CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Silvia Katz         Publicat în: Ediţia nr. 230 din 18 august 2011        Toate Articolele Autorului

REÎNTOARCEREA HANEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
REÎNTOARCEREA HANEI  
 
DE  
 
SILVIA KATZ  
 
De ceva timp mă simt ca o salcie plângătoare. Mă lamentez tot timpul şi sunt nemulţumită. Simt că mă risipesc în timpul care trece prin mine şi mă doare tăcerea celor din jur. Aş dori să pot râde de tot şi de toate şi poate aşa îmi voi găsi forţa de a merge mai departe. Am obosit trăind doar cu amintirile mele prăfuite peste care arunc uneori câte o lacrimă. Aş vrea să plec dincolo dar nu am curaj şi îmi este teamă că singură nu voi găsi drumul spre Paradis. Îngerul nu va veni să mă conducă, deoarece este păcat să renunţi la viaţă; iar eu sunt credinciosă, aşa că mă gândesc la o altă variantă. Să plec undeva departe, într-o pădure sau într-un deşert şi să-mi aştept în linişte sfârşitul. Nu cred că în urma mea voi lăsa prea multe goluri în inimile celor care spun că mă iubesc şi pe care încerc să-i cred, deşi eu nu simt în fiinţa mea iubirea lor. Iubire! Ce cuvânt Dumnezeiesc, care m-a mângâiat dar m-a şi lovit de multe ori în viaţă. Inima mea ascunde multe taine legate de acest sentiment pe care aş vrea să-l simt din nou în interiorul meu şi să cred că fericirea este posibilă şi că nu îmi fac iluzii dacă o aştept din nou.  
 
Da, poate ar trebui să sper şi să ies din starea aceasta bolnăvicioasă. De fapt am atâtea de povestit lumii încât nu ştiu dacă voi avea timp să le scriu. Cu speranţa în suflet merg la culcare gândindu-mă la acel proverb care spune că noaptea este un bun sfătuitor. Îmi îmbrac cămaşa albă, lungă până la glezne şi mă întind în patul meu de „fată mare” aşteptând să mă cuprindă în braţe somnul. Doar el mă îmbrăţişează în ultimi ani deoarece niciun bărbat nu a mai venit să se ascundă printre cearceafurile mele. Poate eu sunt de vină. Mereu am aşteptat bărbatul ideal care cine ştie pe unde rătăceşte. Avea dreptate bunica mea când îmi spunea că ,,bărbatul ideal există doar în imaginaţia femeilor. Acela nu te minte şi nu te înşeală niciodată, în rest toţi o apă şi-un pământ''. Zâmbesc la amintirea spuselor ei şi simt cum mă cuprinde somnul.  
 
Încep să visez şi mă văd cum mă ridic din pat şi mă apropii de fereastra deschisă. Ascult liniştea nopţii în care greierii dau un concert în surdină. Deodată aud o voce suavă care îmi spune să-mi întind braţele, să închid ochii şi mă va duce în zbor spre Paradis. Fericită o ascult şi simt cum zbor într-o adiere lină. Nu îmi este frică, ştiu că nu sânt singură. Deodată mă opresc şi simt sub tălpile goale nisip fierbinte... deschid ochii şi mă văd în mijlocul unui deşert populat doar de multe dune de nisip. Strig, dar nimeni nu-mi răspunde şi îmi dau seama că vocea suavă m-a păcălit. Nu a fost Îngerul, ci Diavolul născut din gândurile mele păcătoase. Disperată vreau să mă întorc, dar în spatele meu văd doar câteva urme ale paşilor mei, lăsate în nisip. Drumul de întoarce nu mai există iar eu nu mai pot zbura. Înaintez prin nisip, dar se porneşte împotriva mea un vânt care mă trînteşte cu putere pe jos. Simt cum nisipul îmi intră în ochi, în păr şi în gură. Mă chircesc la pământ ca un melc şi las nisipul să mă acopere. Ştiu că este sfârşitul şi aici va fi de acum încolo casa mea. Devin o dună de nisip la fel ca şi celelate.  
 
Un ultim gând îmi trece prin minte, că aici este mai plăcut decât în pământul umed şi rece. Un tunet puternic mă trezeşte din vis şi mă pipăi fericită că sunt vie în patul meu. Sar sprintenă din el şi merg din nou la fereastră. Afară o ploaie măruntă venise să spele pământul. Am alergat în grădină doar în cămaşă şi în picioarele goale, ridicând braţele spre cer; rotindu-mă ca un titirez şi rugând ploaia să-mi spele şi mie păcatul de a mă fi gândit să renunţ la viaţă. Descoperisem că Paradisul este aici pe pământ şi nu altundeva. Am rugat cerul să mă ţină în viaţă cât mai mulţi ani şi i-am mulţumit pentru îngăduinţă. Am intrat în casă de mână cu speranţa că într-o zi voi fi fericită!  
 
Silvia KATZ  
 
Israel  
 
Notă critică  
 
Opera Reîntoarcerea Hanei este o lucrare autentică. În ea se îmbină bipolaritatea divin-profan, lupta între lumile celeste şi demonice; atracţia morgană, fructul interzis, nudul pal al freneziei atrăgătoare care se evaporă spre dimineaţă.  
 
Legat de ispită şi visul deşertului, îmi amintesc de un episod din Zona Crepusculară, realizat de Rod Serling în anii 1960, în care un soldat visează, fiind în moarte clinică, ajunge la un avion în deşert, revinind cu nisip; el intră în tranşa stipulată în Reîntoarcerea Hanei. Episodul din Twilight Zone se numeşte King nine will not return (Regele nouă nu se va întoarce), avionul rămânând în deşertul zonei crepusculare.  
 
Academician Cristian Bodnărescu  
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
REÎNTOARCEREA HANEI / Silvia Katz : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 230, Anul I, 18 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Silvia Katz : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Silvia Katz
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!