CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1054 din 19 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Reporterul, prin actul creaţiei, are părtăşie cu veşnicia
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

“Există ceva în România pe care nicio gafă politică şi nicio tragedie istorică nu o pot suprima. Există forţa creaţiei; există această vână bogată şi fără putinţă de secat. Lumea ni s-ar fi părut mai tristă (…) dacă n-ar fi această forţă de creaţie pe care o simţim pulsând şi manifestându-se în jurul nostru”. Această convingere de suflet o avea Mihai Eminescu - părintele jurnalismului românesc, la mijlocul celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea.  

Cu adevărat, nu există nimic mai înalt decât creatorul, fie că vorbim de pictor, fie că facem referiri la sculptor, pedagog, scriitor sau jurnalist. Pictorul sau sculptorul fac numai o figură fără viaţă, pedagogul modelează un chip viu, dar reporterul dansează cu literele dând sens cuvântului şi vieţii de care se bucură atât oamenii, cât şi Dumnezeu. Nu există artă mai frumoasă şi mai adevărată în afară de aceea de a-i îndruma, însufleţi, bucura şi călăuzi pe oameni, prin cuvânt, spre o viaţă pe care nu au cunoscut-o şi nu au văzut-o, viaţa veşnică. Astfel, reporterul, prin actul creaţiei, poate avea părtăşie cu veşnicia.  

Cu toate acestea, cel care lămureşte o dată pentru totdeauna problema creaţiei nu este altul decât Iisus Hristos care spune: “Adevărat, adevărat zic vouă: Fiul nu poate să facă nimic de la Sine, dacă nu va vedea pe Tatăl făcând; căci cele ce face Tatăl, acestea le face şi Fiul întocmai” (Ioan 5, 19). Cu alte cuvinte, Fiul accede în actul creator al lui Dumnezeu. Această accedere în actul creator are deja părtăşie la viaţa veşnică pe care omul o caută. Dar ce înseamnă să participi la actul de creaţie a lumii împreună cu Ziditorul? Iată, cu adevărat, o întrebare dificilă!  

Cum se explică, însă, sau ce reprezintă dorinţa de a crea? Greu de explicat. Credinţa în puterea şi măreţia cuvântului probabil că declanşează un război lăuntric ce dă naştere unei forţe, o energie creativă de neimaginat. În această situaţie, se poate spune, pe drept cuvânt, că orice vis poate deveni realitate, chiar şi atunci când este vorba despre arta scrierii. Totul este credinţă, voinţă, inspiraţie, perseverenţă şi îndrăzneală indiferent de obstacolele pe care le întâmpini. Restul este pricepere şi talent. Nu întâmplător, Domnul Iisus Hristos a rostit cuvintele: „Îndrăzniţi, Eu am biruit lumea!”. În această idee, se pare că Cerul nu este de partea celor indiferenţi şi fricoşi, ci dă un avânt incredibil celor îndrăzneţi.  

Scrisul, darul celor îndrăzneţi, merge mai departe! Puterea mistică a scrierii, în mare parte, nu se poate exprima prin sentimente, pentru că atunci când simţi şi trăieşti magia literelor, nicio glorie a pământului, nici cel mai bun prieten, nici cea mai mare iubire, nimic din toate aceste lucruri nu mai prezintă importanţă pentru tine, în acele momente, căci trăieşti clipele veşniciei.  

Astăzi, forţa creatoareeste recunoscutăîn reporter, în „cel ales” dintre miile de oameni care s-au predat creaţiei, născut al văzduhului, căruia Providenţa i-a hărăzit „peniţă de aur” pentru a săvârşi cel mai tainic şi mistic ritual al creaţiei - scrisul. Reporteruleste cel care cuprinde lumea din priviri şi o „alintă” la pieptul lui, este cel care simte infinitul universului, care vede frumuseţea şi slava dumnezeirii, care simte naşterea opereica un liman de linişte şi fericire.  

El, omul acesta care se prinde în horă cu norii care-l însoţesc, care stă la masa rotundă a poeţilorşi soarbe din pocalul nemuririi când soarta i-l întinde, care simte şi trăieşte clipele veşniciei nu-şi cunoaşte măreţia. El, reporterul, nu moare niciodată, el lasă în urmă amintirea trăirilor din necuprinsul omenirii.  

Reporterul simbolizeazăchemarea cerului, vocaţia perfecţiunii, demersuri iniţiatice şi, nu în ultimul rând, libertate, pentru că, numai în măsura în care omul este liber, el poate crea.El este cel care închide cerul şi trage cortina.  

Cu toate acestea, există un reporter special care surprinde cel mai mare eveniment al omului, şi anume momentul în care sufletul părăseşte hotarele morţii şi ţâşneşte în nemurire. Acesta este Dumnezeu.  

Doamne, ajută!  

Ştefan Popa  

 

Referinţă Bibliografică:
Reporterul, prin actul creaţiei, are părtăşie cu veşnicia / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1054, Anul III, 19 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!