CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Marina Glodici         Publicat în: Ediţia nr. 74 din 15 martie 2011        Toate Articolele Autorului

Relaţiile de familie se destramă într-un ritm îngrijorător
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Anul trecut instanţele maramureşene au înregistrat 1300 dosare de divorţ 
  
Tot mai multe cupluri găsesc că despărţirea, uneori doar în fapt alteori legală ar fi soluţia de a pune capăt conflictelor ivite de-alungul căsniciei. Din toamna anului trecut, potrivit amendamentelor aduse Codului familiei, soţii care vor să divorţeze prin acord (cu condiţia să nu aibe copii minori) se pot adresa atât instanţelor de judecată cât şi ofiţerului de stare civilă ori notarului public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor.  
  
Numărul celor care de cele mai multe ori din disperare iau hotărârea să rupă definitiv relaţiile de căsătorie se înmulţeşte an de an, cel puţin asta se poate constata din statisticile instanţelor maramureşene. Marea majoritate dintre aceşti parteneri de viaţă nu mai suportă climatul familial alterat, respectiv violenţa, ori alcoolismul sau infidelitatea celui cu care odată a răspuns optimist şi entuziasmat în mod afirmativ în faţa ofiţerului de stare civilă. O parte dintre cei care au înaintat cerere pentru divorţ au avut ca motiv plecarea soţului ori a soţiei în străinătate la lucru ceea a generat răcirea relaţiilor dintre ei.  
  
În judeţul Maramureş, în ultimii trei ani, aproximativ 3.900 familii au cerut judecătoriilor desfacerea căsătoriei. Ceea ce înseamnă o medie de 1.300 de cupluri anual. Fenomenul divorţiabilităţii este mai accentuat la oraşe, dar asta şi pentru că populaţia de aici e mai numeroasă decât în mediul rural. Astfel că, Baia Mare este pe primul loc, în medie cu 690 de dosare de divorţ pe an, urmat de Sighetu Marmaţiei (240) şi Vişeu de Sus (200). Deşi cu cele mai puţine dosare de divorţ, la Judecătoria Târgu Lăpuş volumul acestora s-a majorat cu peste 60% (de la 54 în 2008 la 88 în 2010), iar la Şomcuta cu 35%.  
  
Stând de vorbă cu unii dintre băimăreni, am constatat că populaţia este îngrijorată de faptul că relaţiile de familie se destramă şi că acest lucru are un impact nedorit asupra societăţii provocând o stare de nelinişte şi dizarmonie. Asta deoarece „omul dacă nu e împlinit acasă nu poate fi eficient la lucru”, spuneau unii dintre interlocuitorii mei. „Dacă în familie eşti întâmpinat cu înţelegere, dragoste, respect şi bunăvoinţă, treci mai uşor chiar şi peste unele neîmpliniri de pe plan profesional. Dar dacă cineva are necazuri şi în familie şi la serviciu atunci se poate ajunge la hărţuire între oameni şi unii decad atât de jos încât uită de răspunderea pe care o au şi îşi lasă copiii fără protecţie şi ajutor. E grav acest lucru. Oamenii l-au exclus pe Dumnezeu din vieţilor lor şi asta nu poate duce decât la dezastru. Fără providenţă nu putem fi oameni”, a subliniat un alt băimărean aflat la o vârstă onorabilă.  
  
Sociologii şi psihologii spun că neînţelegerile din familie îşi au sorgintea în situaţia grea financiară facilitată de lipsa unui loc de muncă, fiind cazuri în care unul sau chiar ambii soţi sunt şomeri. În aceste împrejurări unii cad în patima consumului de băuturi alcoolice care determină violenţa partenerului şi lipsa de fidelitate faţă de propria familie. Cel mai tragic este faptul că mai mult de jumătate din cei care divorţează au copii. Aceştia vor rămâne în grija unuia dintre parteneri, de regulă la mamă. O urmare a acestor desfaceri de căsătorie ar fi creşterea numerică a familiilor monoparentale. Iată câtă singurătate, nefericire, durere şi lipsă de împlinire poate genera despărţirea dintre soţi. 
  
Văzând toate aceste lucruri, te întrebi, oare, cum de părinţii, bunicii şi străbunicii noştri au ştiut să fie fericiţi, să aibă încredere reciprocă şi s-au bucurat de viaţa de familie? Unde oare s-a greşit? Nu mai există statornicie în sentimente? Nu mai există răspundere, altruism şi iubire de familie? Nu se mai asigură destulă protecţie instituţiei familiei? Oare nu cumva această celulă a societăţii a fost traumatizată şi atacată din toate părţile tocmai pentru a ne face mai vulnerabili şi mai uşor de manipulat şi de a destabiliza întreaga populaţie?  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Relaţiile de familie se destramă într-un ritm îngrijorător / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 74, Anul I, 15 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!