CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Fragmente >  


Autor: Costel Zăgan         Publicat în: Ediţia nr. 1048 din 13 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

PUTEREA ŞI PÂRÂUL BUCLUCAŞ DIN SATUL LUIO DIO
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!


Apele mâloase ale tranziţiei româneşti scot la suprafaţă oameni şi situaţii bizare. Care amintesc de atavismul comunei primitive. Nu doar că brusc , parcă nu mai funcţionează raţiunea oamenilor, dar nici bunul-simţ (aflat la îndemâna oricui, nu-i aşa ?) parc n-ar avea de spus niciun cuvânt!
Şi iată, chiar Legea 18, născută spre bucuria şi , mai ales, chinul ţărănimii, zdruncină poporul din temelii! Dar să lăsăm să vorbească faptele.
În unul din satele României, despre care s-a tot scris, exista pe harta sa veche un pârâu. Un firicel de apă ce străbătea satul de la un capât la celălalt. Pe direcţia nord-vest- sud-est. În realitate, de-a lungul timpului, debitul său a variat de la zero la normal.  


În ultimii ani, datorită ploilor abundente, apărând noi izvoare, precum şi Legea 18, pârâul tot încearcă să se extindă prin...divizare! Până aici, toate-s bune şi frumoase. Însă, "aripa" mai tânără a pârâului buclucaş îşi dă prea mare importanţă: din propria iniţiativă şi-a trasat albia taman prin centru satului! Prin faţa a peste 30 de gospodării .  

De asemenea, şi prin faţa şcolii. Şi, atenţie, are tendinţa de umflare- prin eroziune ! Ce mai, "picătura moldovenească" erodeazâ, câte-oleacă, dar sigur malurile.  


Încet şi previzibil, primejdia se conturează : în viitor!  


- Dom`Primar, să nu păţească şi satul nostru ca femeia cu drobul de sare! ...Cade sau nu cade...Puterea?
Aţi pricepu ceva ? Că pe-aici nu se vede din cauză de apă! Deocamdată e până la genunchii broaştei!  


Avertizare: vin ploile de primăvară!  


Costel Zăgan, DEŞERTUL DE CATIFEA (115)  

Referinţă Bibliografică:
PUTEREA ŞI PÂRÂUL BUCLUCAŞ DIN SATUL LUIO DIO / Costel Zăgan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1048, Anul III, 13 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Costel Zăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Costel Zăgan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!