AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Reportajul literar, frescă sentimentală a
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Reportajul literar, frescă sentimentală a Ţării Vlădesei 
  
Recenta carte a publicistei Doina Mărghidaş, membră al Ligi Scriitorilor, şi a Uniunii Ziariştilor Profesionişti, intitulată “Povestiri, articole, reportaje din “ŢARA VLĂDESEI “, apărută la Editura NAPOCA STAR, 2013, cu un “Cuvânt înainte “ de Constantin Zărnescu, care ar fi putut avea titlul “Ţara Vlădesei în oglinda retorică a amintirilor“, este o panoramă monumentală a unor imagini şi trăiri într-o zonă a Munţilor Apuseni, o confesiune a naratorului care reconstruieşte imagini plastice, în stilul consacrat al punerii în realitate. 
  
Cartea cuprinde 46 de tablete şi o Postfaţă ce cuprinde un mic interviu acordat de autoare ,în 1980, ziaristului Valer Ghioreanu. 
  
Despre autoare regretatul Petru Poantă scria:”Prof.Doina Mărghitaş este o folcloristă pasionată. Trebuie să remarcăm, mai întâi valoarea cântecelor( ... ) şi includerea, în volum, a câtorva creaţii de autor, care dincolo de ritmica aparte, reprezintă acelaşi tezaur popular,“ iar Ion Arcaş preciza:”Scrisul documentat şi frumos al Profesoarei Doina Mărghitaş se împlineşte, întru educarea şi instruirea elevilor, a tineretului, precum şi întru ridicarea spiritual a locuitorilor din Ţara Apusenilor. “ 
  
Textele celor doi nu exprimă îndeajuns întreaga cuprindere a creaţiilor doamnei Doina Mărghitaş, descoperindu-ne o simptomatologie a constipaţiei celor care lucrau în sistemul de propagandă comunistă de teama cenzurii, probabil şi al educaţiei. 
  
În reportaje, unele cu tentă literară, autoarea foloseşte un text construit în care urmăreşte apariţia, dispariţia trăirilor în cronologia evenimentelor, un fel de jurnal care continuă să se constituie în directa legătură cu existenţa unei comunităţi. 
  
Cartea se deschide cu reportajul “Lungul drum spre casă “ în care Doina Mărghitaş rememorează zilele de iarnă din preajma vacanţei de iarnă, pe când făcea naveta dintre Poieni unde funcţiona ca profesoară şi Cluj ,unde locuia.Minuţiozitatea cu care descrie momentele petrecute în trenul ce venea de la Ciucea se constituie într-un tablou plastic în care predomină albul sincerităţii. 
  
Autoarea cunoscând aspra viaţă a oamenilor din Ţara Vlăsiei îi oglindeşte plastic şi sugestiv în tablouri vibrante unde aceştia trăiesc”Cu sufletul şi inima în pădure “, fiindcă ei îşi duc viaţa între biserică, meseria lor de ţapinari, pietrari, ciobani, restauratori de drumuri, învăţători, preoţi, îngineri, mai ales silvici, constructori de case, chiar câtăreţi. Printre atâtea amintiri risipite prin cele 46 de tablete, autoarea îşi aduce aminte că aceste meleaguri mioritice au fost călcate, înainte de cel de-al doilea război mondial, de scriitorii Al.Brătescu-Voineşti şi Mihai Sadoveanu, vânători pasionaţi care în cătarea armelor nu cădeau niciodată căprioarele. Ei fiind, de fapt, vânători de imagini şi trăiri. 
  
Descrierile devin adevărate poezii atunci când “Printre păduri de brazi, fagi şi păşuni de munte se-ntinde un sat lung, aproape de cer, pe care nu-l vezi decât dacă-ţi arunci privirile în sus, spre Dumnezeu şi-ţi pare că descoperi pe vârfuri de munte oameni din altă lume.“(Tranişul-satul aproape de cer ). 
  
Citind reportajele doamnei Doina Mărghitaş gândul mă duce la Geo Bogza cel care a făcut realitatea mai reală decât realul, cum spune într-o conferinţă Călinescu, fiindcă autoarea acestui interesant volum excelează în presărarea cu imagini plastice în texte care reînviază activitatea unor meserii arhaice continuate, apoi, în întreprinderi socialiste modernizate. Oricum, nu înclinaţia pentru reflecţia teoretică şi imaginaţia procedeelor e covârşitoare în cazul autoarei, deşi doamna Doina Mărghitaş cunoaşte bine tehnica organizării textului, ci un foarte puternic simţ al realităţii. Impresia de autenticitate e destul de mare în reportajele sale, încât imaginaţia coagulată în metafore şi comparaţii accentuează cu acuitate tabloul natural şi fluid al meleagurilor moţeşti. 
  
Reportajele sunt presărate cu imagini ce completează vibraţia sentimentelor trasmise, fapt ce ne face să conchidem că reportajele Doinei Mărghitaş sunt dilatări epice, în glisările reportericeşti, dânsa punând un indiscutabil talent al rememorării, arătând adică şi virtuţi de narator. 
  
Al.Florin Ţene 
  
Membru correspondent al Academiei Americană Română 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Reportajul literar, frescă sentimentală a Ţării Vlădesei / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 984, Anul III, 10 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!