CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 221 din 09 august 2011        Toate Articolele Autorului

RECENZIE LA CARTEA „ROMÂNAŞ LA SAN FRANCISCO” DE VIOREL VINTILĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Termenul de „românaş” nu are nici pe departe o nuanţă peiorativă în cartea „Românaş la San Francisco” scrisă de Viorel Vintilă, ci dimpotrivă, ne descrie şocul resimţit de un emigrant român în „Ţara Tuturor Posibilităţilor”, cum pare a fi tărâmul american pentru cei mai mulţi dintre noi. Împărtăşind din plin simţămintele uneori contradictorii, alteori de mirare în faţa miracolului american, autorul are şansa de a experimenta direct ce înseamnă să locuieşti de cealaltă parte a Oceanului Atlantic. 
  
Tocmai de aceea, prezenta carte reprezintă o sursă valoroasă de experienţe, trăiri şi impresii culese de la faţa locului şi împărtăşite publicului român din dorinţa de a evidenţia deosebirea fundamentală dintre mentalitatea americană şi cea românească. De fapt, a fi „românaş” nu reprezintă un lucru tocmai rău, ci dimpotrivă, acest lucru adaugă o notă de inocenţă copilărească unor evenimente dintre cele mai serioase prin care a trecut autorul. 
  
„Într-adevăr, „dincolo"nu te aşteaptă EL Dorado-ul, dar măcar ai o şansă să fii apreciat, să trăieşti uman şi decent, să dai măcar o şansă mai bună copiilor tăi şi să te bucuri de o bătrâneţe mai liniştită. ... Scapă fiecare cum poate... (din România), iar calea emigrării este uşa care încă mai e deschisă şi care mai oferă o oază de speranţă şi un trai decent.” 
  
Soluţia emigrării este în mare măsură pesimistă, pornind de la realităţile triste în care se află România, dar în final pentru cei care ajung de cealaltă parte a lumii, există şansa reală a unui nou început. Astfel, ajuns pe noul tărâm, autorul are revelaţia unor realităţi cu care nu era nicidecum obişnuit, redând într-un stil uşor auto-ironic, experienţa „nevinovăţiei” carpatine în faţa avansului tehnic şi tehnologic american, în genul instalaţiilor sanitare mai sofisticate sau al altor elemente de civilizaţie mult diferite decât cele din ţara noastră. Deşi pare bizară la prima vedere o astfel de experienţă, ea ne sugerează din plin neştiinţa din care am ieşit cu toţii imediat după căderea regimului comunist. 
  
„Aşadar, intru la duş şi încerc să dau drumul la apa caldă, dar spre stupoarea mea constatat că apa care curgea era numai rece, eu nereuşind să produc hot water de nicio culoare. După vreo zece minute de analize minuţioase îmi pierdusem răbdarea de-a binelea... bălăcărindu-i pe yankei că se ocupă de asemenea trucuri... pentru a economisi energie! Că deh, mai ştiam eu nişte cazuri... din „experienţa” acumulată pe vremea răposatului, când nu funcţiona caloriferul decât în zilele cu soţ, iar maşinile circulau (parcă!) numai pe o sigură bandă a şoselei... Într-un final de exasperare, printr-o manevră norocoasă, reuşesc să produc mult aşteptata agua caliente maiameză! Evrika, cum ar zice badea Arhimede!” 
  
Din dorinţa de a explora lucruri inedite şi de a-şi exprima respectul faţă de ţara adoptivă, Viorel Vintilă alege o cale neobişnuită prin înrolarea în armata americană la vârsta de 32 de ani. Cu siguranţă că puţini dintre compatrioţii noştri din Statele Unite au trecut printr-o astfel de experienţă din care sunt foarte multe lucruri de învăţat. 
  
„Trei motive au stat la baza acestei decizii importante şi oarecum curajoase! Primul motiv a fost să-mi arăt respectul pentru noua mea ţară adoptivă şi să-mi câştig aprecierea americanilor prin faptul, că eu, un newcomer, mă înrolam într-o armată faţă de care nu aveam nicio obligaţie, dar faţă de care eu mă simţeam dator să-mi aduc umilul meu aport. Al doilea motiv a fost să-mi „trag” o constituţie fizică de invidiat cu un „six pack abs” (abdomen cu „pătratele”)... şi al treilea motiv a fost că nu mi-ar strica să am o pregătire de specialitate într-un domeniu pe care l-aş putea aplica şi în viaţa civilă.” 
  
În afară de impresiile presărate asemenea unor flori multicolore pe parcursul mai multor eseuri adăugate în carte, autorul ne oferă şi mai multe interviuri cu diferite personalităţi artistice din spaţiul românesc. Astfel, dialoguri pline de viaţă cu Gheorghe Gheorghiu, Gabriel Dorobanţu, Mihai Constantinescu şi Ileana Şipoteanu, precum şi cu trupele Bambi şi Autentic, ne reliefează un schimb de idei dinamic, plin de viaţă, atractiv prin formă şi conţinut. 
  
Nu lipsesc nici „amintirile” din perioada comunistă, presărate cu umor şi cu detalii relevante pentru cei care au cunoscut lumea de dinainte de 1989. De multe ori redarea impresiilor este atât de directă, încât ai senzaţia faptică a întoarcerii în timp, lucru ce reliefează talentul de povestitor al autorului. 
  
„Această bară de bătut covoare, sau bătător cum cu alint i se mai spunea, îmi stârneşte multe nostalgii. În timpul copilăriei mele, bara de bătut covoare era un reper foarte important pentru toate categoriile de vârstă, deoarece în jurul bătătorului se desfăşurau multe fenomene sociale interesante. Activităţi gospodăreşti, sportive, întâlniri tovărăşeşti sau bârfe de cartier îşi dădeau mâna în jurul acestui important instrument. Bara de bătut covoare era un loc de socializare şi de joacă nu numai pentru copii ci şi pentru adolescenţii aflaţi în căutarea primei iubiri. În timpul zilei bătătorul era folosit ca substitut pentru poartă de fotbal de către băieţi, sau de bară de gimnastică de către fete.” 
  
Prin urmare, lectura acestei cărţi se recomandă prin dinamism, dialog, ironie subtilă şi un optimism ce acoperă în mare măsura experienţa amară gustată de orice emigrant român în Ţara Făgăduinţei de dincolo de Ocean. În acelaşi timp, citind această carte este posibil să te regăseşti în multe dintre experienţele autorului, fapt care adaugă o valoare specială rândurilor de debut ca scriitor ale lui Viorel Vintilă. 
  
Octavian Lupu 
  
Bucureşti 
  
09 august 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
RECENZIE LA CARTEA „ROMÂNAŞ LA SAN FRANCISCO” DE VIOREL VINTILĂ / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 221, Anul I, 09 august 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!