CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 374 din 09 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

Rechemarea lui Don Basilio
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
4 RECHEMAREA LUI DON BASILIO 
  
De ceva timp don Basilio mi se părea a fi mai preocupat de ceva anume. Fiindcă nu mai lucram împreună l-am abordat şi l-am invitat la o partidă de şah la clubul căminului unde locuiam. Mi-a spus că dacă vrem să jucăm şah putem merge în cameră. Am fixat ora şi ne-am întâlnit în camera lui. Don Basilio era întotdeauna protocolar, astfel că mă aştepta cu o sticlă de vin şi una de apă minerală, fiindcă don Basilio nu bea vinul sec, ci numai şpriţ! Am început partida şi don Basilio m-a întrebat dacă nu ştiu pe cineva care vrea să facă o călătorie în oraşul de unde venise el? Am rămas destul de surprins! L-am întrebat care ar fi scopul acestei călătorii? Atunci a scos un plic pe care l-a desfăcut dându-mi scrisoarea din el să o citesc. Am încercat să-l refuz căci nu ştiam ce cuprinde scrisoarea. A insistat să o citesc şi după aceea vom discuta. Iată ce scria;  
  
,,Dragă prietene, 
  
Ştim că ai terminat ,,voiajul” şi nu ai revenit acasă. Vrei să mergem noi să te aducem? Aici eşti aşteptat de ,,familie” Viaţa noastră nu s-a schimbat. Bârlogul este gol. Chiar dacă din când în când mai pleacă cineva în ,,concediu” noi ne continuăm munca. Îţi spunem să revii cât se poate de repede, pentru că cineva ar avea de suferit. Ursul Brun.” 
  
Am citit cu atenţie şi nu reuşeam să înţeleg unii termeni! Din câte ştiam don Basilio nu avea familie şi nici o locuinţă personală. Don Basilio a deschis discuţia despre ce nu înţelegeam eu din scurta misivă. Familia era Banda Zoo, voiajul şi concediul tradus însemnau închisoarea. Adevărul era că don Basilio lăsase la cineva anume, nişte CEC-uri de care ştia numai el şi persoana respectivă. O persoană de încredere care nu făcea parte din Zoo. El nu se putea duce în acel oraş fiindcă nu putea să mai plece, revenind astfel în bandă. Scrisori nu putea trimite fiindcă s-ar fi aflat de la ciripitorii care erau infiltraţi peste tot. M-aş fi dus eu, însă nu cunoşteam oraşul şi nici nu aveam timp. I-am spus să aştepte, căci aveam un prieten care era din acea zonă fiind ceva mai liber. M-am întâlnit cu prietenul meu şi i-am explicat cum stă treaba şi acesta a acceptat. Misiunea lui era de a merge la persoana cheie pentru a o anunţa unde se află don Basilio. Dacă voia să-i dea CEC-urile sau dacă nu să vină la don Basilio să le aducă personal. Pamfil zis Pilu, cum îl chema pe prietenul meu a acceptat misiunea care putea dura vreo trei-patru zile. Era o misiune destul de dificilă spunea don Basilio, fiindcă trebuia să treacă neobservată de cei din Zoo. Don Basilio l-a instruit pe Pilu vreo trei zile ca să fie sigur că acesta a înţeles ce avea de făcut. Nu i s-a dat nici un fel de înscris, ci trebuia să înregistreze totul în memorie. Pilu era ceva merceolog la cooperaţia de consum şi pentru el călătoriile erau ca un fel de distracţie. Aşteptam reîntoarcerea lui Pilu din această călătorie foarte nerăbdători. După patru zile apare Pilu zâmbitor şi plin de glorie. Adusese o parte din CEC-uri şi răspunsul că în curând avea să primească vizita unei Porumbiţe cu restul de CEC-uri. Don Basilio nu se aştepta ca Porumbiţa lui să vină tocmai aici în inima Munţilor Apuseni. Dar după două zile de la întoarcerea lui Pilu a sosit şi Porumbiţa cu trenul de noapte. Nu ştiu din ce motiv i-a fost dată adresa mea şi nu a lui don Basilio? Aşa se face că pe la ora unu din noapte m-am trezit cu cineva care ciocăneşte la uşă. Când am deschis uşa crezând că este unul dintre colegii de cameră, m-am trezit în faţa unei femei frumoase şi elegant îmbrăcată. S-a recomandat a fi soţia lui don Basilio. Întâmplător eram singur în cameră şi după ce s-a recomandat cine este am invitat-o în cameră. Am invitat-o să intre şi după ce şi-a tras puţin sufletul mi-a spus că a venit la chemarea soţului ei; don Basilio! 
  
M-am dus imediat să-mi anunţ prietenul şi acesta nu arăta surprins ci chiar încântat. În camera lui don Basilio erau toţi, am rămas în camera mea cu noul oaspete căci fiind noapte nu aveau unde să se ducă. Era duminică dimineaţa şi eram liberi cu toţii. 
  
http://en.calameo.com/books/000136769a7a9495fa6f8 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Rechemarea lui Don Basilio / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 374, Anul II, 09 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!