CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Civilizatie >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 949 din 06 august 2013        Toate Articolele Autorului

Răbdarea Pământului şi Dorinţele Nestăvilite ale Omului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Gustul Aparte al Unei Povestiri

Îmi plac povestirile orientale, mai ales cele care încorporează înţelesuri adânci prin cuvinte bine aşezate şi puţine la număr. În vechime se considera că învăţături profunde puteau fi astfel transmise sub o formă accesibilă marelui public fără a se recurge la un limbaj abstract prin natura sa limitat doar la un număr redus de iniţiaţi. Şi de aceea, toate marile religii ale lumii au apelat constant la acest gen de comunicări narative uşor de memorat şi relativ simplu de înţeles.

În tradiţia creştină sunt bine cunoscute pildele rostite de către Iisus din Nazaret alături de povestirea având un caracter fantastic şi cu simboluri încifrate, dar uşor de vizualizat, cunoscută sub numele de „Apocalipsa”. Rădăcinile acestei maniere de exprimare se află de fapt în tradiţia iudaică bine conturată în cărţile Vechiului Testament, care la rândul ei a preluat o mulţime de povestiri din literatura egipteană şi babiloneană. Cu alte cuvinte, prin intermediul rostirii de parabole, sau alegorii, s-a putut ajunge la transmiterea unor învăţături de mare valoare peste veacuri ajungându-se până în zilele noastre.

Un Înţelept în Vizită la Un Om Bogat

Se spune că un anumit om, ce avea o mulţime de bogăţii şi un palat impresionat, s-a gândit să cheme un înţelept pentru a-i arăta tot ceea ce a reuşit să acumuleze pe parcursul vieţii sale. Nu era un lucru neobişnuit pentru el să îşi etaleze avuţiile, dar de data aceasta era pentru prima oară când urma să arate chiar tot ce poseda.

Şi astfel, înţeleptul, de condiţie modestă, chiar săracă, a venit în palatul omului bogat pentru a vedea cât de multe lucruri se pot strânge de către o persoană pricepută şi chibzuită. Fiindcă, dacă acest lucru nu a fost clar de la început, omul bogat nu era necinstit în afacerile sale, dar deţinea o inteligenţă aparte în agonisirea de valori materiale.

Palatul era aşezat la vedere pe culmea unei înălţimi de unde putea fi distins cu uşurinţă de către călătorii care traversau oraşul din apropiere. Orice om şi-ar fi dorit să beneficieze de condiţiile oferite de către întinsa proprietate, fapt pentru care de-a lungul unei întregi zile omul bogat i-a arătat înţeleptului toate încăperile şi tot ceea ce ele conţineau.

Către asfinţit, obosiţi de toată această călătorie prin interiorul palatului, amândoi s-au aşezat pentru a vorbi. Imediat, bogatul l-a întrebat: „Nu-i aşa că eşti impresionat de tot ce am putut realiza în decursul vieţii? Nu-i aşa că palatul pe care mi l-am zidit este cu totul deosebit?” După aceea a continuat lăudându-şi talentele pe care le avea în a realiza tot ceea ce îşi propunea.

Înţeleptul nu a răspuns imediat, ci s-a gândit îndelung, iar după aceea i-a spus omului bogat: „Da, sunt peste măsură de impresionat, dar nu atât de ce anume am văzut în palatul tău, cât mai degrabă de faptul că pământul poate încă să mai suporte o aşa mare acumulare de bogăţii şi de lucruri fără să se scufunde sub greutatea lor. Ba mai mult, privindu-te pe tine şi observând câte talente ai, mă mir că pământul poate suporta chiar şi greutatea ta, care întrece tot ce am văzut de-a lungul întregii mele vieţi! Povara pe care tu şi palatul tău o pun asupra pământului este aşa de mare încât este o minune faptul că acesta continuă să vă susţină. De acest lucru sunt impresionat cel mai mult!”

Suprastructuri ce Sfidează Cerul

În urmă cu mai multe zile am putut urmări la televizor detaliile de construcţie ale uneia dintre cele mai mari clădiri din lume, mai precis „Shanghai Tower”. Finalizarea sa este aşteptată în decursul anului 2014, ţinta fiind de a se inaugura al doilea, ca record, dintre cei mai înalţi „zgărie-nori” din lume. Ridicat cu peste 632 metri faţă de nivelul solului, cu 121 de etaje şi 380.000 de metri pătraţi disponibili în interior, această structură va domina întregul oraş fiind vizibilă de la mare distanţă.

Dar să nu credeţi că acest record va dura prea mult, fiindcă până la finalizarea anunţată, un alt turn va fi ridicat, mai precis „Sky City One” în oraşul Changsa în partea de sud a Chinei. Această construcţie va avea o înălţime de 838 de metri şi va depăşi „Burj Khalifa” din Dubai, Emiratele Arabe Unite, care are „numai” 830 de metri. Cu alte cuvinte, în decursul următorului an cele mai înalte construcţii se vor afla în China, lucru exploatat în media cu scopul atragerii de turişti şi de investitori dispuşi să îşi deschidă afaceri în această ţară aflată în plină expansiune economică.

Obişnuit cu ritmul de melc în care se construiesc clădirile în România, nu pot fi decât impresionat de rapiditatea ridicării unor turnuri care aparent sfidează legile gravitaţiei şi se pierd în mijlocul cerului într-un elan care pare neverosimil. Cu toate acestea, la fel ca în povestea bogatului şi înţeleptului, te cuprinde mirarea că pământul poate suporta structuri atât de împovărătoare ca greutate concentrată pe o suprafaţă de susţinere extrem de îngustă. Vulnerabilitatea lor iese în evidenţă, chiar dacă nu eşti un specialist în materie de construcţii.

Arhetipul Turnului Babel

Dar nu este prima oară când tendinţa ascensiunii pe verticală a ocupat imaginaţia oamenilor. De-a lungul vremii dorinţa de etalare şi-a pus amprenta în toate culturile, cea mai cunoscută fiind istoria construirii miticului „Turn Babel”, ce îşi propunea să concentreze întreaga umanitate într-o singură şi mare construcţie. Conform „Cărţii Jubileelor” din tradiţia iudaică, acest turn avea o înălţime de 2484 metri, cam de trei ori mai înalt decât „Burj Khalifa”, acest lucru fiind în armonie cu estimări recente cu privire la rezistenţa materialelor folosite la acea dată. Ideea centrală este că s-a mers cu construcţia până când ea pur şi simplu s-a prăbuşit sub povara imensei sale greutăţi. Că a fost vorba despre o fundaţie insuficient consolidată, de pământul care nu putut suporta o greutate atât de mare sau de materiale de construcţie ce au cedat la o tensiune mecanică mult prea mare, nimeni nu ştie. Însă „performanţa” mitologică se lasă încă aşteptată, fiindcă la peste 6000 de ani după de acel eveniment, omenirea poate ridica turnuri ce se opresc la o înălţime ce atinge numai o treime din valoarea presupusă pentru Turnul Babel. Cu alte cuvinte, mai există o cale lungă de parcurs până când structurile moderne de construcţie vor ajunge şi depăşi înălţimea imaginii arhetipale a Turnului Babel.

De fapt, undeva, în interiorul omului, se află mereu dorinţe ce depăşesc tot ceea ce a fost realizat vreodată. Grandoarea lucrurilor mari şi strălucitoare concentrează mereu atenţia oamenilor generând noi şi noi „palate”, ce aparent sfidează legile elementare ale fizicii. Cu toate acestea, înţelepciunea autentică îşi pune mereu aceeaşi întrebare: „Cum este posibil ca pământul să suporte o atât de mare povară pusă de către oameni pe umerii săi? Şi cât de mult poate el să mai îndure ambiţiile nestăvilite ale unei umanităţi pline de vanitate în ciuda fragilităţii condiţiei sale trecătoare?”

Octavian Lupu
Bucureşti
06.08.2013
 
Referinţă Bibliografică:
Răbdarea Pământului şi Dorinţele Nestăvilite ale Omului / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 949, Anul III, 06 august 2013, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!