CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ionel Cadar         Publicat în: Ediţia nr. 401 din 05 februarie 2012        Toate Articolele Autorului

PUTEREA RUGĂCIUNII
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ce este rugăciunea? Rugăciunea este o intrare a omului în legătură cu Dumnezeu cel viu, care este peste tot, şi care lucrează ne-încetat la mântuirea noastră. Este vorbirea sufletului cu Dumnezeu, strigătul omului după ajutorul harului divin, în lupta pentru dobândirea iertării păcatelor, cerere pentru dobândirea mântuirii, cântecul mulţumirii şi măririi lui Dumnezeu.  
  
Starea sufletului pe care multă lume o caută, pe care multă lume o are se lasă greu descoperită. Pacea reală si profundă a sufletului tine de cele mai inalte culmi ale realizării spirituale si este precedată intotdeauna de aparitia virtutilor nobile cum ar fi: smerenia, dragostea, credinta, bunătatea etc.  
  
In general, rugaciunea constă intr-o chemare sinceră, intr-o plângere, un strigăt făcut de cei în suferinţă, sau o cerere de ajutor realizată intr-o stare de umilintă. Desigur, putem realiza rugaciunea si ca o cerere pentru altcineva. Uneori rugăciunea este acea inăltare a fiinţei noastre, a sufletului si a mintii către Dumnezeu. 
  
Fiinţele simple si pline de puritate simt cu usurintă, in timpul rugăciunii acea stare inefabilă, de comuniune cu Dumnezeu ori de câte ori il cheamă intr-un mod spontan si natural. Dumnezeu este intotdeauna prezent si foarte aproape faţă de cei care il iubesc sincer si cu toată fiinta lor. 
  
Insă Dumnezeu pare a se ascunde de acela inchistat sufleteste, a cărui inimă nu simte dragostea, care nu stie să inteleagă decat la nivel intelectual. Gândul steril si cuvântul lipsit de simtire sunt aproape ne putincioase. Ele nu il pot descrie si nici nu il pot face perceptibil simtirii noastre pe Dumnezeu.  
  
Cea mai inaltă expresie a rugăciunii este acel elan inăltător, spontan si intens plin de dragoste, ce depăseste rătăcirea si intunecarea inteligentei. 
  
Vom observa in continuare că ceeace au descoperit marii invătati ai timpului in timpul rugaciunii este confirmat astăzi prin diverse experiente, ce urmăresc fenomenologia rugăciunii. 
  
Fenomene “mistice”cum erau denumite până de curând, au suport stiintific dat de ultimele cercetari in domeniu. Tot mai multi cercetatori din intreaga lume,s-au axat in ultimul timp pe experiente si cercetări specifice. 
  
Oamenii pot să se vindece intr-adevăr in biserici, atunci când ating sfintele moaste sau sanctuarele. Oamenii de stiintă din Petersburg au dovedit-o si au descoperit si mecanismul “material” al acestui fenomen divin. 
  
“O rugaciune este un remediu puternic”- spune Valeri Slezin, seful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare si Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg. “Rugăciunea nu numai că reglează toate procesele din organismul uman, dar ea repară si structura grav afectata a constiintei”. 
  
Profesorul Slezin a făcut ceva de ne crezut - a măsurat puterea rugăciunii. El a înregistrat electroencefalogramele unor călugări in timp ce se rugau si a captat un fenomen neobisnuit - “stingerea completă a contextului cerebral”. 
  
Această stare poate fi observată numai la bebelusii de 3 luni, atunci se află lângă mamele lor, in sigurantă absolută. Pe masură ce persoana creste, această senzatie de sigurantă dispare, activitatea creierului creste si acest ritm al biocurentilor cerebrali devine rar, numai in timpul somnului profund sau a rugăciunii, asa după cum a dovedit omul de stiintă. Valeri Slezin a numit această stare ne consociate - “trezire usoară, in rugăciune”si a dovedit că are o importantă vitală pentru orice persoană. 
  
Este un fapt cunoscut ca bolile sunt cauzate mai ales de situatii negative si afronturi care ne răman infipte in minte. In timpul rugăciunii, insă, grijile se mută pe un plan secundar sau chiar dispar cu totul. Astfel, devine posibilă atât vindecarea psihică si morală cât si cea fizică. Slujbele bisericesti ajută si ele la ameliorarea sănătătii. 
  
Inginera si electrofiziciana Angelina Malakovscaia, de la Laboratorul de Tehnologie Medicală si Biologică a condus peste o mie de studii pentru a afla caracteristicile sănătătii unor enoriasi inainte si după slujba. A rezultat că slujba in biserică normalizează tensiunea si valorile analizei sângelui. Se pare ca rugăciunile pot să neutralizeze chiar si radiatiile.Se stie că dupa explozia de la Cernobâl, instrumentele pentru radiatii au arătat valori care depăseau capacitatea de masurare a instrumentului. In apropierea Bisericii Arhanghelului Mihail, insă, aflată la 4 km. de reactoare, valoarea radiatiilor era normală.  
  
Oamenii de stiintă din Petersburg au confirmat cu ajutorul experimentelor efectuate, că apa sfintită, semnul Crucii si bătutul clopotelor pot să aibă, deasemenea, proprietăti vindecătoare. Deacea, in Rusia clopotele bat intotdeauna in cursul epidemiilor. Ultrasunetele emise de clopotele care bat omoară virusii de gripă, hepatită si tifos. Proteinele virusilor se incovoaie si numai poartă infectia, a spus A. Malacovscaia. 
  
Semnul Crucii are un efect si mai semnificativ: - omoara microbii patogeni ( bacilul de colon si streptococii) din apa de la robinet, râuri si lacuri. Este chiar mai eficient decât aparatele moderne de dezinfectie.  
  
Laboratorul stintific al Institutului de Medicină Industrială si Navală a analizat apa inainte si dupa sfintire. A rezultat că dacă se citeste Rugaciunea Tatal Nostru si se face semnul Crucii asupra apei, atunci concentratia bacteriilor dăunătoare va fi de o sută de ori mai mică. Radiatia electromagnetică dă rezultate mult inferioare. Astfel, recomandările Bisericii Ortodoxe si a celorlalte Biserici Crestine de a binecuvanta orice mancare sau băutură nu au numai o valoare spirituală, ci si una preventivă, pentru sănătatea oamenilor.Apa prin sfintire nu este numai purificată ci ea isi schimbă si structura, devenind inofensivă si poate să vindece. Aceasta se poate dovedi cu aparate speciale. Spectograful indică o densitate optică mai mare a apei sfintite, ca si cum aceasta ar fi inteles sensul rugăciunilor si l-ar fi păstrat. Aceasta este cauza acestei puteri unice de a vindeca.  
  
Puterea rugăciunii nu este rezultatul unei persoane care se roagă. Mai degrabă, puterea stă în Dumnezeul căruia acea persoană s-a rugat. 1 Ioan 5-14:15 spune: "Indrăsneala pe care o avem la El, este că, dacă cerem ceva după voia Lui, ne ascultă."Nu depinde de persoana care se roagă, de pasiunea din spatele rugăciunii sau scopul rugăciunii - Dumnezeu răspunde la rugăciunile care sunt în concordanţă cu voia Lui. Răspunsurile Lui nu sunt întotdeauna "Da"însă întotdeauna sunt pentru binele nostru. 
  
Nu putem experimenta puterea rugăciunii folosind "formule magice." Rugăciunile noastre care primesc răspuns nu se datorează elocvenţei rugăciunii. Nu trebuie să folosim anumite cuvinte, fraze cu rimă, bolboroseli, multe cuvinte repetate deoarece Tatăl nostru ştie de ce avem trebuinţă, mai înainte de ai cere noi. Rugăciunea trebuie să fie scurtă, simplă şi la obiect.  
  
Personal, am simţit şi am văzut puterea rugăciunii ca una din metodele lui Dumnezeu de a-mi vorbi personal. Aş putea să descriu foarte multe situaţii din viaţa mea unde s-a văzut puterea rugăciunii. Am să încerc să dau doar un exemplu: - In anul 2005 pe când eram rezident în SUA, într-o zi de duminecă de toamnă târzie stând în faţa televizorului şi uitându-mă la emisiunea "Divertis"de la TVR-Internaţional, am simţit la un moment dat furnicături şi înţepături la limbă şi la ambele buze. După o jumătate de oră gura mi-a fost ca după o puternică anestezie. După alte câteva minute nu am mai putut vorbi ca apoi să nu mai pot mişca nici mâini nici picioare. Alarmă! Soţia plânsete!. Greu m-au băgat într-o maşină şi direcţia: Spitalul de Urgenţe. Diagnosticul: - comoţie cerebrară, urmată de paralizie totală. In spital, s-au adunat în jurul meu medici şi asistente medicale care la început au încercat să scoată de la mine câteva cuvinte - vorbe. Dar de geaba. Eu nu puteam să vorbesc din cauza paraliziei şi în al doilea rând nu puteam să răspund la întrebările ce mi se puneau din cauză că nu ştiam deloc engleza. Am spus în gândul meu: - "Doamne ajută-mă şi fii alături de mine!" Dumnezeu mi-a ascultat ruga, a pus în mişcare corpul medical care a folosit cele mai bune medicamente şi la patru zile m-au pus pe picioare. Mâna lui Dumnezeu Atotputernic a fost acolo cu noi şi în câteva zile m-a făcut sănătos. 
  
Grele au fost încercările prin care am trecut, şi teama m-a cuprins că nu voi şti să le stau împotrivă. Ştiam că neputinţa mea este mare, dar m-ai făcut să simt că mai mare este dragostea Ta faţă de tot omul care te cheamă în ajutor. 
  
Te rog Preabunule Doamne, ca ori de câte ori furtuna încercărilor se va abate asupra trupului şi sufletului meu, să mă ajuţi aşa cum m-ai ajutat şi de data aceasta, pentru că înafară de Tine nu pot afla izbăvire. 
  
Iţi mulţumesc Doamne pentru binefacerile de care mai învrednicit, te voi slăvii şi mării în vecii vecilor. Amin  
  
 
  
Ionel Cadar 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PUTEREA RUGĂCIUNII / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 401, Anul II, 05 februarie 2012, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!