CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Accente >  


Autor: Dalelina John         Publicat în: Ediţia nr. 665 din 26 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Rafinamentul vine o dată cu capacitatea de înţelegere!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Nimeni nu şi-a pus serios problema de ce ne ducem la teatru îmbrăcaţi frumos, de ce ajungem mai devreme să ne ocupăm locurile din timp sau pentru ce plătim cand dăm efectiv banii pe un bilet de intrare. De multe ori ne îmbrăcam elegant pentru ca aşa am învatat, am vazut la alţii sau că aşa ” ieşim din cotidian”. Această atitudine se manifestă oricum doar în exterior. Nu cred ca stă nimeni să-si facă o introspecţie în prealabil de a intra într-o sală de teatru. Chiar dacă de cele mai multe ori piesa e ”marfă închisă” (ma refer la faptul că, chiar şi cand cunoaştem autorul/piesa, diferă alte coordonate: actorii, decorul, regizorul , meteo) nu putem spune că suntem manaţi de o curiozitate superioară. Mă tem că vedem această manifestare ca un ”divertisment”. În aceeaşi categorie intră vizionarea filmelor(nu cele de la TV), expoziţiile de facturi diferite (arta fotografică, sculptură , pictură) şi lansările de carte.  

Pentru mine au fost necesari ceva ani buni pană să înteleg foarte puţin din toate aceste manifestări. Nu poţi întelege o pictură cand nu ştii tehnici de realizare şi n-ai studiat în amanunt despre colori. Nu pricepi ce poate fi interesant într-un film cand nu eşti atent la poveste, efecte speciale, calitatea sunetului şi a imaginii. Sculptura rămane o nebuloasă dacă nu extrapolezi la ceva superior. Nu poti citi o carte dacă nu ai rabdare şi nu ţi-ai alocat timp pentru asta. Este drept ca nu te obligă nimeni să te uiti pană la capat la un film pe care nu-l agreezi (de exemplu am încercat să văd un film în care actiunea dorea să surprindă realitatea cotidiană şi parcă mă uitam alături la vecini) sau să citesti vreo carte care n-are nimic interesant în ea(şi asta se face atat de subiectiv încat nu poti invinui autorul ca tu nu întelegi nimic). Dar la teatru nu poţi să te ridici şi să pleci (de asta misiunea celui care pune în scena piesa este importantă). Cred că acelaşi lucru îl vei face şi la o expoziţie (nu poţi să goneşti prin faţa tablourilor şi apoi să ieşi imediat; trebuie măcar să te opreşti puţin, să dai din cap contemplativ şi apoi să te muţi ganditor la urmatoarea piesă).  

Ce vreau să spun este că de cele mai multe ori trecem pe langă asemenea momente din inerţie. Aceste manifestări ale artelor există într-o multitudine de forme (trebuie doar să le accesăm selectiv) şi noi nu le putem înţelege. De cele multe ori cei care le dau viaţă sunt canale vii pentru această curgere continuă superioară. Altă dată se pot naşte din frămantările minţii sau ale sufletului sau pur si simplu se coc din pragmatismul vietii. Ca să putem înţelege ceva trebuie să lasăm garda jos şi să vedem frumuseţea, sa rezonăm cu ea. Aşa ajungem să fim curioşi, să studiem, să vedem, să auzim, să vrem să înţelegem şi să devenim foarte pretentioşi. Rafinamentul se naşte dintr-o înţelegere superioară careia noi îi dam curs prin micile noastre gesturi .  

Referinţă Bibliografică:
Rafinamentul vine o dată cu capacitatea de înţelegere! / Dalelina John : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 665, Anul II, 26 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Dalelina John : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dalelina John
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!