CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Foileton >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1095 din 30 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Quo vadis Romaniae?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am încercat din simplă curiozitate să aflu şi eu care este gradul de îndatorire a României şi am aflat din datele publicate că în 1911 am avut un pib de 557,3 miliarde ron, că acesta a crescut în 1912 cu 0,3%, respectiv la 558,97. Am luat în calcul aceeaşi creştere de 0,3% pentru 2013 şi am ajuns la 560,65 miliarde ron, adică aprox. 124,59 miliarde euro în timp ce datoria externă publicată de Banca Naţională (http://www.bnr.ro/Datoria-externa--5711.aspx) este de 79,57 miliarde euro.  
La aceasta se adaugă un serviciu al datoriei de 19,36 miliarde euro (sursa: acelaşi site B.N.) şi ajungem la: 79,57 + 19,36 = 98,95 miliarde euro datoria în termeni reali, ceea ce înseamnă 79,4 % din total pib.  
Trag concluzia că 79,4 din timpul productiv al forţei de muncă din România se consumă doar pentru achitarea datoriei şi serviciului aferent, în timp pentru reluarea activităţii economice nu mai rămân decât :  
100 – 79,4 = 20,6.  
De unde să ia guvernul diferenţa?  
Sigur că din alte împrumuturi care ne vor înrobi şi mai mult.  
Forţa noastră de muncă, cea activă, numără circa 3 milioane salariaţi.  
Şi atunci  
98,95 miliarde euro datorie : 3 milioane salariaţi = 32.983 euro/ datorie pe cap de salariat.  
Nu trebuie să mai adaug că nici un cap de salariat nu a fost consultat când liderii noştri au contractat într-o veselie datoriile şi nici nu s-au întrebat cât (mai) poate să suporte acest cap de salariat român corvezile.  
Am luat în calcul salariul mediu actual din România de circa 350 de euro:  
32.983 euro datorie pe cap de salariat: 350 euro salariu mediu = venitul pe 94 luni al unui salariat!  
Adică doar după 7 ani şi 10 luni există speranţa acoperirii datoriei, (atenţie!) cu condiţia să nu se mai contracteze altele noi. Ceea ce este, şi teoretic şi practic, absolut imposibil în conjunctura actuală.  
Devine limpede că în ritmul acesta datoria va ajunge să înghită în curând în întregime produsul intern brut şi guvernul nu va mai avea nici măcar cu ce să garanteze alte (eventuale ) împrumuturi. Pe care, dacă nu le va primi, ce va face?  
Ce va face???  
Va trebui să accepte toate condiţiile care i se vor cere (care i se vor impune) ca să primească noi împrumuturi cu care nu va mai reuşi să plătească pe cele vechi care cresc de acum în progresie geometrică.  
Nu mai amintesc de faptul că în 1989 dictatorul ajunsese să achite toate datoriile ţării şi a lăsat vistieria plină!!! Şi poate că nu este întâmplător că-i auzi pe oameni zicând fără entuziasm: Tot înainte. Că tot înainte era mai bine.  
Dar despre morţi, numai de bine.  
Quo vadis Romaniae?  
Referinţă Bibliografică:
Quo vadis Romaniae? / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1095, Anul III, 30 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!