AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Boris Mehr         Publicat în: Ediţia nr. 1075 din 10 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Respectă-ţi aproapele
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Respectă-ţi aproapele 
  
Îndemnul „Iubeşte-ţi aproapele” se regăseşte în religia evreilor şi creştinilor. Eu aş adăuga „respectă-ţi aproapele ca pe tine însuţi”. De ce? Pentru că în viaţă am avut fiecare altercaţii, conflicte, poate că sunt şi îngeri care nu cunosc aşa ceva. A insulta un om, un aproape prin definiţie este semnul lipsei de respect faţă de propria persoană. Nu vreau să fiu lup moralist. Am greşit, Doamne, iartă-mă, aşa cum nu m-au iertat cei pe care i-am „provocat”. Un om în vârstă este mai sensibil la insulte, deşi am văzut că şi un om în vârstă ( adică trecut de 60 de ani) poate insulta urât pe tineri. Nici tinerii nu se lasă mai prejos. Ba sunt ş cruzi, te trimit fie acasă, fie la morgă, la cimitir, una-două. O fătucă m-a numit idiot, anost, etc. Aşa o fi, cum poate fi un om de 72 de ani decât anost? Nici nu e grav. Nici idioţenia nu este o boală întotdeauna. Vezi IDIOTUL lui Dostoievski, cel mai bun roman citit de mine vreodată. Un individ de vreo 27 de ani mă numeşte bătrânel necunoscut, el însuşi fiind un anonim. Eu am avantajul că nu mai pot fi un ratat. Tot ce s-a putut rata, s-a ratat. Rău este când un tânăr se ratează. Mai am un exemplu şi termin. Un bun jurnalist , umblat prin lume, mă abordează la per tu, îmi dă lecţii de morală, dar când îl enervezi te poţi trezi cu vorbe mirosind a hazna. Eu cred, vreau să cred că un om rău nu poate scrie literatură bună, este adevărat că reciproca nu este valabilă. Poţi fi o bunătate de om şi să nu ai talent. Dar talentul fără o morală solidă, în sensul respectului pentru semeni , se iroseşte. Oscar Wilde a avut de suferit pentru că era homosexual. Dar era un dandy, un om cu maniere, literatura sa este îmbibată de frumos, acel „Prinţ fericit” este o povestire –minune. Avangardiştii s-au dedat la limbajul scabros, nu toţi, unii. Am îndoieli că orice avangardist a fost sau este şi talentat. Pofta de scandal nu înlocuieşte actul estetic. Vechea dilemă – etica/estetica este mereu actuală. Nu voi da nume, nici un huligan nu merită o reclamă. Fiecare să-şi facă în sinea sa mea culpa. Când văd la TV, pe orice post , cum se „porcăiesc” vedete, politicieni, mă întristez. TV are o mare vină, mai bine zis cei care exploatează instinctele primare ale unor spectatori, setea de violenţă verbală şi fizică, ca şi unii plimbăreţi pe Internet, mă prinde o silă profundă. Toate acestea ne-au influenţat prost, degradarea morală este în plin avânt, dacă avânt se numeşte acest haos moral. Nu sunt predicator, dar este bine , uneori, să ascultăm şi glasul purtătorilor de cuvânt al religiilor. Chiar dacă nu eşti credincios, nu-L ai pe Dumnezeu drept călăuză, încearcă să te respecţi ca om, iubite lector, nu fi ipocrit. Bietul Rimbaud a trăit mizerabil din lipsa unui suport moral, în ciuda unui imens talent. La fel Baudelaire, Verlaine, pictorii„blestemaţi”, mulţi scriitori. Vorba lui nenea Iancu – „O soţietate fără prinţipii, ca va să zică nu le are”. Să râzi şi să plângi.  
  
BORIS MARIAN 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Respectă-ţi aproapele / Boris Mehr : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1075, Anul III, 10 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!