CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: George Baciu         Publicat în: Ediţia nr. 350 din 16 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

REPORTAJ SENTIMENTAL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ACASĂ LA ASOCIAŢIA „PARASCHIVA” 
  
Într-o vineri de decembrie, când soarele se apropia de mijlocul zilei, iar zarva satului se împrăştiase prin gospodării, lăsând uliţele să se pregătească de vecernie, am intrat pe poarta Centrului de zi „Paraschiva” din Retevoieştii Argeşului, purtând în gând mirarea că, într-o vreme cu mult haos existenţial, cineva încă mai trudeşte cu inima şi fapta la acei copii pe care destinul le-a rostuit sfinţenia suferinţei. 
  
În 2006, la iniţiativa părinţilor copiilor cu dizabilităţi, trăitori pe valea râului Doamnei, a luat fiinţă în localitatea Retevoieşti, comuna Pietroşani, judeţul Argeş Centrul de zi „Paraschiva” (şi din 2009 Asociaţia „Paraschiva”), o instituţie menită a ajuta aceşti tineri să se dezvolte cognitiv, psihomotric, afectiv şi moral în vederea integrării lor în comunitate şi în şcoală. 
  
37 de copii şi tineri se pregătesc aici în sala de kinetoterapie, sala de psihologie ori sala de educaţie inclusivă, instruiţi şi supravegheaţi de către 9 angajaţi şi 5 voluntari. Oameni cu dragoste pentru semeni, cu aplecare ontologică înspre grijirea celor mai curaţi dintre noi, plini de lumina copilăriei, fără amintiri prea multe, dar fericită prin sufletul aflat permanent de strajă ca nu cumva indiferenţa multora să inunde acest spaţiu unde se-ntâmplă mii de fărâme de realitate pe milimetru pătrat de sentiment. Activităţi de formare, dezvoltare a abilităţilor şi deprinderilor sociale de auto-servire, educare a valorilor morale, a unui comportament adecvat în societate, activităţi recreative, ludice, sportive, tabară, excursii – sunt doar câteva din serviciile oferite tinerilor cu dizabilităţi. 
  
Străbat sălile cu puţin timp înainte de finalul orelor. Atmosfera instructiv-educativă te prinde de braţ, mărturisindu-ţi, pe tăcute, lucrul bine făcut. Pe Simona Tache, psiholog, am găsit-o în „camera educaţiei inclusive”. Frumoasă, plină de zâmbet, cu ochii mari şi limpezi – semn că-i place profesia pe care o face – cocheta cu sufletul unui copil, mângâindu-i fiecare emoţie cu o delicateţe de invidiat. Alături, învăţătoarea Adriana Necula se picura sentimental printre sincopele lingvistice ale unei fete încă timide la prezenţa intrusului care eram. 
  
Pe hol, stând cuminte, doamna Nuţi Hiru (Onu), bunica lui Vlad aştepta ca nepoţelul – tânăr în toată firea – să termine şedinţa de kinetoterapie, aşa cum face în fiecare zi de vreo patru ani. Vine şi-l aduce, stă până la ceasul prânzului, când se termină orele, pleacă acasă, de fiecare dată puţin mai împăcată pentru că şi-a făcut datoria. 
  
Kinetoterapeutul George Bărăscu din Budeasa vine zilnic aici, la 40 de km distanţă de casă pentru că-i place să pună în practică zicerea: toţi oamenii sunt egali şi trebuie integraţi în societate, beneficiind de aceleasi drepturi. 
  
„Copiii şi tinerii de aici în cadrul activităţilor extraşcolare fac pictură şi artizanat, ne spune doamna Elena Bărbucescu – preşedintele Asociaţiei „Paraschiva”. Iată de ce am înfiinţat în iulie 2011, în cadrul asociaţiei, Secţia „Eco Montana” – unitate protejată, prin care vindem suveniruri create de copii, în baza Legii 448/2006 şi a autorizaţiei 975/18.07.2011 a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Conform acestor prevederi autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap, pot opta pentru una din următoarele două soluţii: 1. să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50 % din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu nr. locurilor de muncă în care nu au angajat personal handicapat; 2. să achiţioneze produse sau servicii,de la unităţi protejate autorizate, pe gază de parteneriat, în suma echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat. Să sprerăm că agenţii economici din zonele limitrofe vor cumpăra de la noi mici cadouri de sărbători pentru cei dragi. Cadouri făcute cu suflet şi inimă.” 
  
Undeva în spatele clădirii, un loc de joacă pentru copii. Mic, dar cochet, intim şi plăcut ca şi aceşti tineri inimoşi şi cu o poftă de viaţă teribilă. Poate că vecinii, din dragoste pentru cei ce-şi petrec aici o parte din copilărie, vor dona sau vinde ceva teren pentru a se mării locul de recreere. 
  
Când ceasul din biroul administratorului Remus Bărbucescu (angajat voluntar) a bătut ora 15,30 copiii au urcat în microbuzul proprietatea asociaţiei, donat de către firma Fuchs, pentru a pleca spre casă, în sânul familiilor ce-i ocrotesc şi încearcă să le împlinească visurile. O nouă zi se încheia şi pentru şoferul Ionel Retevoi a cărui treabă înseamnă patru drumuri zilnice pe traseul Nucşoara – Ţiţeşti, zona de unde vin să înveţe, recupereze-reabiliteze tinerii Centrului de zi „Paraschiva”. 
  
Acasă la Asociaţia „Paraschiva” te simţi mai aproape de inima ta. 
  
George BACIU 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
REPORTAJ SENTIMENTAL / George Baciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 350, Anul I, 16 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Baciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Baciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!