CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  Retorică patriotardă !...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Retorică patriotardă şi cu tendinţă, într-un anturaj politic! 
  
„De onoarea de a interveni cu câteva consideraţiuni în această împrejurare plenară, responsabilă şi reprezentativă cred, a zis preopinentul purtând-şi nasul ca pe o flamură continuu vânturată pentru a fixa nu fizionomii (care i se înfăţişau oricum dintr-o ochire - „fâlfâire de fald”) ci pentru a „adulmeca” anticipat esenţele mirifice şi farmecul tainic şi tentant al pre-gustării dorinţelor şi intereselor atât de mult amânate pentru membrii şi simpatizanţii locali ai formaţiunii, oricum uşor de „dus cu preşul”!... Îşi propunea nu „expuneri” care să ia faţa, ci dialoguri de lucru cu oamenii, pentru a lua pulsul şi a fi la curent...cel puţin asta era indicaţia sosită de la vârful vârfurilor! 
  
„Tiraja” vorbe, perorând „preţiozităţi” fără a slăbi deloc suflarea convingătoare a inflexiunii verbului din propoziţii, dar cel mai des din fraze pompoase fără cap şi fără coadă, era tare certat cu logica în ultimul timp (semn clar al derutei şi lipsei de inspiraţie ideologică!?) pentru o minte pe fază şi zburdalnică şi darnică cu subtilităţi de limbaj care începuseră să sufoce „angrenajul” la pachet cu care îşi „bumbăcea” asistenţa, lăsată altădată cu „gura căscată” la atâtea amuşinări paradisiace promise, puse acum în gură mai curând să reliefeze evidente „cârpeli” dogmatice, decât reuşite în materie de „barbologie”!  
  
Cu toate că de fiecare dată îşi promitea sieşi s-o „rupă” cu caraghioslâcurile, anatema şi sarcasmul ce ţintea (până la sângerare) adversarul politic, cădea exact în marginea unei poziţii din care trăgea la „foc automat” şi din toate poziţiile, „culcând la greu” şi cu înverşunare tot ce era în bătaia „cartuşierei şi bandulierei” asigurate cu „muniţie” (să mai dea şi la alţii, aliaţi desigur!) de armatorul-şef al unităţii politice căreia era chemat să-i aducă reale servicii pe „câmpul de bătălie electorală”!. O marţialitate uşor de comparat cu alte atitudini „de salon” pe care le adoptase până mai ieri şi care confereau distincţie şi elevată punere în temă asupra compatibilităţii „contrariilor doctrinare”, motiv de râcă şi contondente aplicaţiuni pe modelul fizic al oponenţilor. „Ciomăgarii” erau în maximă alertă, îşi lustruiau şi ungeau de zor tacticile şi ustensilele pregătite să intre în joc la primul semnal...  
  
„Când într-o ţară, expunea el cu un reproş subînţeles şi cu trimitere la nenumărate „prezumţii istorice” care toate începeau cu „dacă şi cu parcă” – cu toate că practica vieţii curente îndepărta acul busolei către o atare premiză în desfăşurarea istoriei – plimbă...nu, nu într-o barcă ci în ditamai vaporul cu timonier vigilent şi surclasându-i întru veghere şi viziune pe toţi ceilalţi râvnitori la suprema dregătorie şi, continua cu aplomb, „bântuie fără noimă flagelul minimei rezistenţe în traiul cel zilnic al românului, când sutele de mii de pensionari (şi nu numai ei) lăcrimează în faţa sclipiciului codat (ca şi) în valută al produselor apetisante şi de bună vreme ale produselor alimentare de strictă necesitate aflate sfidător în vitrinele şi galantarele super şi minimarketurilor şi mai de curând al mall-urilor – şi continua întărâtarea (asmuţirea) apelând la subtilităţi de teorie gramaticală şi a „chibritului”(!) – şi când şomajul a deveni personificarea însăşi a primului verb auxiliar al limbii române dar şi substantivat cu care puterea titulară îşi conjuga propria-i suficienţă şi nababa-i opulenţă, când iniţiativele şi politicile însănătoşirii în multe domenii (învăţământ, sănătate, cultură, protecţie socială etc) sunt tarate de indiferenţă şi de ocaua corupţiei şi jumătăţilor de măsură este timpul...!!!???”. 
  
Prea vocal şi garnisindu-şi discursul cu ingrediente cu invocări lăcrămoase şi paternaliste obţinea adesea efectul scontat, alăturând masei de nemulţumiţi (puţini în sală şi aflaţi întâmplător p-acolo) şi câţiva simpatizanţi hotărâţi s-o rupă cu flecăreala nerostuită şi demagogică... şi oratorul, simţind cumpăna celor din urmă apela la alte subterfugii, se făcea luntre şi punte pentru a fi devotat propagandei de partid.  
  
Simulând devoţiunea personificată faţă de propaganda de partid (ea te ridică, tot ea te coboară!), departe de de a-şi uita obârşia şi de a fi abandonată îşi rostuieşte pârghiile acaparării întru slugărnicie şi delaţiune pregătind noi escaladări, în timp ce „ciocoii partidului” tronează mărinimos, mimează evlavios şi îşi declamă sârguincios „înţelepciunea” de a-şi fi însuşit pârghiile şi regulile (nu se ştie cât de sfinte!) ale „pieţei lbere”!  
  
În paralel, joacă tontoroiul pe mormântul „frumos ornat şi sădit cu flori proaspete” al principiilor care fundamentează exerciţiul şi arhitectura noii vieţi democratice pentru care şi el a depus...o floare! Astfel se evidenţiază grosier mimata atotputernicie, într-un fel sintagma atoateocrotitoare a strămoşilor noştri latini „pater patriae” în caree se erijează cine vrei şi cine nu vrei din reprezentaţii fostelor eşaloane doi şi trei ale încă „nedefunctului” declarat partid comunist . Mase mari de oameni râmân în continuare prinse ca-ntr-un cleşte în cuşca demagogiei - care şi-a luat ca aliaţi televiziuni care nici măcar nu-şi mai declamă (aşa, de amorul artei!) independenţa legiuită de normele care au consacrat-o, adesea, cu titlul pompos, tentant şi puţin credibil de a „patra putere în stat” – când vede toată lumea cum căzneşte (trage din greu!) la „jugul bănos şi pufos(!)” al mogulilor din media.  
  
Suntem aproape şi totuşi din din ce în ce mai...departe, să punem piciorul în prag şi să spunem un „NU” hotărât haosului şi degringoladei din aproape toate domeniile, de a pune capăt cu fermitate în practica vieţii curente a „eroicei” jelanii „Nu, aşa nu se mai poate”, opunând cu încăpăţânare şi demnitate tot un istoric îndemn, la apărarea fiinţei unui neam ameninţat de genocid acum aproape o sută de ani (chiar dacă ameninţarea era una exclusiv militară): „Pe aici, nu se trece !”...  
  
Doar în acest fel, jelania n-ar mai însemna de mult o plângere cu ingrediente de rugăminţi, fierbinţi şi mieroase ci un veritabil strigăt de revoltă, împotriva nepăsării, bătăii de joc, discriminării sociale şi civice, al celei mai ignobile delăsări şi platitudini puse în scenă de „coregrafi” destoinici ai oricărei puteri (formaţiuni sau alianţe) care pretind că ne conduc şi ne miruiesc (cu „instrumentarul” acaparant al miluirii instituţiei de care se serveşte în mare măsură pentru a ajunge „sus”!)  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Retorică patriotardă !... / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 250, Anul I, 07 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!