CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 913 din 01 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

Reuniune festivă la Cenaclul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Reuniune festivă la Cenaclul „Artur Silvestri“ 
  
Şedinţa de joi, 27 iunie 2013, ce a avut loc în Sala Armelor de la Cercul Militar Cluj, a fost una sărbătorească şi extrem de bogată pentru membrii Cenaclului „Artur Silvestri“.  
  
După salutul de bun venit adresat de doamna Antonia Bodea, conducătoarea cenaclului, oaspeţilor veniţi din Târgu Mureş, Năsăud, Alba Iulia, Dej şi Gherla şi cenacliştilor, a fost citită ordinea de zi.  
  
Al. Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor din România, a trecut în revistă manifestările culturale la care au luat parte membrii clujeni ai Ligii în ultima perioadă, apoi a prezentat cel mai recent număr al revistei „Carpatica“, a prietenilor noştri argeşeni (din ce în ce mai ambiţioşi şi cu o carte de vizită tot mai impresionantă din punct de vedere literar-artistic), şi două volume esenţiale pentru cultura română: România moluscă, a gen. (r) dr. Mircea Chelaru, şi Portretul-autoportret. Brâncuşi de Miliţa Petraşcu şi Brâncuşi, semnat de prof.univ.dr. Victor Crăciun, ambele volume apărând la Ed. Semne din Bucureşti, cu sprijinul Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de pretutindeni. 
  
În continuare, au urmat lansări de carte stând sub semnul diversităţii. 
  
În absenţa autoarei, venită pentru eveniment din Canada, însă reţinută în capitală de o afecţiune acută, Georgeta Resteman din Cipru a prezentat foarte documentat cartea Zâmbind vieţii a Elenei Buică, urmată fiind de Al. Florin Ţene, care a vorbit despre autoare şi textele sale memorialistice. 
  
Târgmureşeanul dr. Dorian Marcoci a venit înaintea publicului clujean cu cel mai recent volum de versuri al său (al treilea), Dor, care a fost prezentat de preşedintele Al.Fl. Ţene – care a publicat, anterior întâlnirii de la „Artur Silvestri“, o recenzie, sub titlul Dorul ca sentiment al aducerilor aminte – şi de Iulian Patca, pentru care întâlnirea cu doctorul-poet a constituit o frumoasă surpriză. La cererea auditoriului, poetul a lecturat câteva dintre sensibilele poeme incluse în volum şi a dăruit autografe. 
  
Voichiţa Pălăcean-Vereş a prezentat antologia Cărticica mea de vară, realizată de Ediura Maria Cristina. Autorii din antologie au fost reprezentaţi de Ravica Vlaşin, care a explicat în ce condiţii s-a născut acest proiect colectiv, apoi a lecturat texte incluse în volum semnate de Titina Nica Ţene şi de sine. 
  
A urmat lansarea celui mai recent roman al lui Al. Florin Ţene,”Inelul de iarbă „ despre care au vorbit Voichiţa Pălăcean-Vereş – editorul şi prefaţatorul cărţii, Ion Constantinescu – ce l-a numit pe scriitor „un dresor al cuvântului“, Antonia Bodea – care a evidenţiat „îndrăzneala cu care abordează diferite tehnici literare“ prolificul om de cultură, şi Lola Ţâmbrescu, ce a remarcat talentul deosebit al prozatorului. Ioan Nemeş i-a replicat romancierului cu o inspirată epigramă: „Iarba rămasă de la inele/ Ajunge la vite în iesle./ Noi aşteptăm pe mai departe/ Cartea... Inele... de lapte!“. 
  
Doina Mărghitaş a dat glas unui emoţionat Laudatio închinat inimoşilor cenaclişti clujeni ce i-au oferit sprijin în clipe de cumpănă, mulţumirile sale îndreptându-se mai cu seamă către soţii Titina Nica şi Al. Florin Ţene, ale căror încurajări au ajutat-o să se dedice din nou scrisului, după o îndelungată absenţă din peisajul publicistic. 
  
Efervescenta scriitoare venită de la Alba Iulia, leşeancă din părţile Năsăudului, Veronica Oşorheian, a adus înaintea spectatorilor cărţile sale apărute în 2012 şi 2013, Colocvial. Faţete ale binomului autor impact relaţional, Duioşie peste umăr şi Traista cu pătrăţele, toate mărturisind pasiunea pentru literatură şi istorie, măiestrit îmbinate şi oglindite în pagini sensibile. 
  
În continuare, şedinţa de cenaclu s-a concentrat pe grupul de scriitori veniţi de la Năsăud, care au sosit cu tolba plină de cărţi spre a le dărui gazdelor din Cluj-Napoca. Pentru început, ei au adresat invitaţia ca în 3-4 octombrie să fim alături de ei la aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional „George Coşbuc“ (fostul Gimnaziu grăniceresc), cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ de pe valea Someşului Mic. 
  
Pentru început, a luat cuvântul Ioan Mititean, cronicarul Ţării Năsăudului, autor al 12 volume, editate sub genericul În vârful peniţei, care a vorbit despre cea mai recentă carte semnată împreună cu soţia sa, Lucreţia Mititean, De peste Ocean, care a apărut şi cu sprijinul preşedintelui S.U.A., Barack Obama. 
  
Profesorul Ioan Seni, reputatul istoric, ne-a recomandat cartea sa de autor Năsăudenii şi Marea Unire, apoi impozantele lucrări al căror coordonator este, „Asociaţia ASTRA Rediviva“. Sesiune internaţională (2010; Năsăud); Realităţi şi obiective astriste şi europene în context internaţional, Sesiune internaţională de comunicări. Năsăud, 8-10 oct. 2010 şi Dicţionarul culturii şi civilizaţiei populare al judeţului Bistriţa-Năsăud, Vol. I. Ţara Năsăudului. 
  
Astristul de seamă din Năsăud, cercetătorul, jurnalistul şi profesorul Mircea Daroşi, a vorbit despre personalitatea universitarului ieşean Gavril Istrate, de loc din ţara lui Coşbuc şi Rebreanu, şi apoi şi-a prezentat cartea ce i-a închinat-o recent, cu ocazia împlinirii centenarului: Gavril Istrate – Decanul filologilor români. 
  
Profesorul pensionar Romului Berceni a vorbit despre lucrarea sa Fraţilor de peste Prut. Intervenţia lui Iulian Patca amintind de faptul că în ţinutul năsăudean, odinioară, bătrânii recitau din Coşbuc fără a cunoaşte paternitatea poeziilor – consfinţind, astfel, intrarea în folclor a clasicului ardelean – l-a provocat pe Romulus Berceni să vorbească despre nestematele creaţiilor literare orale ale poporului nostru, după care a recitat, cu patos şi artă scenică o minunată baladă populară. 
  
După schiţa de portret pe care Voichiţa Pălăcean-Vereş a făcut-o grupului de intelectuali veniţi de la Năsăud, Lucreţia Mititean a mulţumit clujenilor pentru invitaţia făcută şi pentru căldura cu care au fost primiţi în mijlocul lor ca să vorbească despre realizările lor în universul cuvântului scris, în cadrul „ASTREI“ sau în viaţa comunităţilor locale din care îşi trag sevele. 
  
Universitara Luciana Vlad, psihologul apropiat sufleteşte de scriitori, a încheiat şedinţa de cenaclu cu o Pastilă despre inteligenţă. 
  
Ziua atât de densă în manifestări culturale s-a încheiat cu o agapă prietenească, prilej pentru musafiri să se cunoască mai bine cu gazdele lor, să vorbească despre proiectele de viitor şi despre manuscrisele aflate încă în lucru. 
  
Ne vom revedea la toamnă, în 26 septembrie. Până atunci, să avem cu toţii o vacanţă de vară tihnită, frumoasă şi inspirată, pentru ca la următoarea şedinţă de cenaclu să revenim cu forţe proaspete şi creaţii proaspete! 
  
Voichiţa Pălăcean-Vereş 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Reuniune festivă la Cenaclul Artur Silvestri , articol de Voichiţa Pălăcean Vereş / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 913, Anul III, 01 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!