale unor tineri periculoşi, care nu muncesc, se droghează, beau, fumează şi sperie oamenii pe stradă. Să-i etichetez, n-ar sluji la nimic. Aşa înţeleg ei viaţa. Aşa înţeleg să-şi bată joc de ei înşişi şi de alţii, indiferent că sunt părinţi, fraţi, bunici, vecini, cunoştinţe.  

Ne-am întors de la civilizaţie cu sute de ani. În curând, o să ne urcăm din nou în copaci, de unde am căzut odinioară.  

Prima zi din An, 2013  

CEZARINA ADAMESCU  

Referinţă Bibliografică:
REVELION ÎN SCARA BLOCULUI - tabletă - CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 732, Anul III, 01 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!