CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 312 din 08 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Rămâi cu mine
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Rămâi cu mine 
  
Ieşea din schimbul doi şi alerga să prindă cursa de noapte care îl lăsa pe şosea, la un chilometru de casă. Dacă mai avea şi alţi tovarăşi de drum, mergeau împreună, dacă nu se hotărâse să taie prin cimitir scurtând drumul. Prima dată a mers în vârful picioarelor uitându-se cu băgarte de seamă şi la umbra lui, că oricine l-ar fi văzut, putea să-l sperie de mama focului, ca să nu mai pomenim de funie în casa celui spânzurat, cum se zice. Apoi s-a obişnuit prinzând mai mult curaj. 
  
Un cimitir e un cimitir şi nimic mai mult, îşi spunea el. Cum trece oricine prin cimitir ziua în amiaza mare şi nu se teme de nimic, de ce n-ar face-o şi noaptea dacă ajunge mai repede acasă?! 
  
Cam aşa gândea el şi acum numai că oricât ar fi omul de precaut, nu poate să prevadă niciodată ce-i scoate soarta în faţă. 
  
Mai departe, avea să povestească el mai târziu, nici nu ştie bine ce i s-a întâmplat, numai că s-a împiedecat pomenindu-se dintr-odată într-o groapă. Avea inima cât un purice dar s-a dezmeticit repede. Şi-a adus aminte într-o fracţiune de secundă că aveau un mort în sat, noapte fără lună, sigur că da, am căzut în groapa mortului, i se poate întâmpla oricui, situaţia nu este fără ieşire. 
  
S-a ridicat, a încercat de mai multe ori să iasă, dar n-a făcut decât să rupă marginea de care voia să se prindă, până când şi-a zis că fără ajutorul cuiva din afară, nu poate să facă nimic. 
  
Eu am fost tare de înger de mic copil, mă lăsa mama acasă singur toată ziulica, îmi amintesc că se ducea câteodată cu tata să taie coceni noaptea pe răcoare, rămâneam singur fără să mă sperii. Asta e. Nu-mi este frică şi pace bună! 
  
Încă puţin şi o să se lumineze de ziuă, începe forfota, strig, mă aude cineva, mă recunoaşte, gata, altă treabă. 
  
Dar neprevăzutul rămâne neprevăzut şi pace bună! Cum stătea el aşa chircit şi resemnat într-un colţ al gropii repetând cu obstinaţie: nu-mi e frică, nu-mi e frică, 
  
s-a întâmplat ce nu se gândea nimeni să se mai întâmple şi anume că altul se hotărâse ca şi el să scurteze din drum tăind prin cimitir şi... să cadă exact în aceeaşi groapă!!! 
  
S-a făcut şi mai mic şi primul lui gând a fost să rămână nemişcat; dacă scot un singur cuvinţel, ăsta, cine-o fi el, se uită la mine şi e în stare să facă trei infarcturi unul după altul. Şi pe întunericul ăsta nici gând să-l recunosc. 
  
Zis şi făcut. L-a urmărit în tăcere cum încearcă şi el să iasă din groapă, n-ai să reuşeşti bre, nene, că nici eu n-am reuşit, mai încerci o dată, de două ori, o să te linişteşti ca şi mine, iar în doi, numai să nu te sperii când am să te strig, o să vezi că trece timpul mai uşor. 
  
Nici nu ştie cum e mai bine să procedeze. Când l-a văzut însă cum gâfâie şi e gata să renunţe şi-a zis în sinea lui: acum e momentul. 
  
- Rămâi cu mine că până mâine,... 
  
Ceea ce s-a petrecut pe urmă, e tot atât de inexplicabil ca oricare din marile mistere ale lumii: omul a scos un răcnet sau aşa,ceva, şi împins parcă de o catapultă nevăzută, dintr-o singură mişcare, a sărit dincolo de marginea gropii şi dus a fost. 
  
Speriat, speriat, dar ăsta s-a văzut afară din groapă pe când eu tot aici am rămas. Unde-oi fi greşit dom'le? 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Rămâi cu mine / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 312, Anul I, 08 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!